Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
8. 6. 2017,
10.45

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,53

Natisni članek

kbm UEFA liga prvakov Zinedine Zidane Keylor Navas Florentino Perez Jose Mourinho Manchester United špansko prvenstvo Gianluigi Donnarumma Atletico Madrid Real Madrid David de Gea Jan Oblak Jan Oblak

Četrtek, 8. 6. 2017, 10.45

1 leto

David De Gea ne prihaja v Madrid

Preobrat v velikem Realu, ki vpliva tudi na Oblaka

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,53
Jan Oblak | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Čeprav se je v zadnjih mesecih na veliko pisalo o želji madridskega Reala, da poleti iz Manchestra pripelje španskega reprezentančnega vratarja Davida De Geo, se prestop vendarle ne bo uresničil. Kostaričan Keylor Navas ostaja prvi vratar belih baletnikov, s tem pa je vse manj možnosti, da bi se Jan Oblak preselil na Old Trafford.

Na štadionu Santiago Bernabeu, kjer domuje madridski Real, se je zgodil pomemben preobrat. V taboru španskih, evropskih in svetovnih prvakov so ocenili, da na položaju prvega čuvaja mreže ne potrebujejo svežega obraza. Predsednik Florentino Perez ni več naklonjen ideji, da bi Real okrepil David De Gea.

Rdeči vragi bi drago prodali Španca

Keylor Navas je Realu pomagal do novega evropskega naslova.  | Foto: Reuters Keylor Navas je Realu pomagal do novega evropskega naslova. Foto: Reuters Prvi izbor trenerja Zinedina Zidana ostaja Keylor Navas. Francoski strateg, na katerega se rade lepijo lovorike, zaupa v sposobnosti 30-letnega Kostaričana. Z njim so zelo zadovoljni tudi soigralci, ki po zmagi v Cardiffu niso skoparili s pohvalami na račun prvega vratarja Reala.

S tem je padla v vodo možnost, da bi se v špansko prestolnico vrnil De Gea. Vratar španske reprezentance v zadnjih letih brani v vratih Manchester Uniteda, pred tem pa je navduševal v dresu Atletica. Rdeči vragi so zanj zahtevali kar 75 milijonov evrov, ki pa jih Realu ne bo treba plačati, saj bo gradil prihodnost na drugih kandidatih.

Omenjala se je tudi možnost manjšega zneska, a bi morali evropski prvaki ob tem v Manchester poslati še vročega napadalca Alvara Morato, ki je v Madridu ob veliki konkurenci v napadu obsojen na klop.

Če ne bo odšel De Gea, ne bo prišel Oblak

Jan Oblak je ponovno osvojil lovoriko Zamora, ki jo prejme vratar španskega prvoligaškega kluba z najmanj prejetimi zadetki. | Foto: Guliverimage/Getty Images Jan Oblak je ponovno osvojil lovoriko Zamora, ki jo prejme vratar španskega prvoligaškega kluba z najmanj prejetimi zadetki. Foto: Guliverimage/Getty Images Odločitev Reala, da bo vsaj še eno sezono zaupal Navasu, vpliva tudi na prihodnost Jana Oblaka. Manchester United ni skrival namere, da če ostane brez De Gee, na Otok pripelje 24-letnega Slovenca, ki navdušuje pri Atleticu. Marca so se v Manchestru mudili Oblakovi zastopniki, kar je še razširilo govorice, da bi lahko prvi vratar Atletica zapustil Španijo.

Ker je Real potegnil ročno zavoro in se odločil, da ne bo več snubil španskega vratarja, je vse manj možnosti, da bi Jose Mourinho vrste zmagovalcev evropske lige oplemenitil s samozavestnim Škofjeločanom.

Oblak se v teh dneh na Gorenjskem pripravlja na sobotno kvalifikacijsko tekmo z Malto, nato pa se bo odpravil na zasluženi poletni dopust, na katerem bo lahko razmišljal o novih izzivih. Ali z Atleticom ali katerim drugim klubom - nanj je pred tedni lovke vrgel bogati PSG -, bo povedal čas. Scenarij, da bi se odpravil k Manchester Unitedu, brez selitve De Gee k Realu ni izvedljiv.

Navas bo prvi vratar Reala, na rezervni klopi bo sedel Kiko Casilla, za vlogo tretjega vratarja pa se bosta potegovala Luca Zidane, eden izmed štirih sinov trenerja Reala, in Ruben Yanez.

Real se je ogrel za mladega Italijana

Gianluigi Donnarumma v Italiji uživa status soimenjaka Buffona. | Foto: Reuters Gianluigi Donnarumma v Italiji uživa status soimenjaka Buffona. Foto: Reuters Real po poročanju španskega časnika Marca resno razmišlja, da bi med vratnici pripeljal italijanskega čudežnega najstnika. Gianluigi Donnarumma ima komaj 18 let, a že dve sezoni redno brani za AC Milan in spada med najboljše vratarje v serie A. Rdeče-črni ponujajo petletno podaljšanje pogodbe, a z nadarjenim vratarjem še niso našli skupnega jezika.

Pogodba mu poteče prihodnje leto. Če je ne bo podaljšal, bo lahko k novemu delodajalcu prestopil brez odškodnine. To bi bila voda na mlin Realu, ki mu za prihod mladega italijanskega reprezentanta, na katerega je vrglo oko pol Evrope, ne bi bilo treba seči globoko v žep.

Navas proti De Gei za evropsko lovoriko

V sezoni 2017/18, ki jo bo Real začel 8. avgusta v Skopju, kjer se bo v evropskem superpokalu pomeril prav z Manchester Unitedom, bo tako v vratih še vedno vztrajal Navas. V makedonski prestolnici bi lahko spremljali obračun vratarjev (Navas proti De Gei), ki sta leta 2015 že skoraj zamenjala kluba, a je nato prestop španskega vratarja k Realu v zadnjih minutah poletnega prestopnega roka neslavno propadel zaradi administrativnih pomanjkljivosti.

Bo David De Gea ostal na Old Traffordu, kjer bo Manchester United v prihodnji sezoni nastopal tudi v ligi prvakov? | Foto: Guliverimage/Getty Images Bo David De Gea ostal na Old Traffordu, kjer bo Manchester United v prihodnji sezoni nastopal tudi v ligi prvakov? Foto: Guliverimage/Getty Images

Takrat se je Kostaričan v solzah na letališču poslavljal od Madrida in se pripravljal na obdobje v Angliji, a mu je nato napaka Realovih pogajalcev ponudila novo možnost, da se dokaže pri baletnikih. Izziv je sprejel odprtih rok in pomagal do zaporednih evropskih naslovov, s katerim se je Real zapisal v zgodovino.

Ne spreglejte