Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
30. 4. 2013,
12.21

Osveženo pred

2 leti, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

NK Maribor NK Maribor NK Olimpija NK Olimpija NK Koper NK Rudar NK Domžale NK Celje NK Mura NK Aluminij NK Triglav NK Gorica Matej Oražem Nedžad Okčić Fabijan Cipot Sanel Konjević

Torek, 30. 4. 2013, 12.21

2 leti, 11 mesecev

Kako slovenski klubi iščejo in vzgajajo igralce?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ker slovenski prvoligaši vse več priložnosti namenjajo mladim nogometašem, smo opravili analizo, kako poteka iskanje igralcev in kako delujejo mladinske selekcije. Odgovorili so vsi razen Aluminija.

1. Med poglavitna načela smo v viziji NK Maribor zapisali skrb za uspešno delovanje nogometne šole, veliko pozornost namenjamo strokovnemu in načrtnemu delu. Želimo biti vzor na tem področju in s profesionalizacijo trenerskega kadra smo postavili visoke standarde dela. Želimo si, da sta članska ekipa in nogometna šola tesno povezani. Kljub boju za naslov prvaka in pokalno trofejo ter konkurenčnostjo na evropskem prizorišču redno vključujemo v prvo ekipo upe iz nogometne šole. Kar nekaj mladincev se je tako že znašlo na seznamu članskega moštva, nekateri so tudi nastopili: priložnost so dobili Petar Stojanović, Dino Hotić, Bian Paul Šauperl in Ranko Moravac. V kadru za člansko tekmo pa je že bil tudi še mlajši, Anel Hajrić, sicer napadalec kadetske ekipe.

2. O številkah ne bi razpredali, dovolj pa pove razlaga ustroja naše nogometne šole v prejšnjem odgovoru. S profesionalizacijo dela, organiziranim skavtingom je že razvidno, kako pomemben nam je ta segment v delovanju kluba. Naše delo pa ni osredotočeno le na nogometne dejavnosti. Razvoj nogometašev pazljivo spremljamo, poskušamo vplivati na njihov odnos do športa in dela, ne pozabljamo pa tudi na skrb za učni uspeh ter navade naših nogometašev.

3. Vse je v domeni našega skavtinga. Z organizacijo dela zbiramo vse informacije, ki jih potrebujemo za temeljito spremljanje igralcev. Tako je odločitev o morebitnih okrepitvah vedno načrtna posledica temeljitih analiz.

4. Analiza vsake generacije in potrebe po novih močeh na določenih igralnih položajih, ki manjkajo v posamezni generaciji, usmerjajo naše nadaljnje poteze. Vsaka ekipa ima svoje značilnosti in razumljivo ni enaka. Ko ocenimo, da potrebujemo novo rešitev, posežemo po igralcih, ki smo jih prej pozorno spremljali. Pri izbiri okrepitev se odločamo tudi po zakonitostih sistema igre, ki ga gojimo. In iščemo igralce, s svojimi značilnostmi primerne za naš sistem. Torej za 4-4-2.

5. Skavting je skrbno izdelan za celotno Slovenijo. Talente iščemo povsod po državi, spremljamo vse starostne kategorije. Seveda pa se nam s privilegiranim položajem, ki ga imamo v slovenskem prostoru glede na rezultate prve ekipe v domačih tekmovanjih in evropskih pokalih, odpirajo tudi možnosti za okrepitve iz tujine. Tako se nam že v mlajših kategorijah ponujajo igralci iz drugih držav. Takšen primer je tudi Moravac, ki je prišel k nam pred tremi leti iz Srbije, izpolnjeval zahtevane kriterije in ob prizadevnem delu vmes že dobil priložnost v članski ekipi.

1. V zadnjih dveh sezonah so v članskem moštvu debitirali številni igralci iz naše nogometne šole: Anže Zorc, Nik Kapun, Denis Lidjan, Marko Nunić, Aleksander Topić, Kenan Bajrić, za prihodnost pa že pripravljamo tudi nova imena.

2. Mladinski pogon ima svojega generalnega sponzorja Factor banko, ob tem pa se financira tudi iz vadnin. Pri izvajanju programov in zagotavljanju strokovnega kadra smo deležni tudi sofinanciranja MOL-a, omeniti velja tudi donacije in nekatere manjše sponzorje.

3. Pri iskanju igralcev je čim širši spekter poznanstev zelo pomemben. Veliko se zanašamo na interne kadre, ki najbolje vedo, kakšen tip igralca lahko pri nas deluje in uspe.

