Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
1. 9. 2011,
20.21

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 1. 9. 2011, 20.21

8 let

Estonci računajo na protinapade

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Estonska nogometna reprezentanca je v četrtek preizkusila igrišče na štadionu v Stožicah, ki bo v petek prizorišče izjemno pomembne kvalifikacijske tekme s Slovenijo. Želja gostov je ostati neporažen.

Estonija, zgodovinsko pomembna tekmica Slovenije, na državico z Baltika ima poseben spomin tudi selektor Matjaž Kek, bi v petek slovenskim nogometašim s porazom povzdignila optimizem pred zaključkom kvalifikacij. A če kdo misli, da se bodo Estonci predali zlahka, se hudo moti. Gostje bodo iskali pot do zmage, ki bi jih še ohranila v boju za drugo mesto:

''V Ljubljano prihajamo dobro pripravljeni. Doma smo s Slovenijo odigrali dobro tekmo. Bil sem zadovoljen s predstavo, a smo žal dosegli avtogol. V petek imamo možnosti, potrebno je upoštevati tudi, da igramo dobro v gosteh. V nogometu je vse mogoče. Če tekmec ne izkoristi priložnosti, tebi pa priskoči na pomoč sreča, je možno prav vse,'' je izpostavil Tarmo Rüütli. Estonski selektor je očitno že pozabil na ''črni'' junij, ko je v pičlih štirih dneh izgubil v Italiji (0:3) in Ferskih otokih (0:2). Če bi nalogo favorita, v katero je majhna Estonija pahnjena le v redkih primerih, pri ''ribičih'' pretopila v tri točke, bi za Kekovo četo na lestvici zaostajala le točko, tako pa ji gleda v hrbet s kar zajetnim zaostankom (-4).

Slovenija bo čutila pritisk

Slovensko izbrano vrsto doživlja kot spoštovanja vrednega tekmeca. V primerjavi s tekmo v Talinu pa tokrat pričakuje še močnejšo Kekovo četo.

''Igrala bo doma, kar bo njena velika prednost. Sloveniji se obeta velika priložnost, da zaigra na EP 2012. Tega se zagotovo zaveda, kar bi ji lahko ustvarilo pritisk. Tam pa vidim našo priložnost,'' pravi 57-letni strokovnjak, ki si je skrbno ogledal zbirko video posnetkov z igrami slovenske reprezentance. Tudi zadnje prijateljske tekme z Belgijo, ki se je pred slabim mesecem končala brez zadetkov. ''Tudi to tekmo sem si ogledal in opazil nekaj slabosti,'' je priznal Rüütli in ponudil skrivnosten nasmešek, v nadaljevanju novinarske konference, udeležile st(v)a se jo le dva slovenska predstavnika sedme sile, pa je na njegovem licu znova prevladal resen izraz.

Vassiljev: Če bo dolgo 0:0 ...

V Ljubljani se skoraj kot doma počuti tudi prvi zvezdnik estonske reprezentance in novopečeni član ruskega prvoligaškega kluba Amkar Perm. Zaupal nam je tudi način, s katerim želijo gostje prekrižati načrte Sloveniji:

''Moramo odigrati potrpežljivo in čim dlje zdržati brez zadetkov. Če bo dolgo na semaforju 0:0, bo Slovenija več tvegala, nam pa bo ostalo več prostega prostora za protinapade. Če se nam bo ponudila kakšna priložnost, ena nam se bo zagotovo, v to sem prepričan, jo moramo izkoristiti,'' napoveduje nekdanji zvezni igralec Nafte in Koprčanov, ki je svoja razmišljanja Sportalu strnil že med tednom, po prihodu v Ljubljano pa je še enkrat ponovil prepričanje, da lahko Estonija preseneti Slovenijo in ostane v petek neporažena. ''Slovenija lahko izgubi mnogo več kot mi. Z dobrim rezultatom se lahko vrnemo v igro za drugo mesto, saj imamo v zaključku veliko lažji razpored od Srbije in Slovenije.'' Če bo Estonija v petek položila orožje, ji bo Slovenija ušla za sedem točk, s tem pa bi bile za izbrance Rüütlija tudi končane sanje o preboju na drugo mesto. Kekovo četo bi na drugi strani čakala še napeta dvoboja v Firencah in Mariboru ...

Ne spreglejte