Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
15. 9. 2014,
21.49

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Jan Oblak Jan Oblak Roman Bezjak Juventus Atletico Madrid Real Madrid Liverpool

Ponedeljek, 15. 9. 2014, 21.49

8 let

Jan Oblak se vrača na kraj, kjer se je veselil in trpel

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Današnji večer bi lahko razžalostil srca navijačev Juventusa in Liverpoola. Če se evropska velikana ne bosta izkazala proti Oblakovemu Atleticu in Baslu, ne bosta videla osmine finala lige prvakov.

Dočakali smo zadnji evropski torek, ki bo podaril dvoboje lige prvakov, najverjetneje pa minil brez slovenskih nastopov. Čast majhne države na sončni strani Alp bo v Monaku, kjer bosta o neposrednemu udeležencu osmine finala lige prvakov odločala Monaco in Zenit, resda branil sodnik Damir Skomina, kar zadeva njegove rojake, ki si služijo kruh v tujih klubih, pa je stanje manj zadovoljivo.

Atletico Madrid bo danes gostoval v Torinu. Udarila se bosta španski in italijanski prvak, pri gostih pa v začetni enajsterici ne gre pričakovati Jana Oblaka, ki je v prejšnji sezoni odlično spoznal štadion Juventusa. Ko je kraljeval med vratnicama Benfice, je v polfinalu lige Europa pomagal do skupne zmage nad Staro damo, v finalu, ki je prav tako potekal v prestolnici Lombardije, pa so ga le milimetri in loterija kazenskih strelov delili od prve evropske lovorike. Tako se je Oblak na Juventusovem dvorišču že veselil kot otrok, hkrati pa tudi močno žaloval. Kako bo zvečer, ko lahko Atletico z zmago Juventus celo pahne iz boja najboljših 16? "Nočem niti slišati za ligo Europa," je odločen trener zeber Massimilliano Allegri, ki igralce skuša motivirati s tem, da bodo igrali najpomembnejšo tekmo sezone.

Grški prvak Olympiacos bo z enim ušesom in pol prisoten v Torinu. Doma mora premagati Malmö, kar glede na položaj na lestvici ni najtežja naloga, obenem pa ga mora razveseliti še Atletico in v gosteh streti italijanski oreh. Trener rdeče-belih je ravno Španec, nekdanji Realov zvezdnik Michel. Bi mu lahko nekdanji mestni tekmeci polepšali dan in še drugič zapored Olympiacos spravili v osmino finala najmočnejšega tekmovanja na svetu?

Real lovi rekordno 19. zaporedno zmago

V skupini B se lahko smeji madridskemu Realu. Zaporedne zmage se vrstijo, Cristiano Ronaldo je v sijajni strelski formi, saj je v tej sezoni dosegel že neverjetnih 31 zadetkov, v goste pa prihaja Ludogorec Razgrad. Obeta se festival zadetkov, beli baletniki pa želijo nadaljevati mogočni niz in postaviti nov španski rekord. Z 19 zaporednimi zmagami bi popravili mejnik, ki ga je postavil katalonski tekmec iz Barcelone. Pri bolgarskih prvakih bo manjkal Roman Bezjak. Klubski rekorder po številu zadetkov, doseženih v evropskih tekmovanjih, bo atraktivno srečanje preskočil zaradi okrevanja po poškodbi dimelj. Ko je Ludogorec pričakal evropske prvake v Sofiji, je zatresel mrežo Ikerja Casillasa, a je sodnik označil nedovoljeni položaj. Tokrat bo lahko stiskal pesti za soigralce le v vlogi gledalca. "Ne razmišljamo še o klubskem svetovnem pokalu," pravi strateg Reala Carlo Ancelotti, ki je čez noč zaradi poškodb ostal brez najboljših zveznih igralcev.

Drugo dejanje v skupini B bo še bolj dramatično, saj se bosta pomerila neposredna tekmeca za drugo mesto. Basel ima pred bledim Liverpoolom, ki je kljub dragim nakupom in številnim novincem ranljiv skoraj na vsakem koraku, dve točki prednosti. Rdeči torej potrebujejo zmago, ki bi jih vsaj za nekaj časa odrešila muk, s katerimi se srečujejo navijači. Švicarski prvak je pred domačim občinstvom ugnal Liverpool in dokazal, da premore igro, s katero lahko povzroča težave zasedbi Brendana Rodgersa.

Topničarji v Turčijo s skoraj rezervno postavo

V skupini C bo žalostno v Lizboni, saj je Benfica ostala brez možnosti za prezimitev v Evropi že pred zadnjih krogom. To je velik udarec za portugalskega velikana, ki je plačal davek izgubi nekaterih zelo pomembnih prvokategornikov, tudi prvega vratarja Oblaka. Če je Bayer Leverkusen že uvrščen med 16 najboljših, pa se bosta za drugo vozovnico pomerila Monaco in Zenit. Srečanje bo sodil slovenski delivec pravice Damir Skomina, goste iz St. Peterburga pa reši le zmaga. "Monaco je v odlični formi. Zmagal je v Leverkusnu, kar ni mačji kašelj," opozarja Andre Villas-Boas. Ta bo v portugalskem obračunu skušal pretentati rojaka Leonarda Jardima, ki se najbolj zanaša na dobro formo bolgarskega zvezdnika Dimitarja Berbatova.

