Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Sreda,
14. 5. 2008,
13.26

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 14. 5. 2008, 13.26

8 let

Do rekorda doma, v Evropi skromno

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Finalist te sezone nogometnega pokala UEFA Glasgow Rangers je svetovni rekorder po številu lovorik. Toda od vseh naslovov so Škoti zgolj enega osvojili v Evropi.

Glasgow Rangers

Ime: Glasgow Rangers Leto ustanovitve: 1872 Mesto: Glasgow Vzdevek: medvedki Štadion: Ibrox Kapaciteta: 51.082 Predsednik: David Murray Trener: Walter Smith

Največji uspehi: 1x pokal pokalnih zmagovalcev, 51x škotsko prvenstvo, 31x škotski pokal, 25x škotski ligaški pokal; Trenutna uvrstitev v ruskem prvenstvu: 2. mesto Najboljši strelec v pokalu UEFA: Jean Claude Darcheville, Nacho Novo, Steven Whittaker, Daniel Cousin, Steven Davis (vsi po 1 gol)


Glasgow Rangers je klub, ki sodi med najbolj trofejne na svetu, hkrati pa se lahko pohvali z morda najbolj zvestimi in bučnimi navijači na svetu. Doslej so nogometaši iz škotske osvojili že neverjetnih 108 lovorik. Največ od teh, kar 51, jih je za naslov škotskega prvaka. Kljub več kot stotim lovorikam pa je Rangers v Evropi zmagal zgolj enkrat, in sicer leta 1972, ko je bil najboljši v pokalu pokalnih zmagovalcev. Zato bodo Škoti tokrat toliko bolj motivirani, da osvojijo naslov in v klub prinesejo še eno mednarodno lovoriko. Z nastopanjem v Evropi imajo sicer veliko izkušenj, saj so doslej v evropskih pokalih igrali že 47 sezon.

Zgodovina kluba sicer seže v leto 1872, prvo tekmo pa je Rangers odigral maja istega leta. V sezoni 1890/91 je bil Rangers eden izmed desetih klubov, ki so odigrali prvo uradno škotsko prvenstvo. Že v prvi sezoni je zmagal in osvojil prvo lovoriko. Najboljši na Škotskem je bil tudi v naslednjih štirih letih zapored. Kasneje jih je sledilo še 46, zadnji leta 2005, morda pa novi naslov državnega prvaka Rangers osvoji letos, saj se s Celticom krčevito bori za lovoriko.

Največji derbi za Rangers je tekma proti mestnemu tekmecu Celticu, ki je obširnemu svetu znana pod imenom Old Firm. Ko igrata Celtic in Rangers, se življenje v škotski prestolnici ustavi. Gre za enega največjih derbijev na svetu.

Pot do finala

Polfinale: Rangers : Fiorentina 0:0 Fiorentina : Rangers 0:0

Četrtfinale: Rangers : Sporting 0:0 Sporting : Rangers 0:2

Osmina finala: Rangers : Werder 2:0 Werder : Rangers 1:0

Šestnajstina finala: Rangers : Panathinaikos 0:0 Panathinaikos : Rangers 1:1


Trener: Walter Smith

Rojen leta 1948 je že od majhnih nog navijal za Rangers, za katerega pa nikoli ni igral. Kot nogometaš je bil branilec Dundee Uniteda, katerega barve je sprva branil devet let. Nato se je za dve sezoni preselil v Dumbarton, nakar je še tri leta igral za Dundee, nato pa zaključil nogometno pot. Trenersko pot je kot pomočnik začel prav pri Dundeeju, nato pa se zaposlil na Škotski nogometni zvezi. Prevzel je reprezentanco do 18 let, nato pa tudi izbrano vrsto v starostni kategoriji do 21 let. Leta 1986 je kot pomočnik selektorja potoval na svetovno prvenstvo v Mehiki.

Nato je postal pomočnik glavnega trenerja Rangersa in v tej vlogi nastopal pet let, nakar ga je leta 1991 doletela velika čast in postal je trener njemu najbolj ljubega kluba. Trener je bil sedem let, nato pa se za štiri leta preselil v Liverpool in vodil Everton. Leta 2004 je postal škotski selektor, nato pa se tri leta kasneje spet vrnil za krmilo Rangersa, ki ga vodi še zdaj. Doslej je v vlogi trenerja osvojil 14 lovorik. Vse z Rangersom, in sicer sedem naslovov škotskega prvaka, tri škotske pokale in štiri škotske ligaške pokale.

Rangers v tej sezoni slovi kot izjemno borbeno, a ne prav atraktivno moštvo, katerega prvotna naloga je ohraniti mrežo nedotaknjeno. Gre za mešanico mladega in starega, v kateri ni prav posebno zvenečih imen. Največji zvezdnik moštva je njegov kapetan Barry Ferguson, ki je velik ljubljenec navijačev in je v dresu Rangersa igral že več kot 300 tekme.

Omeniti velja še Španca Nacha Nova, nekdanjega člana Feyenoorda, Belgijca Thomasa Buffela in nekdanjega branilca dunajske Austrie, bosanskega reprezentanta Sašo Papaca. Zelo pomembna člana moštva sta tudi Jean Claude Darcheville in Daniel Cousin, ki sta si imeni ustvarila v prvi francoski ligi. Obramba Škotov je zelo organizirana in trdna, v njej pa prednjači Španec Carlos Cuellar.

Ne spreglejte