Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Nedelja,
11. 6. 2017,
9.45

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

Natisni članek

Jan Oblak Jan Oblak slovenska nogometna reprezentanca Atletico Madrid Teja Oblak Milivoje Novakovič Miha Mevlja Antonio Delamea Mlinar Samir Handanović Malta Stožice kbm

Nedelja, 11. 6. 2017, 9.45

6 let, 7 mesecev

Prvi vratar Slovenije in Atletica

Jan Oblak razkril, kje bi rad zaigral v novi sezoni

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10
Jan Oblak | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Slovenski nogometni reprezentant Jan Oblak, eden najboljših in najdražjih vratarjev na svetu, je proti Malti (2:0) dokazal, da pogoste tekme, ki jih konča brez prejetega gola, niso naključne. Pričakuje, da bo v novo sezono vstopil v vratih madridskega Atletica.

Slovenska nogometna reprezentanca ima največjega zvezdnika med vratnicami. Z naskokom. Njegova prepoznavnost v svetu je zrasla tako visoko, da ga pozna vsak ljubitelj nogometa, ki vsaj malce spremlja dogajanje v največjih klubih.

Jan Oblak, prvi vratar madridskega Atletica in slovenske izbrane vrste, vztrajno odklanja zvezdniško držo in ponazarja, da je skromnost lepa čednost. Vedno poudarja, da so pogosti dosežki, ko ohrani mrežo nedotaknjeno, zasluga celotne ekipe, ne pa zgolj njega.

Optimist pred nadaljevanjem

Slovenija ostaja na tretjem mestu v skupini F. | Foto: Vid Ponikvar Slovenija ostaja na tretjem mestu v skupini F. Foto: Vid Ponikvar Proti Malti, najslabši reprezentanci v skupini F, resnici na ljubo niti ni imel veliko dela. Vseeno pa je plenil pozornost z osredotočenostjo in visoko stopnjo samozavesti.

"Zavedali smo se, da ne bo preprosto, saj se zna Malta dobro braniti. Na koncu smo zasluženo zmagali. Imeli smo veliko priložnosti za še višjo zmago. Lepo bi bilo, če bi tekmo v svojo prid odločili že prej in jo mirneje pripeljali do konca, a so na koncu tri točke najpomembnejše," je poudaril 24-letni vratar, ki se je med srečanjem (2:0) vedno odločal pravilno.

Bil je zanesljiv, vsak njegov stik z žogo je izzval navdušenje na tribunah. Katančevi četi je pomagal do pomembne zmage, s katero je štiri kroge pred koncem kvalifikacij za SP 2018 zadržala stik z Anglijo in Slovaško, največjima tekmicama za napredovanje na spektakel v Rusiji.

"Sem optimist pred nadaljevanjem kvalifikacij," ga spremlja dober občutek o tem, da bi se lahko Slovenija vmešala v boj za napredovanje. Drugo mesto prinaša nastop v dodatnih kvalifikacijah.

Veselo in žalostno ob slovesu Novakovića

Oblak v državnem dresu še ni nastopil na velikem tekmovanju. To je prvi kvalifikacijski ciklus, v katerem je deležen statusa prvega vratarja slovenske reprezentance. Obdobje, ki ga je zaznamoval njegov predhodnik Samir Handanović, je minilo. Zdaj je napočil čas za mlajše kandidate, ki so po sobotni zmagi nad Malto ostali še brez strelskega kralja. Milivoje Novaković je pomahal v slovo in z zadetkom prisilil občinstvo, da mu je namenilo stoječe ovacije.

Spominska fotografija družine Novaković s soigralci po njegovi zadnji tekmi v reprezentančnem dresu.  | Foto: Grega Valančič/Sportida Spominska fotografija družine Novaković s soigralci po njegovi zadnji tekmi v reprezentančnem dresu. Foto: Grega Valančič/Sportida

"Bilo je veselo in žalostno. Slovo je težko doživetje že za igralca, ki to spremlja v slačilnici, kaj šele za tistega, ki končuje kariero. Bilo je zanimivo. Nova se je s tem sprijaznil. Njegova odločitev je trdna. Želim mu vse najboljše," je priznal, da so ga prevevala mešana čustva, ko je spremljal poslovilno dejanje drugega najboljšega slovenskega strelca vseh časov.

Čuti, da je lahko še boljši

Navijači slovenske reprezentance bi lahko Oblaka v vratih spremljali še vrsto let. | Foto: Vid Ponikvar Navijači slovenske reprezentance bi lahko Oblaka v vratih spremljali še vrsto let. Foto: Vid Ponikvar Novaković se je poslovil pri 38 letih. Za reprezentanco je odigral 80 tekem in dosegel 32 zadetkov. Ni veliko napadalcev, ki bi ohranili tako dobro pripravljenost pri teh letih. Pri vratarjih je nekoliko drugače. Za številne velja rek, da so kot vino.

"Starejši so, boljši so," je pregovor, ki je tesno vpet v svet najboljših čuvajev mrež. Ker je Oblak star komaj 24 let, je tako pred njim še ogromno dokazovanj.

