Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
23. 6. 2017,
11.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,03

Natisni članek

Kevin Kampl Roger Schmidt Bayer Leverkusen nemško prvenstvo Kitajska

Petek, 23. 6. 2017, 11.00

6 let, 6 mesecev

Vroče poletje slovenskega zvezdnika v bundesligi

Kevina Kampla vleče na Kitajsko

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,03
Kevin Kampl | Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

Slovenski nogometni reprezentant Kevin Kampl bi lahko v poletnem prestopnem roku zamenjal klub in se odpravil na drugo stran sveta. Zanj se zanima bogati kitajski klub Beijing Guoan, ki ga vodi nekdanji Kamplov trener Roger Schmidt. Z Bayerjem, s katerim je v prejšnji sezoni doživel številna razočaranja, ga veže pogodba do leta 2020.

Eden najboljših slovenskih nogometašev, rojen na nemških tleh, se spogleduje z možnostjo prestopa na Kitajsko. Kevin Kampl je v zadnjih sezonah igral v nemški bundesligi, kjer je pustil močan vtis, zlasti v dresu Bayerja iz Leverkusna. V sezoni 2015/16 je bil izbran v najboljšo enajsterico elitnega nemškega prvenstva, v prejšnji pa mu ni šlo vse po načrtih.

Burna sezona za Kamplom

Iz prejšnje sezone se bo rad spominjal dvoboja na Wembleyju, ko je z zadetkom utišal navijače Tottenhama. | Foto: Reuters Iz prejšnje sezone se bo rad spominjal dvoboja na Wembleyju, ko je z zadetkom utišal navijače Tottenhama. Foto: Reuters Nekajkrat je zablestel, najbolj z zadetkom za odmevno zmago v ligi prvakov na Wembleyju, ko so lekarnarji premagali Tottenham. Po drugi strani pa so turbulentno sezono zaznamovale tudi zdravstvene težave, ki ga še vedno tarejo, tako da je še vedno odprta možnost operativnega posega na stopalu. Jeseni je odmevala nespretna zavrnitev povabila na reprezentančno akcijo, ki je dvigovala tlak tudi soigralcem.

Za reprezentanco je v kvalifikacijah za SP 2018 odigral le dve tekmi, Slovenija pa je na obeh ostala brez zmage (2:2 v Litvi in 0:1 na Škotske). Naslovnice nemških medijev je polnil tudi z neprimernimi nočnimi izleti in odvzemom vozniškega dovoljenja. Za 26-letnim Kamplom je torej burna sezona.

Z Bayerjem je v nemškem prvenstvu osvojil le 12. mesto, zato v prihodnji sezoni ne bo igral v Evropi. Morda kar dobesedno, saj se zanj zanima kitajski klub, tako da bi lahko v kratkem zamenjal celino in se odpravil v deželo, ki veliko pozornost posveča razvoju klubskega prvenstva ter privablja številne zvezdnike.

S Schimdtom rad sodeluje

Roger Schmidt je Kampla vodil že v Salzburgu in Leverkusnu. Bosta obudila sodelovanje tudi na Kitajskem? | Foto: Guliverimage/Getty Images Roger Schmidt je Kampla vodil že v Salzburgu in Leverkusnu. Bosta obudila sodelovanje tudi na Kitajskem? Foto: Guliverimage/Getty Images Na Kitajskem se je prestopni rok začel v ponedeljek. Slovenski nogometaš ne bi imel nič proti, če bi odšel v Peking, saj bi ga tam vodil dolgoletni znanec, trener Roger Schmidt. S 50-letnim Nemcem je uspešno sodeloval že pri Salzburgu in z njim kot po tekočem traku osvajal naslove avstrijskih prvakov, nato sta sodelovanje obnovila še v Leverkusnu.

"Roger Schmidt je moj mentor. Vedno obstaja možnost, da bi spet sodelovala," je povedal 26-letni zvezni igralec iz Solingena za časnik Express. Schmidt bo vodenje drugega najbogatejšega kitajskega kluba prevzel 1. julija.

Kampl je nemškemu dnevniku Bild razkril, da že potekajo pogovori. "Če bo ponudba konkretna, se bomo o njej pogovarjali, a nobenega igralca ne podimo iz kluba," je dejal Jonas Boldt, ki pri Bayerju pomaga športnemu direktorju Rudiju Völlerju.

Na Kitajskem ne bi manjkalo znancev

Kevin Kampl in Jonathan Soriano sta odlično sodelovala pri rdečih bikih iz Salzburga. | Foto: Sportida Kevin Kampl in Jonathan Soriano sta odlično sodelovala pri rdečih bikih iz Salzburga. Foto: Sportida Pri Beijingu že igra Španec Jonathan Soriano, nekdanji kralj avstrijskega prvenstva. Pri Salzburgu je zabijal kot za stavo, v Mozartovem mestu pa odlično sodeloval tako s Schmidtom kot tudi s Kamplom.

Če bi Slovenec podpisal za kitajski klub in s tem postal prvi slovenski reprezentant po Miralu Samardžiću, ki bi se na reprezentančne akcije odpravljal iz dežele, obdane z mogočnim zidom, bi v zvezni vrsti sodeloval tudi z brazilskim reprezentantom Renatom Augustom. Še enim nogometašem, ki ima izkušnje z igranje v dresu Bayerja.

Član lekarnarjev je bil od leta 2008 do 2012, tako da med njim in Kamplom, ki si je z njim delil slačilnico v sezoni 2010/11, ne bi bilo pretiranih jezikovnih ovir. Renato je lani pomagal Braziliji tudi do olimpijskega naslova v Riu.

Na večni lestvici bi prehitel Jana Oblaka

Kampl ima z Bayerjem sklenjeno pogodbo do leta 2020. Trenutno je na poletnem oddihu na španskem otoku Ibiza. Privoščil si ga je skupaj s klubskim soigralcem Karimom Bellarabijem. "Ko se bom prihodnji teden vrnil s počitnic, se bom odločil. Ne bi želel še enkrat ponoviti dogajanja v letu 2015, ko sem se iz Dortmunda preselil k Leverkusnu tik pred koncem prestopnega roka," je pojasnil slovenski zvezdnik. Takrat je bil za njegov prestop najbolj zaslužen prav trener Schmidt.

Jan Oblak je podpisan pod največji prestop v zgodovini slovenskega nogometa. | Foto: Vid Ponikvar Jan Oblak je podpisan pod največji prestop v zgodovini slovenskega nogometa. Foto: Vid Ponikvar

Iz Bayerja so sporočili, da bo moral kitajski snubec seči globoko v žep, če bo želel kupiti Kampla. Odškodnina bi znašala več kot 20 milijonov evrov. Če bi jo pekinški klub plačal, bi Slovenija dobila novega rekorderja. Kampl bi poskrbel za najdražji prestop vseh časov.

Za zdaj je rekorder vratar Jan Oblak, za katerega je Atletico Madrid leta 2014 lizbonski Benfici odštel 16 milijonov evrov. Če bi Škofjeločan ostal zvest Atleticu, bi rekord romal v Kamplove roke, če pa bi se drugam odpravil Oblak, njegov prestop ne bi spadal le z ogromnim naskokom za najvišjega v zgodovini Slovenije, ampak tudi enega največjih vseh časov na svetu.

Ne spreglejte