Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
8. 12. 2015,
0.14

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Jan Oblak Jan Oblak Benfica Lizbona Atletico Madrid

Torek, 8. 12. 2015, 0.14

8 let

Jana Oblaka bodo izžvižgali, a mu bo šlo na smeh

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Vratar madridskega Atletica Jan Oblak je v fantastični formi. Danes bo v ligi prvakov gostoval v Lizboni pri nekdanjem klubu, s katerim se ni razšel v najlepših odnosih, zato bo na Luzu izžvižgan.

Enega izmed vrhuncev današnjega večera lige prvakov predstavlja tudi sosedski dvoboj v Lizboni, na katerem se bosta za prvo mesto v skupini udarila Benfica in Atletico. Jan Oblak, ki ga je po napovedanem odhodu Samirja Handanovića doletela vloga prvega vratarja slovenske izbrane vrste, se odpravlja na kraj, kjer je potrkal na vrata evropske elite in prvič opozoril nase z vrhunskimi dosežki v največjih tekmovanjih.

Za Benfico je branil še pred poldrugim letom, ji pomagal do številnih lovorik na Portugalskem, skoraj osvojil tudi evropsko ligo, nato pa se je odločil za selitev. Prisluhnil je mikavni ponudbi madridskega Atletica, ki je segel globoko v žep in za obetavnega Slovenca plačal 16 milijonov evrov. Toliko za vratarja ni odštel še noben španski klub. Škofjeločan je čez noč postal rekorder, poskrbel je tudi za rekordni znesek, kdajkoli izplačan ob prestopu slovenskega nogometaša.

Skandirali so mu, da ni vreden počenega groša

Navijači Benfice so težko preboleli nenaden odhod Oblaka. Pred tem so ga kovali v zvezde in ga bodrili na vsakem koraku, po odhodu in nekaterih nesporazumih z vodstvom portugalskega velikana pa so spremenili mnenje o Slovencu. Ko so Lizbončani v tej evropski sezoni gostovali v Madridu, so njihovi navijači besno žvižgali Oblaku ob vsakem dotiku z žogo. Skandirali so mu, da ni vreden počenega groša, in se naslajali nad slabim rezultatom Atletica, ki je na domačem Vicente Calderonu ostal brez točk (1:2).

"Ko sem prišel na igrišče in so me navijači Benfice izžvižgali, sem se počutil nenavadno. V bistvu sem se kar nasmehnil, saj mi je to zdelo zabavno. Žvižgov me ni strah, niti ne vplivajo name," je v nedavnem pogovoru za portugalski športni časnik A Bola zaupal Oblak, ki se tako danes ne bo ustrašil silnih žvižgov, ko bo stopil na štadion, ki ga pozna tako dobro kot lastno dlan in na katerem je preživel ogromno lepih trenutkov.

Oblak: Za Benfico sem branil s srcem in dušo

Ker imata oba kluba po petih evropskih nastopih deset točk, mora Atletico za osvojitev prvega mesta na Luzu nujno premagati Benfico in se ji maščevati za poraz v Madridu. To bo tudi prvi nastop Atletica na prekrasnem lizbonskem štadionu, na katerem so leta 2014 ostali prikrajšani za naslov evropskega prvaka. "Vsak igralec si želi, da bi ga lepo sprejeli na štadionu nekdanjega kluba, a o tem odločajo navijači. Če mi bodo ponovno žvižgali, jim bom spet namenil nasmeh. Ko bom stopil na Štadion luči, se bom spominjal vsega lepega, kar sem doživel z Benfico in številnih zmag. Za Benfico sem branil s srcem in dušo. Nič nisem storil narobe, da bi si zaslužil žvižge. Če bom nekega dne napisal knjigo o svoji nogometni poti, bodo ljudje vedeli, kakšna je bila moja zgodba z Benfico," je namignil, da le ni bilo tako črno-belo, kot so pisali portugalski mediji in kot je zatrjevalo vodstvo lizbonskega velikana.

Tako dobrega v Španiji ni bilo že 20 let

Oblak je bil v tej sezoni premagan dvakrat na dveh tekmah. Poleg Benfice je na podoben način 12. septembra izgubil še na derbiju španskega prvenstva z Barcelono (1:2). V španskem prvenstvu je v tej sezoni na 14 tekmah prejel le šest golov, tako da na srečanje statistično gledano prejme manj kot polovico zadetka (0,43). Njegova učinkovitost je na tako visoki ravni, da v petih najmočnejših evropskih ligah ni junaka, ki bi se lahko pohvalil z boljšo.

Škofjeločan, ki bo čez mesec dni dopolnil 23 let, je v življenjski formi. Novembra sploh ni prejel zadetka, čeprav je branil na petih tekmah. Tako učinkovitega vratarja v španskem prvenstvu ni bilo že 20 let.

Zadnji, ki je branil tako dobro in prejemal tako majhno število golov, je bil Jose Francesco Molina. Tudi on je stal med vratnicama Atletica in rdeče-belim v sezoni 1995/96 pomagal do dvojne španske krone. V tisti sezoni je na 42 nastopih prejel le 32 zadetkov in tako na tekmo prejel 0,76 zadetka.

Molina je v sanjski sezoni, ki se je zelo radi spominjajo navijači Atletica, na uvodnih 14 nastopih kar desetkrat ohranil mrežo nedotaknjeno, Oblak pa je srečanje z ničlo končal devetkrat. Zadnji zadetek, ki ga je prejel, je star že dober mesec. Na gostovanju v La Coruni ga je dosegel napadalec Deportiva Lucas Perez.

Če bo zadržal izjemen niz tudi na štadionu, kjer je v preteklosti navduševal med vratnicama Benfice, bo Atletico na dobri poti, da si z zmago zagotovi prvo mesto v skupini C, s tem pa tudi boljše izhodišče pred žrebom osmine finala, saj bi se izognil dvobojem z zmagovalci skupin, hkrati pa bi povratno srečanje odigral na domačem dvorišču. Vložek je velik, Oblak pa trdno odločen, da navijačem Benfice pokaže, da je vendarle vreden več od počenega groša.

Ne spreglejte