Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
26. 10. 2018,
4.00

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,90

3

Natisni članek

Radenko Mijatović Nogometna zveza Slovenije Matjaž Kek Edoardo Reja Zlatko Zahović Igor Benedejčič Slaviša Stojanović Darko Milanič Liga narodov

Petek, 26. 10. 2018, 4.00

5 let, 5 mesecev

Izbor novega selektorja Slovenije

Diši po selektorju Keku, Zahović odpadel, Reja čaka na predsednikov klic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,90

3

Matjaž Kek | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Kdo bo novi selektor slovenske izbrane vrste? V tem trenutku je prvi favorit Matjaž Kek, ki se je že sestal s predsednikom Nogometne zveze Slovenije Radenkom Mijatovićem. Zlatko Zahović je tako kot Darko Milanič z dušo in telesom predan Mariboru, ni pa izključeno, da se na seznamu kandidatov pojavi Edoardo Reja. ''Z veseljem bi bil selektor Slovenije, a me predsednik še ni poklical na sestanek,'' nam je zaupal 73-letni zamejski Slovenec.

"Iščemo selektorja z dobrimi referencami. Odločnega, samozavestnega, z zmagovito miselnostjo. Vzeli si bomo čas, če pa bomo srečne roke in ga bomo našli kmalu, bomo z veseljem z njim čim prej sklenili pogodbo za vodenje," je prejšnji teden, ko je dobil proste roke Tomaž Kavčič, sporočil prvi mož slovenskega nogometa Radenko Mijatović.

Radenko Mijatović
Sportal Kek in Zahović vse bolj pritiskata na predsednika NZS

Za izbor Kavčičevega naslednika si namerava vzeti veliko časa in tehtno premisliti, komu dati v roke krmilo pomlajene slovenske članske zasedbe, ki v ligi narodov ni prepričala z igro, še manj pa z rezultati.

Scenarij o selektorju Keku povsem realen

Mariborčan je zadnji selektor, ki je Slovenijo popeljal na veliko tekmovanje.  | Foto: Vid Ponikvar Mariborčan je zadnji selektor, ki je Slovenijo popeljal na veliko tekmovanje. Foto: Vid Ponikvar Ko je Matjaž Kek, nekdanji junak slovenskega nogometa, saj je izbrance popeljal na svetovno prvenstvo leta 2010, v zadnjih letih nizal izvrstne rezultate z Rijeko in na Hrvaškem užival prvovrsten ugled, jih ni manjkalo navijačev slovenske reprezentance, ki bi ga z Reke najraje preselili na vroči slovenski selektorski stolček.

Ko je Mariborčan v začetku meseca končal sodelovanje z reškim klubom, je postal scenarij, ki je bil v zadnjih letih domala neizvedljiv (Kek je celo zavrnil možnost, da bi se potegoval za položaj selektorja hrvaške izbrane vrste), povsem realen. Bi se lahko na odgovorni položaj vrnil še drugi nekdanji selektor, ki je Slovenijo popeljal na veliko tekmovanje?

Srečko Katanec po vrnitvi na selektorski stolček Slovenije ni več prirejal čudežev. Njegovi izbranci se niso pojavljali na velikem odru, po koncu kvalifikacij za SP 2018 pa je štafetno palico predal pomočniku Kavčiču, ki pa je vodil le sedem tekem in po poraznem rezultatskem izkupičku, ki ga je opravičeval z občutljivim obdobjem pomladitve zasedbe, izgubil službo. Kek jo je pri Rijeki le dva tedna pred njim, tako da se je v slovenski in tudi hrvaški nogometni javnosti hitro širila razlaga, da je to vse prej kot naključno in da je vprašanje novega (starega) slovenskega selektorja s tem že rešeno.

Matjaž Kek
Sportal Matjaža Keka zanima selektorsko mesto, z NZS že sestankoval

Zahović z dušo in telesom samo pri Mariboru

Zlatko Zahović se v karieri še ni preizkusil v trenerskem poslu. | Foto: Matjaž Vertuš Zlatko Zahović se v karieri še ni preizkusil v trenerskem poslu. Foto: Matjaž Vertuš Ker pa je predsednik NZS pojasnil, da si želi vzeti čas in povabiti na pogovor vse kandidate, ki bi se mu zdeli primerni za odgovorno delo in izboljšanje rezultatov ter tudi samopodobe slovenske reprezentance, bi lahko izbor trajal malce dlje časa. S Kekom je govoril, kaj pa z drugimi kandidati? Morda tudi s tujci, ki bi bili pripravljeni sprejeti finančne pogoje v okviru zmožnosti NZS?

