Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
2. 5. 2014,
7.29

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Bojan Prašnikar Bayern München Atletico Madrid Chelsea liga prvakov liga prvakov Sevilla NK Maribor NK Maribor Jan Oblak Jan Oblak Diego Simeone Josep Guardiola

Petek, 2. 5. 2014, 7.29

8 let, 2 meseca

Bojan Prašnikar: Tiki-taka je prebrana knjiga

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Za mnenje o razpletu v evropskih pokalih smo pobarali Bojana Prašnikarja, edinega trenerja, ki je slovenski klub popeljal v skupinski del lige prvakov. Spremlja ga občutek, da je tiki-taki odklenkalo.

V finalu lige prvakov se bosta 24. maja na štadionu Luz v Lizboni udarila mestna tekmeca Atletico in Real Madrid. Branilec naslova, Bayern, je neslavno obtičal pred durmi. Čeprav se je želel vpisati v zgodovino in postati prvi klub, ki bo ubranil lovoriko v moderni različici najmočnejšega klubskega tekmovanja, se je uštel. Grozno uštel.

Beli baletniki so ga v skupnem seštevku izločili kar s 5:0, bavarsko trdnjavo pa osvojili z neverjetnih in za gostitelje sramotnih 4:0. ''Ne glede na to, da sem navijač Bayerna, sem bil razočaran nad tistim, kar je pokazal v dveh tekmah proti Realu. Ni več enak Bayernu, ki je igral lani. Vidijo se velike spremembe v načinu igre. Lani je imel vrhunske predstave, zdaj prikazuje drug način igre, značilen za Barcelono. Ta način pa ni primeren za ekipo Bayerna, trpi tudi rezultat,'' je prepričan Bojan Prašnikar, ki smo ga zmotili v tujini, kjer si krajša čas med prvomajskimi prazniki.

Veliko nogometašev Bayerna bi lahko pokazalo več, a ...

Nekdanji slovenski selektor ter najbolj trofejni strateg v zgodovini 1. SNL se je v nadaljevanju posvetil fenomenu tiki-take, ki v zadnjih sezonah ne prinaša največjih dosežkov. Barcelona je lani v polfinalu lige prvakov ponižno pokleknila proti Bayernu (skupno je bilo kar 0:7), letos so se Bavarci s katalonskim trenerjem Josepom Guardiolo in njegovo nemško različico tiki-take opekli proti motiviranemu Realu. ''Tiki-taka je preštudirana varianta. Vse ekipe znajo igrati proti takemu načinu, precej igralcev Bayerna pa te igre ne sprejema. So drugačen tip igralcev, želijo igrati drugače in so pokazali, da bi v drugačnem konceptu igre pokazali več,'' je izrekel kritiko načinu igre, ki nemškega prvaka ni popeljal v finale lige prvakov, ampak omogočil, da ga je Real na povratni tekmi polfinala lige prvakov sredi Münchna osmešil in mu prizadejal najvišji domači poraz v zgodovini evropskih pokalov.

Kakšen vtis pa je na strokovnjaka iz Šmartnega ob Paki, ki že dalj časa nima delodajalca, zapustil Diego Simeone? Kaj je tisto, kar dela ''El Chola'' tako posebnega? ''Kot trener ni nekaj posebnega, moram pa reči, da goji način igre, ki bo krojil tudi nogometno prihodnost. Veliko igralcev je za žogo, faza branjenja je zelo agresivna, tu so hitri prehodi v napad. Samo na ta način je mogoče priti do priložnosti. To je nogomet za gledalce. Ekipe, ki bodo imele vrhunski prehod, bodo morale biti v vrhunski formi. To, kar smo v zadnjem času videlo od Barcelone ali pa Bayerna, ne prinaša več rezultatov. To je že prebrana knjiga,'' ga spremlja občutek, da je tiki-taki, nogometnemu patentu, ki ga je spravila v svet Barcelona, odklenkalo.

Jan Oblak brani na svetovni ravni

Poleg lige prvakov pa v Evropi poteka še eno tekmovanje, liga Europa. V njej pa blesti slovenski reprezentant, ki bo nastopil v velikem finalu. To je Jan Oblak, prvi vratar Benfice, čeprav ima rosno mladih 21 let.

''To je izjemno lepa zgodba. Jan se izjemno hitro razvija. Še nekaj let nazaj je bil zelo mlad pri Olimpiji, a je že deloval zrelo. Zdaj samo nadgraduje svoj potencial. Nanj je treba gledati v pozitivni smeri. Našel je pravo okolje, Portugalska mu je dokaj pisana na kožo, tudi potovanja po drugih klubih so pozitivno vplivala nanj. Ima vse pogoje za vrhunsko vrednost. Že pri 16 letih je izkazoval zrelost za naše razmere, zdaj pa brani na vrhunski svetovni ravni,'' je pohvalil slovenskega vratarja, ki v tej sezoni, če je stal med njegovima vratnicama, s portugalskim prvakom še ni doživel poraza. V finalu lige Europa bo navijal za Benfico, ki si bo prizadavala, da po sušnih 52 letih v Lizbono pripelje evropsko lovoriko.

Na štadionu Luz, kjer je doma Benfica, bo 24. maja potekal finale lige prvakov med Atleticom in Realom, Oblakovi orli pa se bodo deset dni poprej vrnili na štadion Juventusa in se pomerili proti Sevilli. Proti mariborskim evropskim krvnikom, ki so se v finale dobesedno uvrstili v zadnjih sekundah in šokirali Mestallo, ki je po vodstvu s 3:0 že slavila napredovanje Valencie. ''Sevilla je v tej sezoni izjemno dobro stopnjevala svojo formo. Velja za presenečenje, čeprav je to klub, ki ima visok rating. Ne bi ga pa preveč povezoval z Mariborom, ki bo na koncu vendarle lahko rekel, da je izpadel s finalistom,'' ni želel poveličevati usode vijolic, ki so evropsko pot končale prav v Andaluziji.

Ne spreglejte