V skupini D je že skoraj vse jasno. Galatasaray se neslavno poslavlja. Kaos v klubu, polnem zvezdnikov, je z zgodnjim odhodom začinil trener Cesare Prandelli. Nekdanji italijanski strateg si bo leto 2014 zapolnil po dveh bridkih koncih, tako v reprezentanci kot v klubu, ki je ostal brez možnosti, da bi osvojil vsaj tretje mesto. Tolažilno nagrado bo prejel Anderlecht, napredovala pa bosta Borussia Dortmund in Arsenal. Ne ve se le, kdo bo na koncu prvi.

Večje možnosti imajo rumeno-črni, ki imajo dve točki prednosti, v zadnjem krogu pa bodo imeli tudi prednost domačega občinstva. Občutno pomlajeni topničarji se bodo mudili pri Turkih, ki jih po novem vodi Hamza Hamzaoğlu: "Naša prednost je, da ne čutimo nobenega pritiska," razmišlja domači strateg, njegov starejši kolega Arsene Wenger, ki v zadnjih tednih posluša ogromno kritik na svoj račun, pa je v Istanbul pripeljal skoraj rezervno ekipo. Kot da so že odpisali možnost, da bi Borussii spodrsnilo …

Verjetni začetni postavi: Juventus: Buffon; Lichtsteiner, Bonucci, Chiellini, Padoin (Evra); Marchisio, Pirlo, Pogba; Vidal; Tévez, Llorente Atletico: Moyà; Juanfran, Godín, Giménez, Siqueira; Arda, Tiago, Gabi, Koke; Raúl García/Griezmann, Mandžukić.

Manjkajo: Juventus: Asamoah, Rômulo, Barzagli, Cáceres in Coman (vsi poškodovani) Atletico: Miranda, Ansaldi (oba poškodovana)

Verjetni začetni postavi: Olympiacos: Roberto; Elabdellaoui, Botía, Abidal, Masuaku; Fuster, Maniatis, N'Dinga, Kasami (Afellay); Domínguez; Benítez. Malmö: Olsen; Tinnerholm, Halsti, Helander, Ricardinho; Kroon/Thern, Adu, Eriksson, Forsberg; Rosenberg, Thelin

Manjkajo: Olympiacos: Durmaz, Milivojević (oba poškodovana) Malmö: Johansson (kaznovan)

Verjetni začetni postavi: Liverpool: Mignolet; Johnson, Touré, Škrtel, Manquillo; Gerrard, Henderson, Allen, Lucas, Sterling; Lambert Basel: Vaclík; Degen, Schär, Suchý, Safari; Delgado, Frei, Elneny; Gonzalez, Streller, Gashi

Manjkajo: Liverpool: Balotelli, Sturridge, Sakho, Flanagan (vsi poškodovani) Basel: Ivanov, Sio (oba poškodovana)

Verjetni začetni postavi: Real Madrid: Navas; Arbeloa, Varane, Nacho, Coentrão; Illarramendi, Kroos, Isco; Bale, Hernández, Ronaldo Ludogorec Razgrad: Stoyanov; Júnior Caiçara, Moţi, Terziev, Minev; Dyakov, Fábio Espinho, Abalo, Marcelinho, Misidjan; Júnior Quixadá.

Manjkajo: Real: James Rodriguez, Modrić, Khedira (vsi poškodovani), Ramos (kaznovan) Ludogorec: Bezjak (poškodovan), Alexandrov (vprašljiv)

Verjetni začetni postavi: Monaco: Subašić; Fabinho, Abdennour, Toulalan, Raggi; Moutinho, Bakayoko, Ocampos, Ferreira-Carrasco; Berbatov, Germain. Zenit: Lodygin; Smolnikov, Garay, Lombaerts, Criscito; Witsel, Javi García; Fayzulin, Šatov, Danny; Hulk.

Manjkajo: Monaco: Carvalho (kaznovan), Kondogbia, Kurzawa (oba poškodovana) Zenit: Keržakov (poškodovan)

Verjetni začetni postavi: Benfica: Artur; André Almeida, Jardel, Lisandro López, Benito; Cristante, Pizzi; Tiago, Ola John, Nélson Oliveira, Derley. Bayer: Leno; Jedvaj, Toprak, Spahić, Wendell; Rolfes, Castro; Bellarabi, Çalhanoğlu, Son; Kiessling.

Manjkajo: Benfica: Luisão, Samaris (oba kaznovana) Bayer: Papadopoulos, Reinartz, Donati, L. Bender (vsi poškodovani)

Verjetni začetni postavi: Borussia: Langerak; Piszczek, Subotić, Hummels, Schmelzer; S Bender, Gündoğan; Aubameyang, Kagawa, Mkhitaryan; Ramos. Anderlecht: Proto; Vanden Borre, Mbemba, Deschacht, Acheampong; Tielemans, Kljestan; Kabasele, Praet, Conté; Mitrović.

Manjkajo: Borussia: Kehl, Reus, Papastathopoulos (vsi poškodovani) Anderlecht: Suárez, Nuytinck, Najar (vsi poškodovani), Defour (vprašljiv)

Verjetni začetni postavi: Galatasaray: Muslera; Tarık Çamdal, Semih Kaya, Hakan Balta, Alex Telles; Felipe Melo, Emre Çolak; Bruma, Burak, Sneijder; Umut Bulut. Arsenal: Szczęsny; Debuchy, Mertesacker, Chambers, Bellerín; Flamini, Oxade-Chamberlain, Ramsey, Campbell, Podolski; Sanogo

Manjkajo: Galatasaray: Džemaili (poškodovan), Selçuk İnan (kaznovan) Arsenal: Sánchez, Cazorla (oba počitek), Ospina, Özil, Diaby, Walcott, Wilshere (vsi poškodovani), Monreal, Arteta, Rosicky (vsi vprašljivi)

Ne spreglejte