Predsednik o podrobnostih s sestankov s kandidati v javnosti molči, podobno velja za službo za stike z javnostjo krovne nogometne zveze. V številnih anketah, tudi tisti na Sportalu, se je med kandidati na zelo visoko mesto uvrstil Zlatko Zahović. Najboljši strelec reprezentance vseh časov, ki ima že več kot desetletje potrebno trenersko licenco za največje tekme, vliva v očeh dela navijačev zaupanje v pozitivno spremembo. Pa bi si sploh želel biti selektor?

Zlatko Zahović
Sportal Zlatko Zahović si za selektorja želi nekoga z avtoriteto

Če se je lani o tem izrazil pritrdilno, a je dodal, da bi ga bolj zanimalo delo selektorja v tujini, pa je v teh dneh, ko njegova domovina išče novega selektorja, na naše vprašanje odgovoril kratko in jedrnato. "Teh zadev nima smisla komentirati, saj sem z dušo in telesom samo pri Mariboru," je odvrnil športni direktor NK Maribor in s tem namignil, da se želi tudi v prihodnje najbolj posvečati ciljem vijolic.

Kdo naj bo novi selektor slovenske nogometne reprezentance?

  • Matjaž Kek
    46,45 %
    2168 glasov
  • Slaviša Stojanović
    1,63 %
    76 glasov
  • Ante Šimundža
    2,42 %
    113 glasov
  • Zlatko Zahović
    28,48 %
    1329 glasov
  • tujec
    15,58 %
    727 glasov
  • nihče izmed naštetih
    5,44 %
    254 glasov
Oddanih 4667 glasov

Prejšnji mesec se mu je iztekel suspenz krovne zveze, tako da lahko zdaj brez ovir in težav na uradnih tekmah sedi tudi na mariborski klopi, kjer pomaga trenerju vijolic Darku Milaniču, ta je med reprezentančnim premorom brez ovinkarjenja priznal, da ga zanima le NK Maribor in ne bi sprejel morebitne ponudbe NZS o delu selektorja. Mariborski dvojec Zahović & Milanič tako pri iskanju novega selektorja bolj ali manj odpade, česar se zaveda tudi predsednik NZS.

Reja bi bil selektor, to ve tudi Mijatović, a ...

Edoardo Reja je leta 2010 vodil splitski Hajduk, nato pa se je preselil v Rim, kjer je vodil Lazio. Nazadnje je vodil klub v sezoni 2015/16, ko je bil trener Atalante. | Foto: Sportida Edoardo Reja je leta 2010 vodil splitski Hajduk, nato pa se je preselil v Rim, kjer je vodil Lazio. Nazadnje je vodil klub v sezoni 2015/16, ko je bil trener Atalante. Foto: Sportida Če selektorske ponudbe ne bi sprejel Izolčan, pa bi jo z veseljem in častjo Edoardo Reja. Na papirju bi bil prvi tujec, ki bi v obdobju državne samostojnosti vodil slovensko reprezentanco. A le na papirju, saj je sicer 73-letni strateg iz Ločnika pri Gorici zamejski Slovenec. Njegovo ime so že večkrat povezovali z izborom slovenskega selektorja, nazadnje lani. ''Takrat sem imel zadnji resni sestanek s predsednikom Mijatovićem. Pozneje sva se še nekajkrat srečala, a sva se le pozdravila, nisva pa se pogovarjala o tem, ali bi rad postal selektor,'' nam je pojasnil Reja, ki smo ga poklicali v Italijo.

''Lani sem se odločil, da ne bom več treniral klubov. Čeprav se je zame zanimalo nekaj italijanskih klubov, sem rekel, da bi ostal na klopi le v primeru, če bi bil selektor. To bi bilo bolj primerno. Za Slovenijo sem vedno rad rekel, da bi opravljal to delo. Sem pripravljen, a imam občutek, da bo novi selektor Kek. Z njim bi bili vsi zadovoljni. Tudi predsednik me še ni poklical, čeprav Rade (Radenko Mijatović, op. p.) dobro ve, da bi bil rad slovenski selektor,'' nam je odvrnil nekdanji trener številnih znanih italijanskih klubov, tudi Napolija, Lazia in Atalante, kjer je vodil tudi slovenskega reprezentanta Jasmina Kurtića.

''Dobro poznam slovenske igralce, ki igrajo v Serie A. Ekipa je zelo dobra. A raje ne bom več govoril, saj v tem trenutku niti ni primerno,'' se nam je opravičil Reja, eden izmed številnih strokovnjakov, ki se ne bi branili selektorskega dela in službe na Brdu pri Kranju.

Stojanović brez komentarja, Cesar morda po koncu kariere

Boštjan Cesar je edini slovenski nogometaš, ki je državni dres oblekel vsaj stokrat. | Foto: Vid Ponikvar Boštjan Cesar je edini slovenski nogometaš, ki je državni dres oblekel vsaj stokrat. Foto: Vid Ponikvar Nekdanji slovenski selektor Slaviša Stojanović, ki mu gre odlično na klopi Levskega v Bolgariji, pa o tej temi z nami ni želel razpredati.

