Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
7. 5. 2016,
8.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,43

2

Natisni članek

Žan Rudolf Blaž Janc Peter Prevc Peter Prevc Prva liga Telekom Slovenije Stožice NK Olimpija NK Olimpija NK Maribor NK Maribor

Sobota, 7. 5. 2016, 8.00

6 let, 7 mesecev

Brata Prevc bosta danes pesti stiskala za vijoličaste

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,43

2

Peter Prevc, Maribor | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Olimpija ali Maribor? To smo pred današnjim velikim derbijem, ki bo morda odločal tudi o naslovu, povprašali smučarska skakalca Petra in Ceneta Prevca, rokometaša Blaža Janca, atleta Žana Rudolfa in alpskega smučarja Klemna Kosija. Kaj so povedali?

Danes ob 20.15 bo v razprodanih Stožicah slovenski nogometni derbi. Letošnjo tekmovalnost med Olimpijo in Mariborom z zanimanjem spremljajo tudi številni slovenski športniki, ki ne prihajajo iz nogometnih krogov, nekatere med njimi pa smo povprašali o pričakovanem razpletu.

 

"Derbi si bom ogledal, vendar ne v živo. Navijal bom za mariborske nogometaše. Upam, da se bodo sestavili in bo šlo skozi. Rezultata ne bom napovedoval, ker sem športnik in ne smem delati športne napovedi (smeh, op. p.)," je dejal najboljši skakalec zadnje zime na svetu Peter Prevc.

 

Za vijoličaste bo pesti stiskal tudi njegov mlajši brat Cene, ki pa prav tako ni želel napovedati rezultata: "Nasploh nisem ravno nek športni navdušenec. Ko pa pride do finalnih tekem ali kakšnih takšnih derbijev, ujamem kaj novic ter tudi del tekme. Sicer nisem pristaš klubov, če pa je že tekma, sem tudi jaz za Maribor. Rezultata raje ne bi napovedal, čeprav iskreno mislim, da bo zmagala Olimpija."

 

Nekdanji nogometaš napoveduje …

Tudi kandidat za najboljšega mladega rokometaša v Evropi Blaž Janc z veseljem spremlja nogometno dogajanje. "Brez dvoma sem bolj na strani Maribora kot Olimpije, čeprav nisem ne vem kako goreč navijač. Vijoličastim bolj privoščim naslov. To bo praznik nogometa, pravi derbi, ekipi si zaslužita veliko pozornost. Tako na štadionu kot v medijih," je dejal rokometaš Celja in slovenski reprezentant: "Mislim, da bo zmagal Maribor. Ob porazu bi bilo prvenstvo bolj ali manj že odločeno."

Blaž Janc je rokometaš, ki z veseljem spremlja tudi nogometno dogajanje. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Blaž Janc je rokometaš, ki z veseljem spremlja tudi nogometno dogajanje. Foto: Urban Urbanc/Sportida
 

Morda vsem ni poznano dejstvo, da je bil Blaž Janc v osnovni šoli nogometaš. "Oče je igral mali nogomet, bil je tudi reprezentant. Jaz sem z njim hodil okrog, nogomet je bil moj najljubši šport. V Sevnici mali nogomet v mlajših kategorijah ni bil zelo razvit, zato sem se odločil za velikega v Radečah. Po propadu tamkajšnjega kluba pa sem se usmeril v rokomet," je razložil eden najboljših mladih rokometašev na svetu, ki je kot univerzalni športnik v preteklosti žogo precej brcal tudi v občinski ligi.

Žan Rudolf živčen že nekaj dni pred derbijem

Zelo strasten navijač Olimpije je slovenski rekorder v teku na 800 metrov Žan Rudolf. Derbi redko izpusti, a tokrat mu je tekma v Nemčiji prekrižala načrte. "V nedeljo tekmujem na mitingu v Stuttgartu, tako da si derbija žal ne bom mogel ogledati v živo, čeprav bi si ga zelo želel. Tako bom prisiljen tekmo spremljati prek telefona. Že zdaj sem živčen," pravi Ljubljančan, ki se v Italiji pripravlja na letošnje evropsko prvenstvo in olimpijske igre.

Žan Rudolf (na fotografiji desno) tekme Olimpije obiskuje skupaj z atletoma Luko Janežičem (levo) in Žanom Kozanom (sredina). Trojka je med treningom v Medulinu v dresih nogometašev Olimpije. | Foto: Facebook Žan Rudolf (na fotografiji desno) tekme Olimpije obiskuje skupaj z atletoma Luko Janežičem (levo) in Žanom Kozanom (sredina). Trojka je med treningom v Medulinu v dresih nogometašev Olimpije. Foto: Facebook

"Zadnje čase spremljam samo še nogomet, hodim tudi na tekme, na zadnje sem bil na gostovanju Olimpije v Kopru, kjer smo se ustavili na poti s priprav v Medulinu. Glede današnjega derbija upam na zmago Olimpije z 2:1. Po več kot 20 letih imamo spet možnost osvojiti naslov. Če tega ne bomo izkoristili zdaj, ne vem, kdaj bo naslednja priložnost. Verjamem, da so igralci zelo motivirani, na drugi strani pa so Mariborčani zaradi incidentov z Violami zagotovo nekoliko prestrašeni, v strahu pa je težko igrati. Za nogometaši je treba stati v dobrem in slabem," dodaja Rudolf.

 

Klemen Kosi: Naj se ponovi gostujoča zmaga 3:0

Odgovor na vprašanje, za koga bo pestil stiskal eden najboljših slovenskih alpskih smučarjev Klemen Kosi, pa ponuja že pogled na njegovo čelado, ki jo krasi grb štajerskega nogometnega ponosa. "Že od mladih nog se ve, za koga navijam," pravi 24-letni Mariborčan, ki sicer te dni podaljšuje sezono na koroškem ledeniku Mölltal, a vseeno že pogleduje proti Stožicam. "To bo tekma leta. Upam, da se bo uresničila navijaška parola, ki pravi, da je Maribor šampion. Rezultat? Bil sem v Ljudskem vrtu, ko je Olimpija zmagala z rezultatom 3:0. Bilo bi pošteno, da tokrat kot gost s takšnim rezultatom zmaga Maribor," pravi Kosi.

Klemen Kosi | Foto: Sportida Foto: Sportida

Kako pa komentira zadnje dogajanje v mariborskem klubu, ki se spopada z rezultatskimi nihanji in uporom navijačev? "Brez navijačev ni pravega športa. Sem športnik in kulturni navijač. Razumem razočaranje navijačev, ki si želijo zmage svojega kluba. A podpiram nogometaše, ki se trudijo. Ko se pomerita dve ekipi, je jasno, da lahko zmaga le ena. Navijači morajo biti pripravljeni na to," odgovarja Kosi.

Ne spreglejte