Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
1. 12. 2009,
8.04

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 1. 12. 2009, 8.04

8 let

Italija, Gana in Mehika idealni tekmeci

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Slovenska nogometna izbrana vrsta se je s 17 tekmeci, ki bodo nastopili na SP 2010, že pomerila vsaj enkrat. Le s štirimi nima slabšega medsebojnega izkupička. Z Italijo, Gano, Mehiko in Slovaško.

Če bi upoštevali dosedanje odigrane tekme z udeleženci svetovnega prvenstva na jugu Afrike, bi idealno skupino s Kekovo druščino – na petkovem žrebu je ena izmed možnih kombinacij - sestavljale Italija, Gana in Mehika. Resda bi bilo potrebno ob tem priznati, da je pristnost statistike odigranih dvobojev varljiva, saj nekateri segajo še globoko v minulo stoletje (z Mehiko leta 1995, z Gano sedem let kasneje, z Italijo pa nazadnje leta 2005), tako da večjih razlogov za izdatnejši optimizem ob spoznanju, da bi si prostor v eni izmed osmih skupin SP v Južnoafriški republiki delili prav z omenjenimi tremi ekipami, niti ni. Slovenija je v obdobju državne samostojnosti z udeleženkami SP 2010 odigrala 39 dvobojev in se le sedemkrat veselila zmage. V najlepšem spominu ji ostajajo Slovaki, ki so v štirih medsebojnih nastopih iztržili le dva remija, v nedavnem kvalifikacijskem ciklusu pa premoč priznali kar dvakrat. Žal se s Slovaško poti v skupinskem delu SP ne bodo mogle križati, saj bodo izbranci Matjaža Keka in Vladimirja Weissa žreb dočakali v istem razredu.

Opozorila Francije, Slonokoščene obale in Hondurasa

S štirinajstimi udeleženkami SP 2010 Slovenija še ni imela opravka. Med njimi sta tudi svetovni velesili, reprezentanci Brazilije in Argentine. Edina nekdanja svetovna prvaka, s katerimi se najboljši slovenski nogometaši za razliko od Anglije, Francije, Nemčije, Urugvaja in Italije še niso srečali. Velja izpostaviti najbližjo zahodno sosedo, tudi branilko naslova, ki je v petih tekmah Slovenijo na kolena spravila le dvakrat, ostali v srečanjih s predstavniki majhne državice izpod Triglava niso pokazali ranljivosti. Od 17 reprezentanc, s katerimi se je Slovenija že pomerila, se jih lahko 13 pohvali s pozitivnim razmerjem. Kar enajst izmed njih Sloveniji še ni oddalo niti ene točke. Tako bi lahko žreb poskrbel tudi za skupino, v kateri bi se Kekova četa znašla sredi tradicionalno neugodnih tekmecev, denimo Francije, Slonokoščene obale in Hondurasa. Vsak izmed njih je Slovenijo že ugnal vsaj z razliko treh zadetkov. Izjemno neugodni so tudi Danci, Grki, Švicarji in Nizozemci, a jih je na srečo Mednarodna nogometna zveza (FIFA) podala v enako "jakostno" skupino. Kar se tiče slovenskih privržencev, bi verjetno večina izmed njih že takoj podpisala možnost izžrebane skupine s Slovenijo, JAR, Alžirijo in Novo Zelandijo. Pa čeprav smo z "Bafano Bafano" pred sedmimi leti že izgubili ...

Ne spreglejte