Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Sreda,
13. 4. 2016,
12.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,10

Natisni članek

Jan Oblak Jan Oblak Lionel Messi Lionel Messi Atletico Madrid Barcelona Bayern München Benfica Lizbona

Sreda, 13. 4. 2016, 12.00

6 let, 7 mesecev

Barcelona je v veliki krizi in trepeta, Jan Oblak bi bil rad kot Zlatko Zahović

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,10

V Barceloni je še pred dvema tednoma vladala idila, zdaj je moštvo v krizi. Če si bodo Katalonci danes zvečer privoščili še en spodrsljaj, bo Luis Enrique iz mirne pravljice skočil naravnost v dramo. Jan Oblak in soigralci pri Atleticu bodo pred domačimi navijači v Madridu skušali poskrbeti za prav to.

Po sijajni prejšnji sezoni, v kateri je osvojila evropski naslov, bila najboljša v španskem prvenstvu in tudi v pokalu, ter naslovu klubskega svetovnega prvaka decembra lani se je zdela Barcelona ekipa, ki ji utegnejo kaj kmalu vsi priznati, da je najboljša vseh časov.

Le točka na zadnjih treh tekmah

Nori napadalni trojček, ki ga sestavljajo najboljši nogometaš na svetu Lionel Messi, brazilski čudežni deček Neymar, ki naj bi to še postal, in urugvajski golgeter, čigar strelska statistika je že nekaj let navdušujoča, Luis Suarez, je Katalonce po tej poti peljal tudi v tej sezoni. V ligi prvakov so navduševali, v prvenstvu imeli še pred dvema tednoma pred Realom kar 12 točk naskoka, pred Atleticom pa osem. Zdaj jih imajo samo še tri oziroma štiri in naslov španskega prvaka, ki je bil praktično že pospravljen v klubske vitrine, je postavljen pod velik vprašaj.

 

Le točko je Barcelona osvojila na zadnjih treh prvenstvenih tekmah in zadnji dve, najprej derbi proti Realu in pretekli konec tedna še proti Real Sociedadu, izgubila. Vmes je v ligi prvakov doma na prvi tekmi četrtfinala sicer premagala Atletico, a z zmago z 2:1 še zdaleč ni navdušila. Proti Madridčanom je celo zaostajala, mnogi so prepričani, da je zmagala predvsem po sodniški zaslugi (sporna izključitev Fernanda Torresa, ki tokrat ne bo imel pravice nastopa).

 | Foto:

Luis Enrique: Pritisk? Kakšen pritisk?

Po nerazumljivem padcu v formi so se nogometaši Barcelone na čelu s svojim trenerjem znašli pod velikim pritiskom. Mediji napadajo ter pišejo o veliki krizi in veliki nalogi, ki je pred njimi. Luis Enrique govori drugače in želi delovati mirno. "Tekma je za nas takšna, kot je vsaka druga. Ne mislim, da je to za nas tekma sezone. Moja ekipa je kot nalašč za take izzive. Vemo, da ne bo lahko, a če bomo igrali tako, kot moramo, se nimamo česa bati. Bomo pa morali igrati zelo dobro. To je jasno," pravi trener Kataloncev.

 

A tudi Diego Simeone, ki spet uživa v sijajni sezoni in bo v njenem zadnjem delu z Barcelono, podobno kot v zadnjih dveh letih, bil tudi bitko za naslov španskega prvaka – pred dvema letoma je bil na zmagoviti, lani pa na strani poražencev –, obljublja boj do zadnje kaplje krvi.

 

"Atletico pomeni biti agresiven, tekmovalen, nepopustljiv in pripravljen na vse ovire, ki so pred tabo. Vemo, da je Barcelona boljša od nas, a vemo tudi, da jo lahko izločimo," v slogu velikega borca sporoča Argentinec, ki pooseblja igro svoje ekipe. "Želimo popraviti predstavo s prve tekme. Skušali bomo iskati svoje možnosti in zmagati," je še povedal trener, ki ga v polfinale vodi tudi zmaga z 1:0.

 | Foto:

Atletico je Barcelono izločil že leta 2014

Med najboljšimi štirimi je z Atleticom tretjič zapored. Vedno so mu v četrtfinalu nasproti stali Španci. Proti Realu je lani izgubil, potem ko je Jan Oblak v vratih Atletica prvi gol prejel šele dve minuti pred koncem povratne tekme, premagal ga je Mehičan Javier Hernandez. Barcelono je leta 2014, ko se je ustavil šele v finalu, izločil.

 

Na drugi strani je Barcelona že devetič zapored v četrtfinalu, kar je rekord, in išče peti zaporedni polfinale. Brez dvoma najboljša ekipa na svetu zadnjega desetletja si želi tudi šeste evropske krone. Vse, kar bo manj, zahtevnih katalonskih navijačev ne bo zadovoljilo.

 

Na poti do končnega cilja bodo morali Katalonci preskočiti še nekaj ovir. V bitki s to, ki je pred njimi danes, jih z optimizmom napaja statistika, ki pravi, da so zmagali na prav vseh zadnjih sedmih tekmah, ki so jih odigrali proti Atleticu. Pa tudi to, da so v četrtfinalih najmočnejšega evropskega klubskega tekmovanja zbrali 14 zmag in le tri poraze. In podatek, da so v kar 38 od 40 primerov, ko so v Evropi na tekmah na izločanje na prvi zmagali, napredovali.
 

Jan Oblak in francoski napadalec Antoine Griezmann sta velika aduta Atletica v lovu na polfinale. | Foto: Jan Oblak in francoski napadalec Antoine Griezmann sta velika aduta Atletica v lovu na polfinale.

Jan Oblak lahko postane prvi Slovenec po Zlatku Zahoviću

Tudi Atletico se lahko zanese na marsikaj. Na primer na to, da je do zdaj proti Barceloni na domačih tekmah zbral občutno več zmag (50) kot porazov (36). Pa tudi na to, da je na zadnjih 28 domačih evropskih tekmah izgubil le dvakrat. Ob tem je dosegel kar 23 zmag.

Bo novo dočakal danes? Če jo bo, bo Oblak prvi slovenski nogometaš po letu 2001 in Zlatku Zahoviću, ki bo nastopil v polfinalu lige prvakov.

 

Atletico Madrid - Barcelona, danes ob 20.45

Povratna četrtfinalna tekma lige prvakov (rezultat prve tekme 1:2), štadion Vicenteja Calderona v Madridu, glavni sodnik: Nicola Rizzoli (Italija) 

Verjetni začetni postavi:
Atletico Madrid: Oblak; Juanfran, Godin, Hernandez, Filipe Luis; Koke, Gabi, Augusto, Níguez; Griezmann, Carrasco.  
Odsotni: Tiago (poškodba), Gimenez (poškodba), Torres (kazen).
Vprašljiv: Savić. 

Barcelona: Ter Stegen; Alves, Pique, Mascherano, Jordi Alba; Busquets, Rakitić, Iniesta; Messi, Neymar, Suarez.
Odsotni: Mathieu (poškodba), Rafinha (poškodba), Sandro (poškodba), Vermaelen (poškodba), Vidal (poškodba).

Ne spreglejte