Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Sreda,
26. 3. 2014,
19.52

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Bayern München Josep Guardiola

Sreda, 26. 3. 2014, 19.52

8 let

Bayern je tako dober, da je presenetil tudi Guardiolo

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Pričakovano so nogometaši Bayerna v torek zmagali v Berlinu in že sedem krogov pred koncem nemškega prvenstva prišli do novega, že 24. naslova prvaka v zgodovini kluba.

Že po 15 minutah igre tekme v Berlinu je Bayern vodil z 2:0 in navijači so že lahko odprli šampanjce. Ekipa, ki je lani pod vodstvom Juppa Heynckesa osvojila vse, kar se je osvojiti dalo, in dajala občutek, da bolje ne more igrati, je pod vodstvom novega trenerja storila še korak dlje.

Kar 25 točk prednosti pred Borussio Dortmundom, ki je na drugem mestu, si je nabral Bayern v vsega 27 krogih. Neulovljiva prednost, zato si je bavarski nogometni stroj kar sedem krogov pred koncem prvenstva zagotovil nov naslov. Nov rekord, prejšnjega iz minule sezone je popravil za krog. Še nikoli se v Nemčiji nobena ekipa lovorike ni veselila že marca, Bayernu je uspelo.

Najprej težave, potem so bili vse boljši

''Nisem pričakoval tako dobrega Bayerna. V prvih mesecih smo imeli kar nekaj težav, a smo postajali vse boljši. Zdaj bomo dva dni proslavljali, potem nas čakajo novi izzivi,'' je po slavju v Berlinu govoril Josep Guardiola, ki se je podpisal pod nov naslov in v bavarski prestolnici začel pisati podobno uspešno zgodbo, kot jo je pred leti spisal v Barceloni.

Še nekaj rekordov je podrl na tej neverjetni poti zmag. Rekordnih 19 zaporednih zmag je dosegel, mimo številke 15, do katere je prav na klopi Bayerna prišel Felix Magath leta 2005, se je sprehodil že 8. marca, ko je premagal Wolfsburg s 6:1. Nov mejnik je tudi 52 prvenstvenih tekem brez poraza, pred tem ga je imela v rokah nepozabna generacija HSV iz sezone 1982/83.

Izenačili tudi rekord Barcelone

Seveda je tudi rekorden niz v številu tekem neporaženosti v eni sezoni v lasti Bavarcev. Zdaj so pri 27 tekmah, rekord Bayerja Leverkusna – 24 tekem iz sezone 2009/10 – so popravili že 15. marca prav z zmago nad Bayerjem z 2:1. Še ni dovolj? Ni, Bayern je bil rekorder tudi pri številu gostujočih zmag. Desetkrat zapored je zmagal že v gosteh, lani se je ustavil pri številki devet. Tudi pri številu zaporednih gostujočih tekem zapored je bil v rokah Bavarcev že pred tem, a je tudi zdaj. Le da je še nekoliko daljši. Zdaj so pri številki 33.

Lahko zgodovino spišejo tudi v Evropi?

Pa število tekem v prvenstvu, na katerih so zadeli. Že 64 tekem se ni zgodilo, da kdo od zvezdnikov Bayerna ne bi zatresel nasprotnikove mreže. S takšnim dosežkom se lahko, upoštevajoč najboljše evropske nogometne lige (Anglija, Francija, Nemčija, Italija in Španija), pohvali le še Barcelona. Uganili ste. Tista zasedba Kataloncev, ki jo je pred leti vodil zdajšnji trener Bayerna.

Ne samo v Nemčiji, tudi v Evropi Bayern v tej sezoni navdušuje. Postal je prvi, ki je v ligi prvakov zmagal desetkrat zapored. Popravil je uspeh Barcelone, ki je med septembrom 2002 in februarjem 2003 zmagala devetkrat zapored.

Glede na vse našteto sploh ne bi bilo presenečenje, če bi Bayern čez manj kot dva meseca postal še prvi, ki bi v ligi prvakov, kot jo poznamo danes, zmagal dvakrat zapored. Manchester United v četrtfinalu ne bi smel biti prevelika ovira, potem Francka Riberyja in soigralce na poti do velikega cilja ločijo le še tri tekme …

Ne spreglejte