Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
26. 8. 2014,
23.19

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

NK Maribor NK Maribor Celtic Glasgow Marcos Tavares

Torek, 26. 8. 2014, 23.19

8 let

Brazilec z enim golom osrečil na tisoče Štajercev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Nogometaši Maribora so se uvrstili v skupinski del lige prvakov. Na povratni tekmi 4. kroga kvalifikacij so v Glasgowu premagali Celtic z 1:0 (0:0). Prva tekma se je v Ljudskem vrtu končala z 1:1.

Mariborčani so še tretjič zaporedoma imeli priložnost ponoviti sezono 1999/2000, ko so zaigrali v skupinskem delu lige prvakov. In v tretje je šlo. Škotski prvak Celtic, nekdaj izjemno ugledno ime v svetu nogometa, tudi že evropski prvak, je bil ovira, ki jo je slovenski prvak preskočil tudi po zaslugi današnjega zadetka Marcosa Tavaresa, ki je sebe in soigralce popeljal v raj nogometa. In tudi milijonov evrov. Štajerci bodo tekmece za uvodni del lige prvakov dobili v četrtek ob 17.45 v Monaku.

Trener Ante Šimundža je malce presenetil z začetno postavo, saj je na klopi pustil v zadnjem času bržčas najbolj razpoloženega igralca Damjana Boharja, v napadu je zaupal Tavaresu in Jean-Philippu Mendyju, Aleš Mertelj pa je v zvezni vrsti zasedel mesto Amirja Derviševića.

A spremembe so očitno kar dobro vplivale na igro gostov. V primerjavi s prvo tekmo je malo izkušenejša mariborska zasedba v prvem polčasu pustila dober vtis in bila celo nevarnejša od zadržanih domačinov. Ti so sicer že v peti minuti prvič zagrozili, ko je Marko Šuler v zadnjem trenutku žogo odbil v kot in rešil skoraj zanesljiv zadetek Celtica.

Deset minut pozneje je nase prvič opozoril razigrani Agim Ibraimi, ko je z več kot 20 metrov žogo poslal malo mimo cilja. Na drugi strani je po kotu Virgil van Dijak s strelom z glavo za malo zgrešil vrata gostov. V 29. minuti so imeli Štajerci izjemno priložnost za vodstvo, ko je Mitja Viler v kazenskem prostoru lepo prišel do strela, a s slabšo desno nogo, Craig Gordon je žogo odbil v Tavaresa, a se je od njega spet odbila v naročje škotskega vratarja, ki je malce pozneje ustavil še Mertljev poskus.

V uvodu drugega polčasa so domači znova pritisnili, nekajkrat prišli do obetavnih akcij, a je ostalo pri 0:0, tudi po zaslugi zbranih reakcij Jasmina Handanovića. V 56. minuti so domači zatresli prečko, natančneje Callum McGregor, ki mu za razliko od prve tekme tokrat ni uspelo zadeti s približno sedmih metrov.

V 66. minuti pa so imeli tudi Mariborčani izjemno priložnost, ko je Dare Vršič prodrl v kazenski prostor in streljal z leve strani, Gordon pa je bil na mestu. Tako želeni in nujni zadetek pa so Mariborčani dosegli v 75. minuti, ko se je žoga v kazenskem prostoru in po slabem izbijanju domačih z malce sreče znašla pri Tavaresu, ta pa jo je "iz prve" poslal v mrežo. V 77. minuti je pred Gordona prišel še Mendy, a je bil Celticov čuvaj mreže zmagovalec.

V 80. minuti so gostitelji zapravili veliko priložnost za izenačenje, ko je po kotu z glavo za malo zgrešil Efe Ambrose. V 88. minuti je imel Tavares "zaključno žogo", a jo je iz kazenskega prostora nekoliko sebično poslal čez gol. Toda to ni bilo usodno, mariborski nogometaši so znali zadržati prednost in poskrbeti za nov praznik med ljubitelji nogometa v Sloveniji, posebej na Štajerskem.

Ne spreglejte