Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
21. 9. 2011,
12.23

Osveženo pred

1 dan, 4 ure

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Issa Hayatou FIFA

Natisni članek

Sreda, 21. 9. 2011, 12.23

1 dan, 4 ure

FIFA: Kamerunec nasledil Katarca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Kamerunec Issa Hayatou je bil imenovan za predsednika razvojnega sklada Mednarodne nogometne zveze (Fife) ter za vodjo organizacijskega odbora olimpijskih nogometnih turnirjev.

Hayatou, podpredsednik Fife in predsednik Afriška nogometna konfederacija, je nasledil Mohameda bin Hammama, zaradi podkupninske afere kaznovanega Katarca. Program Goal Fife je bil ustanovljen leta 1999 z namenom, da podpira nogometne razvojne projekte, kot so mladinske akademije, promocija ženskega in dvoranskega nogometa, modernizacija računalniških sistemov nacionalnih zvez ... Sedaj je že prek 500 projektov po vsem svetu, zanje pa se nameni 200 milijonov dolarjev. Izvršni predsednik programa je nekdanji francoski legendarni nogometaš Michel Platini, v osemčlanskem odboru, ki ga bo poslej vodil Hayatou, pa je zasedaj še Richard Groden, generalni sekretar nogometne zveze Trinidada in Tobaga, ki je v preiskavi zaradi bin Hammamovega škandala.

Mohameda bin Hammama je Fifa suspendirala maja letos pred volitvami za novega predsednika zveze, ko je bil edini protikandidat Seppu Blatterju. Katarec na bi podkupoval vodilne iz karibskih zvez v zameno za glasove. Pritožbena komisija Fife je 15. septembra zavrnila pritožbo bin Hammama na odločitev etične komisije krovne organizacije, ki mu je konec julija prepovedala kakršnokoli delovanje v nogometu. Bin Hammam je napovedal pritožbo na Arbitražno razsodišče za šport v Lozani.

Ne spreglejte