Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sobota,
1. 8. 2015,
9.54

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sobota, 1. 8. 2015, 9.54

7 let, 12 mesecev

Maribor lahko pojasni Krškemu, kakšna je razlika med prvo in drugo ligo

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Vodilno Krško, prvoligaška senzacija sezone, bo danes gostovalo pri branilcih naslova v Ljudskem vrtu, drugouvrščena Olimpija bo pričakala neugodne Domžale, Rudar in Zavrč pa lovita prvo zmago.

Če bi se sezona začela po pričakovanjih, bi bila to zgolj ''navadna'' tekma favoriziranih branilcev naslova s prvoligaškimi novinci in več kot očitna priložnost Maribora, da popravi razliko v zadetkih. Ker pa je položaj na lestvici po dveh krogih presenetljivo drugačen in Krčanom gledajo prav vsi v hrbet, bo Ljudski vrt gostil derbi 3. kroga Prve lige Telekom Slovenije, ki bo polnil naslovnice in odgovoril na marsikatero vprašanje.

Drugoligaški prvaki so marljivo, po zaslugi dveh zadetkov na dveh tekmah, osvojili že šest točk. Do njih so prišli na domačem štadionu, danes pa se prvič v 1. SNL odpravljajo na gostovanje. To bo zgodovinski dogodek, saj bodo prvič občutili, kako je zastopati zeleno-bele barve svojega kluba na objektu, kjer je doma najuspešnejši slovenski klub.

Maribor je največji favorit za osvojitev že 14. naslova državnih prvakov. Po velikem evropskem šoku in zgodnjem izpadu proti Astani se je v popolnosti posvetil domačim tekmovanjem. Da misli v 1. SNL zelo resno, je dokazal z zmago na pogosto neugodnem gostovanjem v Domžalah. Izbranci Anteja Šimundže skušajo udarec, ki jim ga je zadal prvak Kazahstana, preboleti na najbolj poučen način in tekmecem v domačem prvenstvu dokazati, da so še vedno vsaj za razred boljši od njih. Zato se jim danes ponuja izvrstna priložnost, da nuklearcem v neposrednem obračunu pojasnijo, kakšna je realna moč slovenskih prvakov.

Kdo bo sploh namučil vratarja Krškega?

V Ljudskem vrtu ponovno ne gre brez težav. Za najnovejšo je poskrbela težja poškodba obrambnega stebra Aleksandra Rajčevića, ki letos ne bo več stopil na igrišče. Da bo ekipa danes še bolj oslabljena, bodo poskrbeli izostanki Petra Stojanovića (manjkal bo vsaj dva tedna), Arghusa in Welleja Ndiayeja, ki so prav tako na seznamu poškodovanih, pred Krškim pa še ni docela jasno, ali bosta stoodstotno za nastop pripravljena kapetan Marcos Tavares in ''prvi kreativec'' zvezne vrste Agim Ibraimi. Ne pozabimo, že pred nekaj tedni sta mesto v prvi ekipi izgubila Dalibor Volaš in Aleš Mejač, ki bi prišel prav zaradi zapolnitve mesta desnega bočnega igralca. Pri Krškem, ki se v mesto ob Dravi pričakovano ne odpravlja z belo zastavo, ampak želi dokazati, da njegovi uvodni zmagi nista bili naključni, bo ogromno dela čakalo vratarja Marka Zalokarja. Po dveh krogih je še edini nepremagani vratar v 1. SNL, proti Celjanom in Koprčanom pa je ubranil kar 14 strelov. Pred njim in njegovimi soigralci je tekma resnice, ki bo bolj nazorno pojasnila, kakšni so lahko dometi Krškega v prvoligaški druščini.

Vzporedno s srečanjem v Mariboru se bosta za prvoligaške točke potegovala tudi Rudar in Zavrč. Velenjčani v tej sezoni še čakajo prvo točko, Haložani pa so še neporaženi. Remizirali so proti ''največjima'' tekmecema. Najprej so prekrižali načrte Mariboru (1:1), nato pa doma ustavili še nalet Pušnikove Olimpije (0:0). Zdaj jih čaka naporno gostovanje v prestolnici lignita, kjer je zaznati veliko željo knapov, da prekinejo črni niz in se končno vpišejo med dobitnike točke.

