Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
1. 5. 2014,
15.11

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 1. 5. 2014, 15.11

7 let, 12 mesecev

Jan Oblak odhaja tja, kamor se želi še vrniti

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Večer v ligi Europa ponuja dve poslastici. Benfica, Jan Oblak bo verjetno sedel na klopi, bo pri Juventusu branila tesno prednost s prve tekme, Sevilla odhaja na Mestallo z odličnim izhodiščem.

Že dolgo se ni pripetilo, da bi nekdo izmed slovenskih legionarjev, ki ima v klubu pomembno vlogo (ne takšne, kot sta jo na primer imela Rene Krhin in Vid Belec pri šampionskem Interju), zaigral v evropskem finalu. Vse od nastopa Zlatka Zahovića, ki je z Valencio po loteriji kazenskih strelov izgubil proti Bayernu. Mariborčan je kariero sklenil pri Benfici, zanimivo pa je, da bi se lahko njegova nekdanja kluba v tej sezoni pomerila za krono v evropski ligi. Po prvem polfinalnem dejanju kaže bolje Benfici, ki je doma z 2:1 ugnala Juventus. A pozor. Stara dama si neskončno želi napredovanja, saj je prizorišče finalnega dvoboja ravno njen štadion. Zato bo bodoči italijanski prvak naredil vse, da izloči orle, ki so si že zagotovili portugalski naslov, v igri pa so še za tri lovorike.

Slovenski vratar Jan Oblak na prvi tekmi ni dobil priložnosti, je pa stal med vratnicama tri dni pozneje, ko je Benfica v polfinalu pokalnega tekmovanja izločila Porto, Škofjeločan je z dvema ubranjenima 11-metrovkama postal junak srečanja. Bo v skladu z zadnjimi evropskimi tekmami na gostovanju pri Juventusu prvi vratar Benfice Artur Moraes? Brazilec si močno prizadeva za to, da bi se pojavil na reprezentančnem seznamu za nastop na letošnjem svetovnem prvenstvu, Oblak pa brani tako dobro (ko je nastopil, Benfica sploh še ni izgubila), da ima trener Jorge Jesus sladke težave. Oblak bi se zelo rad vrnil v Torino. To bi pomenilo, da bi portugalski prvak ohranil prednost s štadiona Luz in preprečil črno-belim, da bi 14. maja lovili evropski naslov na domači zelenici.

Juventus čaka že 18 let, Conte se nadeja pomoči navijačev

Pri gostiteljih je vprašljiv nastop enega izmed najboljših igralcev, Čilenca Artura Vidala (poškodba kolena), v napadu naj bi sodelovala Carlos Tevez (v polno je zadel v Lizboni in prekinil petletni evropski post) ter Fernando Llorente, pri Lizbončanih bosta manjkala srbski zvezni igralec Ljubomir Fejsa ter branilec Silvio, vprašljiv je tudi nastop Andresa Gomesa, se pa vrača Argentinec Eduardo Salvio. Sodnik na današnji tekmi bo Anglež Mark Clattenburg.

Juventus čaka na evropsko lovoriko že 18 let. ''Če bi osvojili ligo Europa, bi se Juventus vrnil med najboljše klube v Evropi,'' je prepričan branilec Leonardo Bonucci. Orli so v finalu lige Europa zaigrali v prejšnji sezoni, ko so nesrečno izgubili proti Chelseaju. ''Upam, da nam bodo navijači pomagali tako bučno kot so Benfici njeni privrženci pred tednom dni,'' si želi trener Antonio Conte in računa na pomoč 12. igralca. Če bi Juventus zaigral v finalu, bi ga čakala omenjena prednost tudi na tistem srečanju.

Klub iz Andaluzije, ki je v šestnajstini finala izločil Maribor, je na odlični poti, da si zagotovi nastop v finalu. Na prvi tekmi, na kateri je bil glavni sodnik Damir Skomina in je z nekaterimi odločitvami (nedosojen prepovedani položaj pri zadetkiu Seville) razjezil netopirje, je bila Sevilla boljša z 2:0, tako da bi lahko napredovala v finale tudi v primeru tesnega poraza na Mestalli. Trener Seville Unai Emery, nekdanji strateg Valencie, s katero je gostoval tudi v Sloveniji, je na dobri poti, da izloči nekdanje varovance. Na prvi tekmi sta v polno zadela Stephane Mbia in Carlos Bacca, spet je blestel hrvaški dirigent Ivan Rakitić.

Valencia mora igrati na vse ali nič. V četrtfinalu je z neverjetno predstavo nadoknadila zaostanek z 0:3 proti Baslu in Švicarje odpihnila s petardo (5:0), zdaj je prepričana, da lahko ponovi čudež in izloči še tekmeca iz španskega prvenstva. V napadu bosta zaigrala Južnoameričana Jonas in Eduardo Vargas in poskušala izboljšati učinkovitost, ki jo kažeta v domačem prvenstvu. Tam so netopirji na zadnjih desetih tekmah zmagali le dvakrat.

Ne spreglejte