Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
19. 6. 2017,
7.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,73

3

Natisni članek

Jan Oblak Jan Oblak Atletico Madrid špansko prvenstvo Diego Simeone PSG Unai Emery kbm

Ponedeljek, 19. 6. 2017, 7.00

6 let, 6 mesecev

PSG vztraja pri nakupu Slovenca

Nemoralna ponudba za Jana Oblaka, ki bi lahko postal svetovni rekorder

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,73

3

Vroče Atletico Jan Oblak | Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

Poletni prestopni rok bi lahko postregel z odmevnim svetovnim rekordom, v katerem bi bila glavna vloga zaupana Slovencu. Bogati francoski klub PSG razmišlja o tem, da bi Atleticu za nakup 24-letnega vratarja Jana Oblaka ponudil 100 milijonov evrov, kolikor znaša tudi njegova odkupna klavzula v pogodbi. Če bi bil sklenjen dogovor, bi bil to novi mejnik v zgodovini nogometa.

Atletico Madrid, ki poleti zaradi kazni Mednarodne nogometne zveze (Fifa) ne sme kupovati novih igralcev, pripravlja osnutek nove pogodbe za Jana Oblaka. S Škofjeločanom želi podaljšati sodelovanje do leta 2022.

Noče ga izgubiti, ampak na njem graditi prihodnost. Strateg Diego Simeone ga je večkrat izpostavil kot enega najpomembnejših členov Atletica. Zato bi bilo, če bi dvakratni zaporedni dobitnik priznanja Zamora, namenjenega vratarju, ki je v španskem prvenstvu prejel najmanj zadetkov, zapustil Madrid, v taboru rdeče-belih čutiti veliko razočaranja.

Skoraj za dvakrat bi popravil rekord Buffona in Juventusa

Parižani so za Škofjeločana pripravljeni plačati kar 100 milijonov evrov. | Foto: Guliverimage/Getty Images Parižani so za Škofjeločana pripravljeni plačati kar 100 milijonov evrov. Foto: Guliverimage/Getty Images V obstoječi pogodbi, ki jo je 24-letni Slovenec sklenil z Atleticom, je vključeno tudi poglavje o odkupni klavzuli. Znesek odškodnine, ob kateri bi moral madridski velikan pritisniti na zavoro in odpreti vrata snubcu, znaša 100 milijonov evrov. Če bi kateri izmed premožnih kandidatov kupil slovenskega reprezentančnega vratarja, bi moral rdeče-belim ponuditi znesek, ki se ga ob nakupu vratarjev v nogometni zgodovini še ni omenjalo.

To bi bil z naskokom največji prestop čuvaja mreže vseh časov. Zdajšnji rekord pripada Gianluigiju Buffonu, ki ga je Juventus pred 16 leti kupil od Parme za 53 milijonov evrov. Atletico bi lahko poleti za nekdanjega vratarja Ločana in Olimpije zaslužil skoraj dvakrat več.

O tem, kako zelo rad bi PSG na Park princev pripeljal novega vratarja, poroča specializirana nogometna spletna stran Goal. Zapisala je, da Parižani resno razmišljajo o tem, kako Atleticu poslati novo ponudbo, vredno kar 100 milijonov evrov. To bi bila že tretja, ki bi jo naslovili na Oblakovega delodajalca.

Bo Jan Oblak poleti zapustil Madrid in postavil nov svetovni rekord?

  • Da.
    37,50 %
    267 glasov
  • Ne.
    62,50 %
    445 glasov
Oddanih 712 glasov

Madridčani zavrnili 75 milijonov evrov

Če bi Atletico sprejel že prejšnjo ponudbo za Oblaka, bi Škofjeločan poskrbel za svetovni rekord, kar se tiče vratarskih prestopov. | Foto: Vid Ponikvar Če bi Atletico sprejel že prejšnjo ponudbo za Oblaka, bi Škofjeločan poskrbel za svetovni rekord, kar se tiče vratarskih prestopov. Foto: Vid Ponikvar Atletico je najprej zavrnil prvo (60 milijonov evrov), nato pa še izdatnejšo drugo (75) ponudbo PSG. Oblak, ki se ga povezuje tudi s selitvijo na Old Trafford, je tako zapravil priložnost, da bi postal najdražji vratar vseh časov. Vsaj za zdaj.

Če pa bodo Parižani resnično dvignili ponudbo in jo tudi uradno oplemenitili s trimestno številko (100), bodo s tem poskrbeli, da bi moral Atletico prepustiti Škofjeločana kupcu. Madridski klub ne bi bil več ovira.

Rekordni prestop bi lahko padel v vodo le še v primeru, če snubec ne bi našel skupnega jezika z enim najdražjim vratarjev na svetu in njegovimi zastopniki.

Največji prestop vseh časov v nevarnosti 

Bi lahko Oblak in Cristiano Ronaldo, prvi strelec madridskega Reala, poleti zapustila špansko glavno mesto? | Foto: Reuters Bi lahko Oblak in Cristiano Ronaldo, prvi strelec madridskega Reala, poleti zapustila špansko glavno mesto? Foto: Reuters Slovenski vratar, ki je v karieri branil tudi za Benfico, je po kvalifikacijski zmagi nad Malto (2:0) poudaril, da je zadovoljen in srečen pri Atleticu. Če bo še naprej vztrajal pri tej misli, bi se lahko Francozi obrisali pod nosom.

Če pa bi prižgal zeleno luč selitvi in se odpravil v Pariz, bi poskrbel za drugi največji nogometni prestop vseh časov. Večjega je lani ustvaril le francoski zvezdnik Paul Pogba, ki se je iz Juventusa preselil k Manchester Unitedu za 105 milijonov evrov.

Svetovni rekord je to poletje zelo ogrožen. Oblak bi lahko kaj kmalu porušil vratarskega, absolutnega pa Portugalec Cristiano Ronaldo. Če bo zapustil Španijo, bi lahko v blagajno evropskega prvaka Real Madrida kapnilo tudi do 200 milijonov evrov.

Parižani imajo v svojih vrstah številne zvezdnike. | Foto: Reuters Parižani imajo v svojih vrstah številne zvezdnike. Foto: Reuters

Bogati klub, ki je letos nepričakovano ostal brez francoskega naslova (Monaco), s pomočjo katarskih lastnikov načrtuje nov pohod proti vrhu. Trener Unai Emery si prizadeva, da bi med vratnici stala okrepitev. Nemec Kevin Trapp in Francoz Alphonse Areola si nista pridobila njegovega zaupanja.

Odgovorno mesto na vratih bi rad zaupal nekomu drugemu, Oblak pa je seznamu okrepitev podčrtan z debelo črto. Tako močno, da so za slovenskega vratarja pripravljeni odšteti trimestno številko! Gorenjec bo o takšnih in podobnih temal razpredal s klubskim vodstvom, ko se bo vrnil s poletnega oddiha.

Ederson, Pickford ...

To bi bil že tretji velik vratarski prestop v tem poletju. In seveda daleč največji. Manchester City je nedavno kupil Brazilca Edersona Moraesa iz Benfice za 40 milijonov evrov, Anglež Jordan Pickford pa je iz Sunderlanda prišel k Evertonu za 28,5 milijona evrov.
Ne spreglejte