Če bodo izbranci Jerneja Javornika ponovili predstavo iz drugega polčasa na tekmi v Novi Gorici, ko je zadetek dosegel Luka Prašnikar, bi si lahko proti močnemu Zavrču, ki ponovno diha pretežno na tuje škrge, nadejali kaj več. V domači ekipi ne bo Leona Črnčiča in Davida Kašnika, ki ju je ob nepravem času izdalo zdravje, tako da bosta pesti za svoje soigralce stiskala s tribun.

Zavrč se lahko pohvali z najmlajšo zasedbo v Prvi ligi Telekom Slovenije, ki jo sestavlja ogromno obetavnih hrvaških legionarjev, po novem pa lahko zanj zaigra tudi mladi Črnogorec Veljko Batrović. Prinaša dragocene izkušnje s poljskega prvenstva. V sredo je branil barve Zavrča na prijateljskem srečanju s turškim velikanom Bešiktašem, ki je v Avstriji napolnil mrežo slovenskega prvoligaša. Dal je kar pet zadetkov, Haložani pa niso nastopili z najmočnejšo postavo, ampak so priložnost dobili predvsem tisti, ki v prvi ligi ne ulovijo veliko igralnih minut.

Lokalni derbi v Stožicah ponuja dvoboj med kluboma, ki na lestvici zasedata drugo in peto mesto ter tako spadata v zgornjo polovico Prve lige Telekom Slovenije. Olimpija noče pokvariti pozitivne energije, ki se je ustvarila v prestolnici po dobrih predstavah v uvodnih dveh krogih. Če ji na gostovanju pri Zavrču ne bi hrbta pokazala boginja sreče, bi imeli zmaji v žepu vseh šest točk, tako pa na lestvici zaostajajo za vodilnimi Krčani.

Trener Marijan Pušnik je ob prvem nastopu na klopi Olimpije v Stožicah navdušil ljubljansko občinstvo. Sam se zaveda, da bodo morali njegovi varovanci še mnogo več, če bodo želeli na vsaki tekmi ustvariti pozitiven rezultat. Po remiju v Zavrču je opozoril na nekatere pomankljivosti, ki jih bo potrebno odpraviti. Če se bodo ponovile tudi na sosedskem spopadu z Domžalami, se Olimpiji ne bo godilo dobro, saj se je Elsnerjeva četa v zadnjih sezonah navadila zmagovati v Stožicah.

Ko igrata Olimpija in Domžale, zmagujejo predvsem gostje

Na zadnjih 13 srečanjih med Olimpijo in Domžalah, upoštevane so tako tekme v mestih ob Ljubljanici in Kamniški Bistrici, so gostje zmagali kar desetkrat. Statistika opozarja zeleno-bele, da bodo morali biti za današnji uspeh proti klubu, ki jim je v prejšnji sezoni v prvenstvu preprečil igranje v Evropi, veliko bolj učinkoviti kot na gostovanju v Zavrču. Za višjo samozavest je poskrbela visoka zmaga na prijateljski tekmi med tednom, ko se je Olimpija znesla nad tretjeligašem Bravom, za podoben korak pa so se odločili tudi Domžalčani in zlahka strli odpor kranjske Zarice.

Domžalčani imajo na začetku te sezone zelo zahteven razpored. Najprej so gostovali pri ''evropskem'' Kopru in smelo izkoristili njegovo zdesetkano postavo, saj kanarčki zaradi dvoboja s Hajdukom niso poslali v ogenj najboljših igralcev, nato so doma priznali premoč ranjenemu Mariboru. Zdaj se odpravljajo k ambiciozni Olimpiji.

Bogatejši so za še enega napadalca, saj je v petek sklenil pogodbo mladi hrvaški napadalec Antonio Mance. V klubu ostaja tudi Francoz Benjamin Morel, ki je podaljšal zvestobo, tako da ima strateg Elsner v napadu skrb manj. ''Pogum bo najverjetneje odločilni dejavnik v Stožicah,'' opozarja domžalski strateg, ki je bil že večkrat usoden za ljubljanske zmaje. Morda bo priložnost dočakal tudi novinec Miha Blažič, ki se je pred dnevi pridružil domžalski zasedbi iz Kopra.

Ne spreglejte