Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
8. 5. 2018,
11.20

Osveženo pred

5 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,97

Natisni članek

Vissel Kobe špansko prvenstvo Barcelona Andres Iniesta

Torek, 8. 5. 2018, 11.20

5 let, 11 mesecev

Andres Iniesta novi nogometaš japonskega kluba Vissel Kobe?

Iniesto po nemoralni ponudbi vleče drugam

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,97
Andres Iniesta | Foto Reuters

Foto: Reuters

Kapetan Barcelone Andres Iniesta se bo po koncu sezone poslovil od katalonskega velikana in preselil v Azijo. Čeprav se je napovedovalo, da bo okrepil vrste kitajskega prvoligaša Chongqing Lifan, je najbližje sklenitvi dogovora z japonskim klubom Vissel Kobe, kjer ga čaka pravljičnih 25 milijonov evrov letne plače.

Dolgoletni španski reprezentant, ki bo v petek na rojstnodnevni torti upihnil 34 svečk, se poslavlja od Evrope. Z Barcelono je osvojil vse, kar se je osvojiti dalo. V sezoni 2017/18 je v Španiji osvojil dvojno krono, v ligi prvakov pa mu je načrte v četrtfinalu prekrižala Roma in poskrbela, da je Andres Iniesta zadnjo evropsko tekmo za Barcelono odigral v večnem mestu.

Japonska namesto Kitajske

Andres Iniesta je Barceloni pomagal do osmih naslovov španskega prvaka in štirih evropskih naslovov. | Foto: Reuters Andres Iniesta je Barceloni pomagal do osmih naslovov španskega prvaka in štirih evropskih naslovov. Foto: Reuters Do konca sezone ga čakajo še trije nastopi v španskem prvenstvu, kjer bo skušal pomagati Barceloni, da zadrži neporaženost in postane prva ekipa v novejši zgodovini la lige, ki v šampionski sezoni ni izgubili niti enkrat. Slovo Inieste od Barcelona, kluba, ki se mu je pridružil kot 12-letni deček in mu nato ostal zvest vse do danes, bo čustveno.

Čeprav se je napovedovalo, da bo kariero - tudi zaradi poslovnih razlogov, saj naj bi se na najbolj množičnem trgu na svetu znašlo več milijonov steklenic vina iz njegovih vinskih hiš - nadaljeval na Kitajskem, pa španski radio Cadena SER poroča o tem, da se bo izkušeni španski as poleti preselil na Japonsko. O tem, da se ne bo pridružil Chongqing Lifanu, dovolj zgovorno pričajo besede vodstva. To je prek predsednika Jianga Lizhanga zavrnilo namigovanja številnih medijev o tem, da Iniesti za triletno pogodbo ponujajo več kot 80 milijonov evrov.

Špancu se vseeno obeta zelo dobičkonosen posel, a ne na Kitajskem, ampak na Japonskem, kjer je v zadnjem desetletju nastopalo ogromno nogometnih zvezdnikov.

Skupni imenovalec je Rakuten

Rakuten je od leta 2016 glavni pokrovitelj Barcelone. | Foto: Reuters Rakuten je od leta 2016 glavni pokrovitelj Barcelone. Foto: Reuters V deželi vzhajajočega sonca naj bi sklenil pogodbo z japonskim prvoligašem iz Kobeja, ki ni vajen osvajanja najvišjih mest, saj je v klubski zgodovini na lestvici japonskega prvenstva najvišje prišel do sedmega mesta. Lani je končal prvenstvo kot deveti, v njegovih vrstah pa uživa največji ugled Nemec Lukas Podolski.

Nekdanji nemški reprezentant bi lahko v kratkem v slačilnici pozdravil enega najbolj spoštovanih zveznih igralcev tega stoletja, ki ga v deželi vzhajajočega sonca čaka visoka plača. Po poročanju španskega radia je Vissel Kobe pripravljen vsako leto denarnico Inieste obogatiti s 25 milijoni evrov, Špancu pa ponuja podpis triletne pogodbe. Nemoralna ponudba, o katerih lahko številni zvezdniki v njegovih letih le sanjajo, bi lahko tako poskrbela, da bo na Japonskem v kratkem navduševal kapetan Barcelone.

Skupni imenovalec Barcelone in kluba iz Kobeja je japonsko podjetje Rakuten, ki se ukvarja z e-poslovanjem in je osrednji pokrovitelj katalonskega velikana. Leta 2016 je sklenilo štiriletno pogodbo z Barcelono, tako da je njegovo ime zastopano na dresu, ki ga nosijo ljubitelji nogometa po vsem svetu. Predsednik Vissela je Hiroshi Mikitani, izvršni direktor podjetja Rakuten, ki je bil po poročanju radia Cadena SER prisoten na nedeljskem sestanku v katalonski prestolnici, na katerem je bilo navzoče tudi vodstvo Barcelone.

V nedeljo je odigral zadnji el clasico (2:2), po katerem mu je trener Reala Zinedine Zidane namenil posebne čestitke. | Foto: Reuters V nedeljo je odigral zadnji el clasico (2:2), po katerem mu je trener Reala Zinedine Zidane namenil posebne čestitke. Foto: Reuters

Da dogovor še ni uradno sklenjen, je v ponedeljek poročal španski radijski voditelj Jose Ramon de la Morena v oddaji El Transistor. Dejal je, da je govoril z Iniesto, ki mu je potrdil, da se odloča med dvema ponudbama. Ena od njiju je prav ponudba Kobeja. Španski časnik El Pais je pred kratkim poročal o tem, da se Iniesta spogleduje tudi s ponudbo iz ZDA, kamor se je pred kratkim podal njegov nekdanji soigralec Zlatan Ibrahimović, a naj bi se kapetan Barcelone vseeno odločil za ponudbe iz Japonske.

Nikoli višje od sedmega mesta

Vissel Kobe je v prejšnji sezoni osvojil deveto mesto, lastnik kluba je Rakuten. Trener je 41-letni Japonec Takayuki Yoshida, klub ni bil v prvenstvu nikoli višje kot na sedmem mestu. Med igralci je prvi zvezdnik Nemec Lukas Podolski, ki nosi kapetanski trak, igrata tudi Brazilca Leandro in Wellington, dva izkušena napadalca.

Ne spreglejte