Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Sobota,
10. 6. 2017,
19.49

Osveženo pred

6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,63

1

Natisni članek

kvalifikacije za SP 2018 Milivoje Novakovič Josip Iličić

Sobota, 10. 6. 2017, 19.49

6 mesecev

Poročilo s tekme Slovenija : Malta

Veličastno slovo Milivoja Novakovića, odšel je kot Novagol

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,63

1

Slovenija Matla | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Slovenska nogometna reprezentanca je v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2018 v Stožicah z 2:0 premagala Malto. Od reprezentance in igranja nogometa se je z golom poslovil drugi najboljši strelec v zgodovini Slovenije Milivoje Novaković.

Skoraj osem tisoč ljudi si je prišlo še zadnjič na delu ogledat morda najboljšega napadalca v zgodovini slovenskega nogometa. Milivoje Novaković je le dan pred tekmo z Malto sporočil, da bo danes v Stožicah še zadnjič zaigral na uradni tekmi.

Selektor Srečko Katanec se je odločil, da strelca 31 golov v dresu reprezentance kljub skromnemu nasprotniku, proti katerem je Slovenija od prve minute napadala za gol, posadi na klop. Kljub temu je 38-letni napadalec že pred začetkom tekme vstal s klopi in stopil na igrišče.

Darilo za slovo pred začetkom tekme

V dresu slovenske reprezentance je dosegel 32 golov. | Foto: Vid Ponikvar V dresu slovenske reprezentance je dosegel 32 golov. Foto: Vid Ponikvar Iz rok predsednika Nogometne zveze Slovenije Radenka Mijatovića, s tribun si je tekmo ogledal tudi njegov predhodnik in prvi mož Uefe Aleksander Čeferin v družbi nekaj pomembnežev iz slovenskega političnega in gospodarskega prostora, je prejel priložnostno darilo.

Ob bolj medlem aplavzu, zaslužil bi si zagotovo več, je s prvorojencem v naročju še zadnjič pomahal navijačem, se usedel na klop in tam čakal na selektorjev znak, da se še zadnjič na bogati nogometni poti, v kateri ni manjkalo golov na vseh ravneh - nanj so se danes spomnili tudi pri nemškem Kölnu, pri katerem je pustil globok pečat -, priteče na zelenico in poskuša dati gol.

Takoj po vstopu v igro je imel dve priložnosti

Soigralci so ga po zmagi z 2:0 nosili po rokah. | Foto: Grega Valančič/Sportida Soigralci so ga po zmagi z 2:0 nosili po rokah. Foto: Grega Valančič/Sportida Zgodilo se je v 63. minuti ob vodstvu Slovenije z 1:0, ko je ob tokrat veliko glasnejšem aplavzu na zelenico prišel namesto Roberta Berića. Naključno ali ne, prav po njegovem vstopu je Slovenija nanizala tri priložnosti v treh minutah. Toliko, kot jih prej v uri igre ni imela. Najprej Benjamin Verbič, potem še Rene Krhin z glavo in rezervist Nik Omladič so bili blizu zadetka.

V 74. minuti je na tribunah završalo. Po podaji Nejca Skubica je mojstrsko streljal prav Novaković, umiril žogo in udaril, a je na žalost številnih navijačev vratar Malte njegov strel ustavil. Minuto pozneje je Novaković po kotu poskusil še z glavo. Tokrat je zgrešil za nekaj centimetrov.

Odšel je na najlepši mogoči način

V 85. minuti je napočil vrhunec tekme. Josip Iličić je prodiral po desni, podal žogo v sredino, kjer se je znašel Novaković in rutinirano zadel. Dosegel je 32. gol v reprezentančnem dresu in potrdil zmago Slovenije. "Nova! Nova! Nova!" je zadonelo s tribun in Ljubljančan se je v svojem kraju od nogometa za vedno poslovil tako, kot se spodobi. Kot Novagol. Številka 11 v slovenski reprezentanci se je v zgodovino slovenskega nogometa zapisala z zlatimi črkami. In z zmago, ki Slovenijo ohranja v igri za svetovno prvenstvo 2018.

Mojstrovina za polčas, kot si ga je Slovenija želela

Josip Iličić je v prvem polčasu poskrbel za vodstvo Slovenije. | Foto: Grega Valančič / Sportida Josip Iličić je v prvem polčasu poskrbel za vodstvo Slovenije. Foto: Grega Valančič / Sportida Pred tem je v prvem polčasu Slovenija, ki je bila tokrat oslabljena in je nastopila brez treh pomembnih reprezentantov (ni bilo kapetana Boštjana Cesarja, Mirala Samardžića in Kevina Kampla), prevladovala, a težko dobivala priložnosti. Najlepšo je na tekmi, v kateri so Maltežani igrali zelo trdo in, presenetljivo, prvi karton prejeli šele po dobre pol ure igre, imel v 34. minuti, ko je sam proti golu gostov stekel Benjamin Verbič, a grdo zgrešil svoj cilj.

Ko je že kazalo, da bosta reprezentanci na polčas odšli z izidom 0:0, je stvari v svoje roke vzel Iličić, tudi sicer najboljši slovenski reprezentant na tekmi proti Malti. Preigraval je na desni in si žogo namestil na svojo smrtonosno levico, udaril po njej in neubranljivo zadel. Slovencem je odleglo, prvi polčas se je izšel natanko tako, kot so si želeli.

Slovenija : Malta 2:0 (1:0)

Štadion Stožice, gledalcev 7.839. Sodnik: Lee Evans (Wales).

Strelca: 1:0 Iličić 45., 2:0 Novaković 85.

Postavi:
Slovenija: Oblak; Jokić, Mevlja, Delamea Mlinar, Skubic (od 89. Palčič); Kurtić, Krhin; Verbič, Iličić, Bezjak (od 59. Bezjak); Berić (od 63. Novaković). Selektor: Srečko Katanec.
Malta: Hogg; Failla, Borg (od 90. Magri), Agius, Z. Muscat, A. Muscat; Pisani, Kristensen (od 46. Gambin), Fenech; Effiong, Schembri (od 62. Mifsud). Selektor: Pietro Ghedin.

Rumeni kartoni: Pisani 37. (Malta), Effiong 45. (Malta), Fenech 79. (Malta)

Ne spreglejte