Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
11. 5. 2011,
17.41

Osveženo pred

1 dan, 4 ure

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Issa Hayatou

Natisni članek

Sreda, 11. 5. 2011, 17.41

1 dan, 4 ure

Fifa zaprosila za dokaze o podkupovalnih obtožbah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
FIFA je uradno zaprosila angleško nogometno zvezo in časnik The Sunday Times za dokaze glede novih obtožb o podkupovanju pri dodelitvi SP 2018, to bo v Rusiji, in 2022, ki bo v Katarju.

Britanski poslanec Damian Collins je v torek na parlamentarnem odboru dejal, da še neobjavljeni dokazi časnika The Sunday Times kažejo, da sta bila podkupljena vsaj dva člana IO Fife. V podkupovalno mrežo naj bi se zapletla podpredsednik Fife, Issa Hayatou iz Kameruna, in Jacques Anouma iz Slonokoščene obale.

Hayatou in Anouma sta na decembrski izbiri prirediteljev svetovnega prvenstva leta 2022, ki je bilo v Zürichu, svoj glas namenila Katarju, za to pa naj bi prejela denarno plačilo v višini 1,5 milijona dolarjev. Glede teh obtožb se je že oglasil predsednik azijske zveze Mohamed Bin Hammam in zanikal vsa namigovanja. "Zagotavljam vam, da se ni nič takega zgodilo, vsaj z naše strani ne," poudarja Bin Hammam, sicer doma iz Katarja.

Prav tako naj bi se nepravilnosti oziroma koruptivna dejanja zgodili tudi pri dodelitvi SP 2018. Lord David Triesman, nekdanji vodja angleške kandidature za SP 2018, je na torkovem zaslišanju pred parlamentarno komisijo izjavil, da naj bi še štirje člani Fife delovali nepravilno in neetično, saj naj bi zahtevali usluge za svojo podporo kandidaturi. Ti štirje naj bi v zameno za glasove podpore zahtevali gotovino in viteški naziv.

Eden izmed teh naj bi bil predsednik brazilske nogometne zveze Ricardo Teixeira, ki pa krivdo zanika in obtožbe opisuje kot "absurdne". Drugi trije "krivci" so po Triesmanovih besedah Jack Warner, Nicolas Leoz in Worawi Makudi.

Predsednik Fife Sepp Blatter, ki se bo potegoval za četrti mandat na čelu Fife (protikandidat je Bin Hammam), pravi, da je treba to rešiti pred 1. junijem, ko bodo na sporedu predsedniške volitve. "To moramo rešiti takoj. Imamo točno tri tedne časa," je v pogovoru za mrežo Al-Jazeera povedal Blatter.

Ne spreglejte