Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
2. 7. 2013,
12.40

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

NK Olimpija NK Olimpija NK Maribor NK Maribor Izet Rastoder

Torek, 2. 7. 2013, 12.40

8 let

Jezen na NZS, Olimpija obžaluje potezo Zahoviča

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Brez Zlatka Zahoviča ne bo boljše Olimpije. Tako razmišlja predsednik zeleno-belih Izet Rastoder. Upa, da si bo Mariborčan premislil, hkrati pa je zaradi poletnega derbija jezen na vodstvo prve lige.

V mestu ob Dravi, pa tudi drugod v Sloveniji, se še vedno na široko razpreda o Zlatku Zahoviču. Si bo dolgoletni športni direktor NK Maribor premislil in se s pomočjo spoznanja, da bi njegovo vrnitev pozdravili prav vsi, ki jim srce bije za vijoličasto barvo, vrnil v pisarno v Ljudskem vrtu? To bi si želelo tudi vodstvo mariborskega kluba, prav tako pa tudi največji tekmec na sončni strani Alp, Olimpija. Za mnoge presenetljivo, saj je bil Maribor ravno z njegovo pomočjo nedotakljiv v domačem okolju: "Zahovič je tako karizmatična in verodostojna oseba, da je močno vplivala na razvoj našega nogometa. Naredil je vrhunske rezultate, pozitivno vplival na slovenski nogomet, pa tudi Olimpijo. Vsaka njegova izjava nam je predstavljala dodaten motiv in boljše vzdušje, na krilih katerega smo želeli napredovati. Obžalujemo njegovo odločitev in upamo, da bo spremenil mnenje. Če se bo vrnil v Maribor, bo pomagal tudi Olimpiji. Bojimo se, da bi po njegovem odhodu nastalo zatišje v slovenskem nogometnem okolju. In ne vidim pravega kandidata, ki bi lahko zapolnil njegovo luknjo," je Sportalu zaupal predsednik Olimpije, največjega tekmeca Mariborčanov v Prvi ligi Telekom Slovenije.

Če se ljubljanski klub po točkah ni znal vsaj izenačiti z razigranimi vijolicami, ki so v sezoni 2012/13 osvojile kar trojno slovensko krono, pa se je z njim izenačil po Zahovičevi šokantni odločitvi vsaj v tem, da oba kluba iz dveh največjih slovenskih mest po novem nimata več športnega direktorja. Olimpija ga po prekinitvi sodelovanja z Milenkom Ačimovićem, ki ga Zahovič zelo spoštuje, niti ni iskala, Mariborčani pa ga bodo morali – če se ne bo kaj zasukalo in se tako želeni in izčrpani "ZZ Top" ne bo vrnil – kaj hitro najti, saj niso navajeni delovati brez športnega direktorja. Pojavili so se tudi šaljivi komentarji, da je to le del premetene selitve, ki bi v Sloveniji predstavljala največjo senzacijo zadnjih desetletij. Da bi Zahovič čez noč okrepil zeleno-beli tabor in do boljših rezultatov pomagal Olimpiji. Tako kot je Mariboru v zadnjih šestih letih pomagal do devetih lovorik. "To pa res ni realno," se je zasmejal Izet Rastoder. "Zlatko je le 'viola', če gre nekdo v klub največjega tekmeca, nima pravega značaja. O tej temi res ne morem govoriti, lahko pa ponovim, da nam je žal, če ga ne bo več v slovenskem nogometnem okolju."

Nato je beseda nanesla na nedeljski superpokal, prvi večni derbi v novi sezoni, uvod v sezono 2013/14, v kateri bo Maribor branil kar tri lovorike. Olimpija v novejši klubski preobleki in selitvi v Stožice še čaka na prvo. "V vsakem tekmovanju želimo biti uspešni, a to so šele prve tekme, tako da je težko karkoli predvidevati. Kako se bodo znašle okrepitve? To je težko napovedati. Verjamem, da bo odločal en gol. Obžalujemo pa, ker to ne bo pravi nogometni praznik," je dodal, iz njegovih besed pa ni bilo težko razbrati, da se bo pred tekmo in na njej verjetno bolj kot o dosežkih na zelenici govorilo o Zahovičevi usodi, na tribunah pa ne bo niti navijačev Olimpije, ki bodo superpokalno srečanje zaradi številnih kritik, o katerih smo na Sportalu že poročali, izpustili in se ga ne bodo udeležili.

Rastoder: Ali v zvezi sploh razmišljajo o domači ligi?

Za slabo voljo pa je poskrbel tudi žreb Prve lige Telekom Slovenije. Olimpija je izrazila željo, da se derbiji ne bi igrali v času poletnih počitnic, ter prosila za napol delegiran žreb, a ni bila uslišana. Prvi derbi bo v Stožicah 3. avgusta, Rastoder pa ne more skrivati ogorčenja.

"NZS-ju zamerim, da so tekmi med Olimpijo in Mariborom, ki predstavlja praznik domačega nogometa, dali tak termin. Kdo bo takrat sploh v Sloveniji? Ulice bodo zaradi dopustov prazne, to je neverjetno. In to se ponavlja iz leta v leto. Ali v zvezi sploh razmišljajo o domači ligi? Ali jih zanimajo stroški klubov? Organizacija in zagotovitev varnostnih ukrepov na tej tekmi stanejo veliko. Odločeni smo, da bomo naredili vse, kar je v naši moči, da bi derbi prestavili na 2. september. Videli bomo, kako o tem razmišlja Maribor. Vsak derbi mora biti smetana na torti domačega nogometa, saj lahko napolni štadion. A 3. avgusta ga v Ljubljani ne bo," je prepričan predsednik in glavni pokrovitelj ljubljanskega kluba, ki se je v zadnjih sezonah zadovoljil z naslovi podprvakov. Zdaj želi narediti še korak naprej, vendar so rezultati na zadnjih pripravljalnih tekmah (visoki porazi z Rijeko in Metalurgom) zamajali prepričanje, da bi bilo to izvedljivo. Morda pa Andrej Razdrh skriva adute za nedeljsko tekmo in veliki derbi v Celju. Prvi po dolgih letih, ki bo očitno minil brez Zahoviča.

Ne spreglejte