''O tej temi res ne bi dajal izjav,'' je iz Sofije sporočil nekdanji selektor. Da ga selektorski stolček v Sloveniji, na katerem je že sedel za kratek čas, ne mika najbolj, nam je namignil že prejšnji mesec, ko je ponovil znamenite besede Branka Oblaka: ''Če si želiš uničiti kariero, moraš postati selektor reprezentance.''

Bi lahko za selektorski stolček kandidiral Boštjan Cesar, kar bi bila ogromna senzacija? Nekdanji kapetan slovenske reprezentance ne skriva želje, da bi nekoč rad opravljal trenerski poklic, a je poudaril besedo nekoč.

''Za zdaj sem še igralec in sem povsem osredotočen na Chievo. Želim mu pomagati, da si priborimo obstanek v italijanskem prvenstvu. Po koncu kariere pa bomo videli. Delo trenerja me veseli,'' je priznal, da je lani na Gorenjskem že uspešno končal šolanje za trenerja, tako da ima v žepu licenco A. Za najvišjo, licenco Pro, pravi, da bo že napočil primeren čas.

Tomaž Kavčič
Sportal Skrita sporočila načelnega selektorja

Bo vskočil strelec zgodovinskega zadetka za Slovenijo? 

Igor Benedejčič (levo) je letos v strokovnem vodstvu reprezentance pomagal Tomažu Kavčiču (desno). | Foto: Žiga Zupan/Sportida Igor Benedejčič (levo) je letos v strokovnem vodstvu reprezentance pomagal Tomažu Kavčiču (desno). Foto: Žiga Zupan/Sportida Ko je Cesar 27. marca, ko se je Slovenija v Stožicah pomerila proti Belorusiji, še zadnjič oblekel državni dres in pomahal navijačem, ga je v reprezentanci poleg Kavčiča vodil tudi njegov pomočnik Igor Benedejčič. Nekdanji selektor mlajših kategorij in strelec zgodovinskega prvega zadetka za Slovenijo, dosegel ga je pred 26 leti v Estoniji, je resen kandidat za začasnega selektorja. O tem naj bi krovna zveza odločala prihodnji teden.

Če predsednik Mijatović do takrat še ne bo sklenil dogovora s kandidatom, ki bi mu popolnoma ustrezal in bi izpolnjeval vse zahtevane kriterije, bo namesto novega selektorja obveljal dogovor o zgolj začasnem.

Vodil bi dve novembrski tekmi lige narodov, 16. novembra doma proti Norveški in tri dni pozneje še v Bolgariji. Slovenija po grobih izračunih potrebuje vsaj štiri točke, če si želi zagotoviti obstanek v tretji kakovostni skupini lige narodov.

Tomaž Kavčič, Rene Krhin
Sportal Komu je Tomaž Kavčič najbolj zaupal?

V primeru, če še ne bo uradnega novega selektorja, bi lahko nalogo začasnega vodje strokovne ekipe najverjetneje prevzel Benedejčič, ki odlično pozna aktualne reprezentante. Možnost, da bi za dve tekmi vskočil selektor mlade reprezentance Primož Gliha, je manjša od Benedejčičeve.

Kdo bo delal družbo predsedniku na žrebu?

Seznam vpoklicanih kandidatov, med katerimi znova ne bo Jana Oblaka, bodo predstavili dober teden pred srečanjem z Norveško, nato pa bi lahko konec leta sledila sklenitev pogodbe s Kavčičevim naslednikom. Tega čaka velikanski izziv že marca, ko se bodo začele kvalifikacije za EP 2020.

Vse oči so uprte v predsednika NZS Radenka Mijatovića. | Foto: Vid Ponikvar Vse oči so uprte v predsednika NZS Radenka Mijatovića. Foto: Vid Ponikvar

Žreb skupin bo v začetku decembra v Dublinu, na njem pa bi lahko delegacijo NZS že sestavljal nov selektor. Če ne bo velikega presenečenja, bo takrat ob predsedniku Mijatović sedel povratnik Kek.

Sportal Branko Oblak je s prstom pokazal na tujca
Sportal Grafit, ki bo Rečane večno spominjal na njihovega Slovenca #video
Tomaž Kavčič
Sportal Tomaž Kavčič dokazano najslabši selektor vseh časov
Darko Milanič
Sportal Milanič bi zavrnil ponudbo za selektorja
Miran Pavlin Zlatko Zahović
Sportal Konec je, Pavlin se ne bo vrnil k Zahoviću
Radenko Mijatović
Sportal Tomaž Kavčič ni več selektor, Jan Oblak želi igrati za reprezentanco #video
Ne spreglejte