SiolNET. Sportal Nogomet
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

"Italija in Anglija? Ne nihajo, ampak tak je turnirski sistem"

3

termometer

 | Foto:
Za mnenje po 13. dnevu svetovnega nogometnega prvenstva smo povprašali selektorja mlade reprezentance Tomaža Kavčiča.

Pred svetovnim prvenstvom ni bilo veliko takšnih, ki so napovedali takšen osip zvenečih evropskih reprezentanc. Poleg Španije, Anglije, Hrvaške je izpadla tudi Italija, pred tem pa še Portugalska. Italijo je v medsebojnem obračunu izločil Urugvaj, ki je še ena izmed južnoameriških reprezentanc, ki bo igrala v izločilnih bojih.

"Pred tekmo me ta rezultat ne bi presenetil. Mislim, da so imeli Urugvajci več energije, imajo pa tudi individualno kakovost," je dejal Tomaž Kavčič, ki je na vprašanje, zakaj takšno nihanje italijanske reprezentance, ko je tudi že na prejšnjem prvenstvu v Južni Afriki izpadla po prvem delu, čez dve leti pa postala evropska podprvakinja, odgovoril: "To ni nihanje, to so tri tekme. Če bi se to zgodilo v prvenstvu, potem pa bi na koncu ta ekipa postala prvak, bi govorili, da je najboljša. To so turnirji in tako je s tem, ko je na razpolago tako malo tekem," je dejal selektor mlade reprezentance.

Ob Italiji je izpadla tudi Anglija, čeprav je pustila soliden vtis. "Anglija ni igrala slabo, vendar so odločilne malenkosti. Kostarika je naredila svoje, vendar to ne pomeni, da je boljša od Anglije. Spet se je pokazalo, da imajo južnoameriške reprezentance prednost. Pozna se malce utrujenost igralcev, ki so pri teh močnejših reprezentancah, vendar to ni odločilno. Tudi Španija je imela na prejšnjih prvenstvih utrujene igralce, pa je postala prvakinja. Razlike so majhne in kolikor vložiš, toliko dobiš," meni Kavčič.

Hrvati tipičen primer, da v nogometu šteje kolektiv

Med presenečenja nekateri štejejo tudi Grke, ki so izločili Slonokoščeno obalo, ki je veljala za enega afriških favoritov. "Grčija je napredovala v 92. minuti, vsi pa govorijo, kako ni gledljiva, vendar tisti, ki so gledljivi, pa gredo s prvenstva. Slonokoščena obala ima boljše igralce, Grčija pa je boljša ekipa. Niso gledljivi, vendar igrajo zelo kompaktno. Lep primer je Hrvaška, ki ima vezno linijo igralcev, kjer je en nosilec igre Real Madrida, drugi je podpisal za Barcelono, tretji pa ima precejšnjo vrednost pri Interju, in bila je nadigrana. To je tipičen primer, da je najpomembnejši kolektiv. Trener bi moral biti vesel, če ima takšne igralce, vendar je treba ustvariti kolektiv," odgovarja selektor mlade reprezentance.

Od južnoameriških reprezentanc bo v osmini finala sodelovala tudi Kolumbija, ki je navdušila v skupinskem delu tekmovanja. "Kolumbija je igrala dobro, kaj pa bi bilo še v primeru igranja Radamela Falcaa?"

Kakšno je to razmišljanje?

Med najbolj zanimivimi obračuni osmine finala bo obračun Urugvaja in Kolumbije. Vendar je pri Urugvaju vprašljiv Luis Suarez, ki bi bil lahko kaznovan zaradi ugriza Giorgia Chiellinija. "Kolumbija in Urugvaj, to bo dobra tekma. Nikomur pa ne dajem prednosti. Pri Suarezu pa ta incident ni prvi. Je vrhunski igralec, profesionalec, vendar to vedenje ne spada nikamor. To je stvar disciplinske komisije. Ne vem, kakšno je to razmišljanje. Je njihov najpomembnejši igralec," je dejal selektor in o drugem obračunu med Kostariko in Grčijo pripomnil: "Kostarika gre lahko naprej, vendar ne smemo podcenjevati Grkov," je še sklenil Kavčič.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin