Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
10. 7. 2008,
13.01

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 10. 7. 2008, 13.01

8 let, 5 mesecev

Devet za, eden proti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Po odstopu Joca Pečečnika od ponudbe Združenju 1. SNL se je večina glavnih akterjev uvila v molk. Bolj zgovorni so bili predstavniki klubov, ki so "sočno" pokomentirali dogodke.

Stane Oražem, predsednik Domžal: "Kar tako odstopiti od projekta je po mojem mnenju malce 'otročje'. Glede na to, v kolikor resno misliš nekaj speljati, v kolikor si prepričal klube, potem je to nekoliko neresno. Tega predčasno ni bilo potrebno izpostavljati v medijih, če se vsi skupaj še nismo uspeli dogovoriti. Objava je bila namenjena le temu, da se izvrši pritiski na Maribor, kar je potem za sabo potegnilo znane posledice. Jaz bi to skušal rešiti po diplomatski poti, sprejeti sklepe z ZNPL-jem in potem lahko obveščaš javnost. Vendar to je sedaj težko ugibati. Šlo je le za enega od poizkusov, ki je smo ga na ZNPL že sprejeli - trženje lige. S tem bi dva, tri ali štiri korake storili nekoliko prej kot jih bomo v nasprotnem."

Jani Bačič, predsednik Kopra: "Ko sem prebral njegovo izjavo sem bil začuden, ker je v to vložil veliko želje in volje. Zastavljen je bil dober projekt, ki bi vsem lahko veliko prinesel. Kot se je izkazalo je bilo v ozadju ključno nesoglasje s strani Maribora, ker ZNPL je vso stvar podpiral. Po mojem mnenju je bila lepa zamujena priložnost. Mi smo bili eden izmed prvih klubov, ki smo se takoj pristopili k pogodbi, kako bo vse skupaj potekalo naprej pa je odvisno od gospoda Pečečnika."

Izjava za javnost Maribora: ''Odločitev NK Interblock, da umakne ponudbo za prevzem vseh medijskih in večine marketinških pravic prvoligašev v Mariboru jemljemo kot dobro za ugled slovenskega nogometa. V isti sapi moramo dodati, da odstopne izjave Joca Pečečnika ne jemljemo kot zaključek te zgodbe. Poudarili bi radi, da lahko slovenski klubski nogomet napreduje na trdnih temeljih, ki jih je najprej postavil oster sistem licenciranja, ki je najprej vrnil zaupanje igralcev v delovanje klubov, sčasoma pa bo tudi uporabnikom, torej navijačem, jasno, da se v slovenskem nogometu dela profesionalno in zelo resno. Pomembno je, da teh temeljev ne porušimo z dvomi, ki bi se ob prevzemu že prej omenjenih pravic s strani enega kluba lahko pojavili skozi vso tekmovalno sezono.''

Robert Furjan, predsednik Drave: ''Ponudba GSA je bila ena najboljših potez v slovenskem nogometu. In nismo, kot so to želeli poudariti nekateri, 'padli' na BMW-je, LCD zaslone in podobno. Pač pa smo k projektu pristopili zato, ker menimo, da bi nam in tudi drugim pripomogel. Žal pa se ni izšlo, saj se je vse skupaj spustilo na neko drugo raven. Prevladali so čustveni izbruhi na obeh straneh. Ljubljanski in mariborski. Umik družbe GSA me je presenetil, saj nisem pričakoval, da bodo Pečečnik in njegovi sodelavci tako hitro 'vrgli puško v koruzo'. Upam, da si bo Pečečnik premislil.''

Agron Šalja, strokovni sodelavec Interblocka: "Glede na to, da delam v tem klubu sem imel možnost spoznati Joca ter njegovo odlično idejo. S tem bi se dvignila kvaliteta lige in klubov. Žalostno bi bilo, če se to ne bi uresničilo. Poznam ga zelo dobro in ni imel nobenih osebnih interesov, le dvigniti nivo lige. Veliko časa je porabil za to, čeprav smo imeli v klubu ogromno drugega dela. Težko bi rekel, da je dvignil roke od projekta, ker se zaradi zasedenosti nekaj časa nisva videla, je bil pa razočaran, ker se je tako končalo. Na koncu se je izkrivila celotna slika."

Mirko Horvat, predsednik Nafte: "Glede na obrazložitev, ki je bila dana s strani Joca Pečečnika, nas je bilo devet klubov za ta projekt, eden pa proti. Kot kaže brez konsenzov tega ni hotel speljati do konca. Na vse skupaj pa je potrebno gledati iz več plati. Kot na dlani je, da je za tekmovanje potrebno zagotoviti več denarja in reklamiranja ter več sponzorskih sredstev. Kot kažejo izkušnje so trenutna sredstva premalo. Potrebno je pristopiti k temu, da se promocija liga ojača. Če ima Maribor kakšno idejo ne samo z vidika svojega kluba, ampak celotne lige, je vsekakor dobrodošla. Gre za velik klub, ki lahko v tej smeri naredi veliko. Vsekakor pa je cilj povečat sponzorski denar. Zakaj ni prišlo do dogovora, lahko le predpostavljam, mislim pa, da je bil odpor Maribora prevelik oziroma njihovo nestrinjanje. To je bil prvi takšen poizkus in je spodletel. Sedaj je nadaljevati s tem in iskati nove poti. Vsi skupaj moramo biti optimistični predvsem pa morata na tem delati tudi ZNPL in NZS. Če vzamemo primer v močnejših ligah, vidimo, ne da se da narediti in speljati takšen projekt, ampak se mora narediti, kar bi bilo dobro le za slovenski nogomet. Nenazadnje potem lahko pričakujemo tudi dosti večji obisk na štadionih."

Marjan Vengust, predsednik MIK CM Celja: ''Škoda, da se je vse skupaj razpletlo tako, kot se je. Pečečnikov predlog je bil zelo dober. Kakovostno razdelan in predvsem na daljši rok zelo dober za slovenski klubski nogomet. Nam kot tudi preostalim slovenskim klubom bi lahko le koristil. Pripeljal je ljudi, ki bi delali izključno na tej ligi in ne bi imeli, tako kot jaz in večina preostalih predsednikov slovenskih klubov, obveznosti še drugje. Imel je idejo, da bi bilo določeno število strokovnjakov, ki bi delali, in to kakovostno, zgolj na promociji lige. Imel je tudi predlog, po kateri bi se lastništvo podjetja, ki bi bdelo nad tekmovanjem, razdelilo med vse klube, zato menim, da ne bi bilo konflikta interesov. Toda žal se iz takšnih in drugačnih razlogov ni izšlo.''

Dušan Črnigoj, predsednik Primorja: "Škoda, ker je odstopil od te želje. Sedaj bo spet potekalo po starih tirnicah, ki niso bile dobre. Razdelitev med prvoligaše je bila dobra, manjkalo je le, da bi se lahko tudi drugi klubi bolj vključevali. Vse skupaj pa se je razpletlo tako, da se zaradi nevoščljivosti vse skupaj uniči. To, kar je sedaj, je le stopicanje na mestu, saj je potrebno ligo razširiti še za dva kluba in to je bila želja tudi gospoda Pečečnika. S tem bi tudi v našem prvenstvu igralo več slovenskih nogometašev."

Mladen Andrič, predsednik HiT Gorice: "Jocu Pečečniku sem takoj po njegovi izjavi za javnost po elektronski pošti poslal kratko sporočilo in dejal, da sem nad razpletom zelo razočaran. Še bolj pa zato, ker ljudje, ki so uničili slovensko reprezentanco, uničujejo tudi slovenski klubski nogomet. Zaradi tega me boli srce. To je lahko največja sramota, ki jo lahko kdo doživi, da daje svoj denar in potem pride nekdo drug, ki ima finančno zelo dobre sponzorje in ruši sistem. Najhujše je, ker se pojavljajo laži. Nihče v Mariboru ni vzel projekt v roke in ga prebral. Sprašujem se, če se bo enkrat le končala 'fovšija' in se ne bi šli v smislu - če jaz nimam krave, naj tudi sosedova 'crkne'. Joc je založil svoje ime kot GSA in z navadnim podpisom bi klubi dobili veliko denarja. Očitno tega ne želimo, ampak vojno med Ljubljano in Mariborom. Ker je v Interblocku Srečko Katanec, ta projekt ne sme uspeti. Skratka zelo, zelo sem razočaran."

Marijan Pušnik, trener Rudarja Velenja: ''Škoda je, da se je razpletlo tako, kot se je. Sam se sicer nisem poglobil v vse potankosti ponudbe, ki jo je nudil Pečečnik, toda jasno je bilo, da je bila dobra. Predvsem iz vidika, da bi slovenski klubski nogomet pridobil na medijski pozornosti. Bilo bi veliko več televizijskih prenosov, zgodba bi bila medijsko primerno podprta. Bilo bi tako, kot je tudi v nogometno razviti Evropi. Vsak poizkus, da se slovenski nogomet dvigne na višji nivo, je dobrodošel. Če je zelo konkreten, kot je bil to Pečečnikov, toliko bolj. O tem, zakaj so v Mariboru proti, pa bi morali vprašati v njihovem klubu.''

Ne spreglejte