Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
2. 2. 2016,
9.18

Osveženo pred

5 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Stoke City Porto Marseille Mark Hughes

Torek, 2. 2. 2016, 9.18

5 let, 4 mesece

Junak z naslovnic: Francoz v Angliji, ki želi igrati za Belgijo

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Kdo je nogometaš, ki je v ponedeljek poskrbel za največji prestop? To je 23-letni Francoz Giannelli Imbula, ki se je iz Porta preselil k Stoke Cityju in poskrbel za največji nakup v klubski zgodovini.

Lončarji imajo v svojih vrstah vedno več mednarodnih zvezdnikov. Lani poleti je s prihodom v Stoke, angleško prestolnico lončarstva, presenetil Švicar Xherdan Shaqiri. Napovedovali so mu nadaljevanje kariere v kakšnem izmed evropskih klubskih velikanov. Nekdanji zvezdnik Basla, Bayerna in Interja se je odločil drugače. Oblekel je dres Stoke Cityja. Prestop je bil vreden 18 milijonov evrov, s tem pa je poskrbel za nov klubski rekord. Ni zdržal dolgo. Že po petih mesecih se je Shaqiri poslovil od naziva najdražjega nogometaša v zgodovini Stoke Cityja. To je v ponedeljek zvečer postal Francoz Giannelli Imbula. S članom angleške premier league je podpisal pogodbo za petinpolletno obdobje.

Najmlajši, nato pa še najboljši

Kdo je sploh Imbula? Rodil se je v Belgiji, njegovi starši prihajajo iz afriške države Kongo. Že kot dojenček se je preselil v Francijo. Kot deček se je preizkušal pri številnih klubih, obiskal je tudi tabor PSG, nato pa je s 15 leti odšel v Guingamp. Kariero je začel pri Guingampu in s 17 leti, enim mesecem in štirimi dnevi postal najmlajši igralec, ki je zaigral v drugi francoski ligi. V sezoni 2012/13 se je tako izkazal, da so ga izbrali za najboljšega igralca tekmovanja.

Nato se je preselil v Marseille, blestel v francoskem prvenstvu in na evropskih tekmah. Vedno več je bilo angleških klubov, ki so opazovali njegov napredek, nato pa so pobudo prevzeli ogledniki Porta in ga samozavestno z 20 milijoni evrov prepričali, da nogometne izzive po novem išče na severu Portugalske. Nekdanji Zahovićev in Pavlinov klub ni storil slabe poslovne poteze. Nakup se mu je obrestoval, saj je Imbula le pol leta pozneje napolnil klubsko blagajno.

Stoke je segel globoko v žep in za Francoza, ki najraje igra na položaju zadnjega zveznega igralca, plačal 24,24 milijona evrov. S tem je poskrbel za najvišji znesek, plačan za nogometaša na zadnji dan prestopnega roka, ko so se zapirala vrata v Italiji, Franciji in Angliji.

Angleško prvenstvo doživlja kot največje na svetu

Zanimivo je, da kluba vse do nedelje nista našla skupnega jezika glede Imbule. Stoke je v petek zvečer jezno umaknil ponudbo, a mu je Porto v nedeljo le ponudil roko. Angleži so vmes povišali znesek in prepričali Portugalce.

Imbula ni skrival zadovoljstva, da bo od zdaj tekmoval v angleškem prvenstvu, ki ga doživlja kot močnejšega od francoskega in portugalskega, s katerima je imel velike izkušnje. "Zelo sem vesel, da sem postal igralec Stoke Cityja. To je velik trenutek v moji karieri. Angleško prvenstvo je največje na svetu. Vsi se pogovarjamo o njem. Resnično upam, da bom kmalu del njega," je dejal Francoz, ki je s Stokom sklenil pogodbo do poletja leta 2021.

Oklicali so ga za naslednika Makeleleja

Za to, da bo nadaljeval kariero na štadionu Britannia, je zelo zaslužen trener Stoke Cityja.

Nekdanji legendarni napadalec Manchester Uniteda Mark Hughes je prejel drago zimsko okrepitev, s pomočjo katere namerava izboljšati uvrstitev v angleškem prvenstvu. "Je dober mladi igralec, ki bo postal naša dodana vrednost," je prepričan Valižan.

Da je pred njim svetla prihodnost, priča tudi vzdevek, saj so ga na Otoku oklicali za naslednika Claudeja Makeleleja. Legendarni Francoz je blestel na položaju zadnjega zveznega igralca in pomagal galskim petelinom do največjih lovorik, kar jih lahko osvojiš z reprezentanco.

Imbula bo do njih s Stokom prišel malce težje. V tem trenutku njegovi varovanci v angleškem prvenstvu zasedajo deveto mesto. V 23 krogih so zbrali 33 točk, za vodilnim Leicester Cityjem pa zaostajajo 14 točk.

"Zelo je pomembno, da je trener Hughes izkazal željo, da se mu pridružim. Dal bom vse od sebe, da mu vrnem zaupanje in klubu pomagam na najboljši mogoč način. Zadnji meseci, ki sem jih prebil v Portu, so bili zahtevni. Upam, da bo pri Stoke Cityju vse v najlepšem redu," si želi Imbula.

Všeč mu je način igre

Prvič bi lahko za novi klub nastopil v soboto, ko bo na domačem štadionu Britannia v prvenstvenem srečanju pričakal Everton. "Ogledal sem si veliko tekem Stoka, tako da poznam večino igralcev. Zelo mi je všeč način igre. Stoke spada med deset najboljših klubov v Angliji," je prepričan, da je storil korak naprej v karieri.

Nekaj izkušenj z angleškim nogometom že ima, saj se je v sezoni 2013/14 z Marseillom pomeril proti Arsenalu, novopečene soigralce pa je spoznal na delu na poletnem pripravljalnem turnirju v Kölnu, kjer se je njegov Porto pomeril prav proti lončarjem. Imbula bo poskušal nadomestiti Stevena N'zonzija, ki je julija zapustil Stoke in se odpravil v Sevillo. Na Euru želi igrati za Belgijo

Imbula je branil barve francoske izbrane vrste do 21 let, tako da mu je še vedno dana možnost, da izbere kakšno drugo člansko reprezentanco. Njegov izbor je Belgija. Od srca si želi, da bi zaigral za rdeče vrage. To je javno priznal lani oktobra. Na Euru 2016, ki bo potekal na francoskih tleh, želi igrati za Belgijo. Z belgijskim selektorjem Marcom Wilmotsom je opravil pogovor, tako da bi se lahko njegova želja do poletja uresničila.

Ne spreglejte