4. Težko je govoriti o načinu, saj je vsak prestop zgodba zase in ima svoje specifike. Dejstvo pa je, da je Olimpija znamka. Javnost in igralci so v nas prepoznali kakovostno ekipo, kjer se dobro in trdo dela, in Olimpija znova postaja izhodišče za nadaljnjo kariero v tujini.

5. Na prvem mestu so seveda igralci iz ljubljanskega bazena, oziramo pa se tudi širše. Pravila Fife pri prestopih mladoletnih igralcev so zelo stroga in si jih slovenski klubi le težko privoščijo (zahtevana je tudi urejena zaposlitev enega od staršev v Republiki Sloveniji).

1. V zadnjih letih so igralci, ki so vzgojeni "doma", največ vredni, saj klubi v Sloveniji iščemo načine, kako znižati stroške poslovanja. Obenem je seveda želja tudi ohranitev kakovosti, zato temu vidiku posvečamo zelo veliko pozornosti. Glede na to sezono lahko brez zadržkov rečem, da naša ekipa že temelji na mladih, doma vzgojenih igralcih, v prihodnjih letih pa si želimo število in kakovost teh igralcev dvigniti še na višjo raven.

2. Ker NK Domžale posluje prok enotnega računa nimamo povsem točnih podatkov, po ocenah, ki smo jih izdelali ob reviziji in licenciranju, pa je ta delež med 30 in 35 odstotki letnega proračuna kluba.

3. V prvi vrsti je to naloga naše skavtske službe in vodje skavtske službe Mihe Kebeta. Okrog njega je zgrajena ekipa na čelu z vodjo MNC-ja Dejanom Dončičem, ki mlade igralce dalj časa spremlja in ocenjuje. Seveda imajo pri tem pomembno vlogo tudi naši trenerji, ki so tudi sami zelo aktivni, saj imajo zelo veliko stika z mladimi igralci in informacij o njih. Številni igralci že zelo mladi začnejo sodelovati tudi s katero od agencij in v teh primerih seveda tudi z agenti maksimalno sodelujemo.

4. Praktično vsak igralec, ki se v mlajših selekcijah pridruži NK Domžale, je že kandidat za člansko ekipo. Dejansko si želimo zgolj najboljše, saj je naš domač bazen zelo bogat z dobrimi mladimi igralci, ki si zaslužijo priložnost, da se izkažejo.

5. Iščemo nekaj več, iščemo igralce, ki v svoji starostni kategoriji izstopajo in kažejo velik potencial za nogometni napredek. Seveda pa je ta skozi leta odvisen od številnih stvari, tako od pogojev, ki jih zagotavlja klub, njihove volje in želje po uspehu do seveda tudi kančka sreče, če že drugje ne, vsaj kar zadeva zdravje.

1. V naši nogometni šoli imamo veliko naših doma vzgojenih igralcev. To so Blažič, Palčič, Guberac, Črnigoj, Štulac, brata Struna, ki sta že odšla, in še preostali, ki so že starejši člani.

2. Mladinskemu pogonu namenjamo četrtino proračuna.

3. Pri iskanju igralcev sodelujemo z agenti, vendar se o tem, katerega igralca, ki bi bil dodana vrednost, naj v klub pripeljemo, odločamo s soglasjem naše stroke v klubu.

4. Okrepitve iščemo predvsem z opazovanjem in spremljanjem določenih igralcev v določenem obdobju.

5. Iščemo igralce, ki so dobri in potrebni za naš klub ne glede na okolico. Na tujino se kaj dosti ne oziramo, večinoma na naš slovenski prostor in morda bližnji del Hrvaške (Istra).

1. V NK Celje si v skladu z našim razvojnim načrtom prizadevamo uveljaviti takšno raven delovanja Šolskega nogometnega centra (ŠNC), ki bo zagotavljal redne prehode domačih mladih nogometašev v člansko ekipo. Zaradi aktualnih gospodarskih razmer v državi se bo za podobno strategijo zagotovo odločilo veliko nogometnih klubov v Sloveniji.

2. Naš proračun v ŠNC-ju je v trenutnih razmerah komaj povprečen glede na preostale klube v Sloveniji. Ni skrivnost, da mnogo več vlagajo v mladinski program v Mariboru, Olimpiji, Domžalah, Kopru, Bravu in še kakšnem izmed klubov. Dejstvo pa je, da je delež v strukturi celotnega proračuna razmeroma velik, trenutno znaša dobrih 20 odstotkov skupnega klubskega proračuna.

3. Seveda je treba sodelovati tudi s preostalimi ljudmi, ki delujejo v nogometu. Pri tem so pomembni zaupanje, dolgoletno sodelovanje in korektni odnosi med vsemi sodelujočimi akterji.

