Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
29. 1. 2015,
12.42

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Jan Oblak Jan Oblak Neymar Atletico Madrid Barcelona Miguel Angel Moya španski pokal

Četrtek, 29. 1. 2015, 12.42

7 let, 12 mesecev

Jan Oblak v zagati. Je branil zadnjič v tej sezoni?

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Slovenski vratar Jan Oblak je na povratni četrtfinalni tekmi španskega pokala z Barcelono prejel tri zadetke in objokoval izpad Atletica. Za nastop si ni prislužil visokih ocen.

Če je 22-letni Jan Oblak pred tednom dni na štadionu Camp Nou navdušil in spravljal ob živce zvezdnike Barcelone, se je njegova mreža na povratni tekmi zatresla kar trikrat, vse gole pa je prejel že v prvem polčasu. Med navijači Atletica sta se oblikovali dve skupini, ki zagovarjata svojega favorita za mesto prvega vratarja. Večina še vedno prisega na Miguela Angela Moyaja in je prepričana, da bi se lahko mladi Slovenec na povratni tekmi z Barcelono pri prejetih zadetkih odzval bolje, zagovorniki Škofjeločana pa vztrajajo pri tem, da so bili zadetki neubranljivi ter da bi si Oblak zaslužil novo priložnost.

V druščini strelca avtogola in izključenih soigralcev

Pri španskem športnem dnevniku As so mu za izvedbo podelili enega pika, s katerim ocenjujejo izvedbe nogometašev. Največ, vse tri, je dobil le dvakratni strelec Neymar, z enako oceno, kot jo je prejel Oblak, pa se je zadovoljilo še devet igralcev Atletica ter štirje pri Barceloni, tako da Slovenec ni izstopal med najslabšimi.

Na nogometnem portalu Goal.com je slovenski reprezentant prejel dve od petih mogočih zvezdic. Zapisali so, da se je izkazal z nekaterimi obrambami proti koncu tekme, ko je igralce že načenjala utrujenost. Pri Atleticu so takšno oceno prejeli le še trije, strelec avtogola Miranda ter oba izključena soigralca Gabi ter Mario Suarez, pri gostih pa je dve zvezdici prejel le Argentinec Javier Mascherano.

Na strani WhoScored.com se je ob Oblaku izpisala ocena 5,9. Slabšo so pri gostiteljih prejeli že prej omenjeni Miranda, Gabi in Suarez, tako da slovenski vratar na povratni tekmi ljubiteljev španskega klubskega nogometa ni pretirano prepričal.

Najvišjo oceno si je prislužil Neymar (8,4). Oblaku, ki je v tej sezoni branil na vseh šestih pokalnih srečanjih za Atletico, je povzročal največ preglavic. Brazilec ga je matiral celo trikrat, a se je pri enem izmed zadetkov hitro nehal veseliti, saj ga je sodnik zaradi dvomljivega nedovoljenega položaja razveljavil.

Neymar ga je premagal celo trikrat

Kritike, naperjene proti Oblaku, so se nanašale ravno na zadetke, ki jih je dosegel Neymar. Pri prvem mu je medvedjo uslugo naredil soigralec Juanfran, ki si je dovolil nedopustno napako, saj mu je Brazilec ušel in stekel proti vratom, nato pa z izjemnim diagonalnim strelom premagal še Oblaka.

Pri drugem, ki ga je sodnik razveljavil, so pričakovali, da bo stekel iz svojih vrat, pri tretjem pa ni ustavil podaje Jordija Albe, ki je zaposlil Neymarja, ta pa se je v južnoameriškem zvezdniškem slogu otresel vseh tekmecev in atraktivno zatresel mrežo rdeče-belih.

V drugem polčasu se je Oblak izkazal in ga oddelal brez napake, kar so priznali tudi španski mediji. Ustavil je nekaj zelo nevarnih strelov, kar pa očitno ni preveč vplivalo na višjo oceno, saj je ostala med najnižjimi v taboru poražencev. Slovenec je imel smolo, da je na dvoboju manjkal dirigent obrambe Diego Godin. Brez njega je bila zadnja vrsta Atletica nepovezana in lahek plen za spretne napadalce Barcelone, ki so v protinapadih sejali preplah pred Oblakovimi vrati.

Moya ostaja v prednosti, podobnost s Courtoisom

Po izpadu Atletica iz španskega pokala se je slovenski vratar, ki je klubsko blagajno madridskega velikana osiromašil za 16 milijonov evrov, znašel v zagati. Pokal je bilo edino tekmovanje, kjer je imel zagotovljen vodilni položaj med vratnicama, v španskem prvenstvu in ligi prvakov pa bo še naprej gledal v hrbet Moyaju ter grel klop za rezervne igralce.

"To bi bile lahko tudi njegove zadnje minute v tej sezoni, saj je Moya od poletja v prednosti in prvi vratar Atletica," se je po sredinem nastopu proti Barceloni vprašal španski časnik El Confidencial, a tudi dodal, da za slovenskega vratarja še ni prepozno, saj zanj dela čas.

"Star je komaj 22 let in ima še veliko možnosti, da dokaže klubu, da ni bil ponesrečena naložba," poudarjajo pri omenjenem časniku ter dodajajo, da je podobno na vratih Atletica začel tudi njegov predhodnik Thibaut Courtois, ki se je nekaj časa iskal in nihal v formi, nato pa postal eden najboljših vratarjev na svetu in zelo zaslužen za naslov španskega prvaka v prejšnji sezoni. To pa je tekmovanje, kjer Oblak, čeprav je v Madridu že več kot pet mesecev, še čaka na krstni nastop.

Ne spreglejte