Bo prenehal kariero pred 38. letom? "Ne (smeh, op. p.). Upam, da bo moja kariera trajala čim dlje. Težko je govoriti vnaprej. Veliko je dejavnikov, to bo odvisno tudi od poškodb. A upam, da bom zdržal v vratih dolgo časa ter da bom iz leta v leto boljši in da bom napredoval. Vsak igralec lahko še napreduje. Tako branilec, napadalec ali pa vratar. Lahko sem še boljši, s tem pa še bolj pomagam slovenski reprezentanci," razmišlja vratar španskega velikana, ki je pred kratkim prejel dve priznanji.

Bil je uvrščen v najboljšo zasedbo lige prvakov, v španskem prvenstvu pa je ponovno prejel priznanje Zamora, saj je od prvih vratarjev španskih prvoligašev prejel najmanj zadetkov.

Zadovoljen je z Atleticom

V vratih Atletica je srečen. | Foto: Guliverimage/Getty Images V vratih Atletica je srečen. Foto: Guliverimage/Getty Images Poletni prestopni rok se je komaj začel, a se je Oblakovo ime že večkrat pojavljalo na naslovnicah največjih evropskih medijev. Zanj se zanimata PSG in Manchester United, a ostaja možnost selitve vprašljiva, sploh zaradi enormne odškodninske klavzule Atletica, ki za slovenskega vratarja znaša sto milijonov evrov.

Oblak po tekmi z Malto o tem ni hotel veliko govoriti. Nasmeh na obrazu je pričal o tem, da je zelo srečen v španski prestolnici in bi rad nadaljeval kariero v vratih Atletica, ki se bo v novi sezoni preselil na drug štadion. Wanda Metropolitano bo nadomestil Vicente Calderon.

"V nogometu se nikoli ne ve niti za en dan naprej. A za zdaj kaže tako, da bom še naprej doma v Madridu. Zadovoljen sem z Atleticom in verjamem, da bom na naslednjem reprezentančnem zboru še vedno član Atletica," ne bi imel nič proti, če bi ostal pri tretjem najboljšem španskem klubu.

PSG ponudil 75 milijonov evrov za Oblaka

Atletico gradi prihodnost tudi na Oblaku. Italijanski športni časnik Corriere del Sport poroča o tem, da je madridski klub zavrnil ponudbo pariškega kluba, ki je rdeče-belim za nakup slovenskega vratarja ponudil 75 milijonov evrov. Atletico je s tem dokazal, da poleti, ko zaradi kazni Mednarodne nogometne zveze (Fiifa) ne sme kupovati novih igralcev, ne misli izgubiti najboljših posameznikov. V Madridu ostaja tudi prvi strelec Antoine Griezmann

Tega je že vajen

Škofjeločan je bil v zadnjih sezonah oklican za vratarskega kralja tekem, na katerih je ostala njegova tekma nedotaknjena. V vratih Atletica to redno doživlja tako v španskem prvenstvu kot tudi ligi prvakov. Na dvobojih rdeče-belih se je navadil, kako je lahko na tekmi, ki spominja na razmerje moči med mačko in mišjo, usodna že ena napaka.

Slovenska reprezentanca je odpravila Malto z 2:0. Zadetka sta dosegla Josip Iličić in Milivoje Novaković. | Foto: Grega Valančič / Sportida Slovenska reprezentanca je odpravila Malto z 2:0. Zadetka sta dosegla Josip Iličić in Milivoje Novaković. Foto: Grega Valančič / Sportida

"Treba je ostati zbran od prve do zadnje minute. To je morda najtežje v tem delu. Čakati na eno žogo. Ponavadi vedno pride enkrat. In takrat ko pride, jo je treba ubraniti. To je zahtevno delo, a sem tega že navajen. V klubu je podobno," je Oblak pojasnil, zakaj ostaja osredotočen od začetka do konca tudi na tekmah, na katerih je Slovenija veliko močnejša za tekmeca.

Nikoli se ne ve, kdaj te lahko preseneti kakšna žoga. V soboto ga ni nobena, tako da je svoje naloge opravil z odliko (2:0). Sodeloval je z novim branilskim parom (Miha Mevlja in Antonio Delamea Mlinar) in ga pohvalil. "To, da smo igrali proti Malti, nima nobene vloge. Proti vsakemu ni lahko. Vsakič moraš dati vse od sebe,'' razmišlja kot največji profesionalec.

Zdaj bo stiskal pesti za sestro

Teja Oblak se pripravlja na začetek EP v košarki. | Foto: Sportida Teja Oblak se pripravlja na začetek EP v košarki. Foto: Sportida Za Oblaka je po naporni sezoni, v kateri je izkusil marsikaj, tudi nevšečno poškodbo rame, zaradi katere ga ni bilo v vratih nekaj mesecev, končno napočila priložnost, da se spočije na poletnih počitnicah. Vseeno pa se prihodnji teden ne bo odpravil na kakšno vročo obmorsko destinacijo, ampak v Prago.

Na Češkem bo stiskal pesti za sestro Tejo Oblak, ki se pripravlja na začetek zgodovinskega evropskega prvenstva za košarkarice. Slovenke bodo prebile led na velikih tekmovanjih.

Morda jim do boljših rezultatov pripomore tudi navijač, za katerim se bo na tribunah zagotovo oziralo mnogo čeških ljubiteljev nogometa. To je tako, če si eden najbolj prepoznavnih nogometnih vratarjev na svetu.

Ne spreglejte