4. Trenutna klubska strategija ne pozna okrepitev v pravem pomenu besede. Gre za to, da skušamo v klub privabiti najboljše mlade potencialne nogometaše, ki so se pripravljeni s trdim delom in odrekanjem prebiti v ospredje. Žal v tem trenutku ne zmoremo konkurirati nekaterim drugim klubom po materialni (finančni) plati, a na ta način vsaj dobimo natančno informacijo o ustreznosti karakterja. Tisti, ki se je pripravljen v zgodnji fazi kariere odreči kakšnemu evru v zameno za kakovostno delo in priložnost igranja na najvišji ravni, je brez dvoma na pravi poti. Sicer pa je veliko načinov za odkrivanje mladih nadarjenih igralcev: spremljanje vseh mogočih tekem, sodelovanje z agenti, trenerji, prijatelji iz sveta nogometa …

5. Osnovni namen in moj velik cilj je imeti odlično pokrito celjsko regijo. Nadarjeni igralci bi morali v sodelovanju z okoliškimi klubi dobiti možnost napredovanja v ŠNC-ju, najboljši pa pozneje v članski ekipi. Seveda si prizadevamo imeti dober pregled tudi v drugih delih Slovenije in priti prek agentov v stik z nadarjenimi igralci iz tujine.

1. Poslanstvo NK Rudar je vzgoja in delo z mladimi, v prvi vrsti producirati osebnosti in nato nogometaše. NK Rudar se v veliki meri odloča za igralce iz lastne nogometne šole. Vsako leto se po končani sezoni nadarjeni nogometaši priključijo pripravam članske ekipe. Seveda je število teh odvisno od uspešnosti in nadarjenosti generacije. Letno se članskemu moštvu priključi od dva do pet nadarjenih nogometašev.

2. Mladinskemu pogonu in nogometni šoli namenjamo tretjino proračuna (okoli 250.000 evrov na sezono).

3. Predvsem s trenerji glede domačih (slovenskih) igralcev, z agenti pa ob iskanju igralcev iz tujine.

4. S spremljanjem tekem nižjih selekcij, s pogovori s trenerji, nogometnimi delavci in starši. Predvsem so trenerji posameznih selekcij pomembni pri iskanju mladih talentov – pravzaprav so obenem tudi v vlogi skavta.

5. Predvsem iz okolice Velenja, to je savinjsko-koroško-šaleške regije. Interes kluba je, da mlade talente usmeri glede nadaljnjega šolanja v Šolski center Velenje, ki ponuja različne srednješolske smeri.

1. Približno 80 odstotkov članske ekipe NK Triglav tvorijo igralci naše nogometne šole.

2. Proračun mladinske nogometne šole je približno 150.000 evrov.

3. Imamo razvit skavting igralcev na območju Gorenjske. Širše si pomagamo z nogometnimi prijatelji.

4. Okrepitve za zdaj iščemo na območju Slovenije, ki je majhna, zato se nogometni delavci med seboj dobro poznamo. Na ta način iščemo okrepitve, čeprav smo primarno vezani na igralce lastne nogometne šole.

5. Pri iskanju okrepitev smo vezani predvsem na gorenjski in ljubljanski bazen ter Slovenijo. Za tujce se odločamo v posameznih specifičnih primerih.

1. Od 25 igralcev prve ekipe je 22 igralcev iz naše mladinske šole.

2. Proračun mladinske šole je 260.000,00 EUR na sezono.

3. Sodelujemo, vendar v tem trenutku jemljemo samo igralce iz naše mladinske šole.

4. Okrepitev ne iščemo, ampak jih vzgajamo v mladinski šoli.

5. Kot sem že povedal, je večina igralcev iz naše šole, torej iz Nove Gorice in okolice. Imamo pa tudi dva igralca iz tujine.

1. V Muri so vedno mladi nadarjeni igralci dobili priložnost, da se izkažejo v članski konkurenci. To je plod dobrega dela mladinske šole.

2. Letni proračun NŠ-ja je 120.000,00 evra.

3. Igralce, ki pridejo od drugod, v nogometni šoli iščejo predvsem trenerji pri članski ekipi. Sodelujemo tudi z zunanjimi agenti, iščemo predvsem igralce z dobrim karakterjem in – kar je najpomembneje – kakovostne ( kar je seveda povezano z denarjem). Vedno pa ima zadnjo besedo trener!

4. Stroka ugotavlja, na katerem igralnem položaju in v kateri selekciji potrebujemo igralca, nato pa primernega igralca pripeljejo v klub. Nekateri igralci pridejo tudi na preizkušnjo, da se prepričamo o njihovi kakovosti.

5. Večinoma v domačem okolju, v zadnjem času pa smo začeli sodelovati z eno izmed nogometnih akademij v Italiji.

Ne spreglejte