Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Nedelja,
14. 6. 2015,
13.24

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Anglija Slovenija navijači

Nedelja, 14. 6. 2015, 13.24

8 let

Huligani so boleče breme naše preteklosti (foto)

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Angleška turistična ponudba meseca: podaljšani konec tedna v Ljubljani, ki vključuje ogled mesta z okolico, cenovno ugodno hrano in pijačo ter zmago nogometne reprezentance nad Slovenijo.

"Slovenija: Anglija 0:2. Oba gola bo zabil Wayne Rooney," je dajal prvi. "No, David, pustimo jim tisti gol. Saj so tako prijazni," ga je dopolnil drugi. "Prav imaš. Pomembno je, da se nadaljuje niz angleške neporaženosti. Naj bo 1:2," se je strinjal prvi in dvignil steklenico piva ter nazdravil s prijatelji, ki si ob rečnem bregu Ljubljanice krajšajo ure do začetka večerne kvalifikacijske tekme (18.00) za nastop na evropskem prvenstvu 2016 med nogometnima reprezentancama Slovenije in Anglije v razprodanih Stožicah.

Tako so prošnji za krajši pogovor in delitev vtisov o Ljubljani ustregli Allan, David, Adam in Greg iz okolice Leedsa. "Pogosto spremljamo angleško reprezentanco na gostovanjih. V Ljubljani nam je še posebej lepo. Navdušilo nas je slikovito mesto z bogato kulturo. Tudi ljudje so zelo prijazni in odprti. Priznati pa je treba, da so za nas, Angleže, tukajšnje cene zelo ugodne. Prav zato je še toliko lepše posedati ob pivu. Tu lahko zapravimo kar nekaj denarja," so se dopolnjevali v odgovorih.

Huligani niso prepovedana tema

Še pred prvim dopoldanskim pivom in zgodnjim kosilom je omenjena angleška druščina na Mesarskem mestu izobesila tri zastave. Podobno so storili številni njihovi rojaki, ki so v angleške barve obarvali večji del obrežja osrednje reke v slovenski prestolnici. Zasedli so tudi glavnino lokalov, pogled na razpršene skupinice navijačev pa je razkrival veliko raznolikost. Od popolnih navijačev, ki jih zanima zgolj rezultat, prek družin ter upokojenih parov in vse do razigranih mladcev, katerih grlo je večji del dneva zelo suho.

Vse te skupine razbijajo stereotipe o angleških navijačih kot huliganih, ki so pred več kot desetletjem s svojimi agresivnimi sprehodi po mestih zaznamovali prenekatero veliko tekmovanje ali kvalifikacijsko tekmo. Za novi rod navijačev to ni prepovedana tema, priznavajo pa, da gre za veliko breme.

Ljubljana v angleških barvah ...

Ne spreglejte