Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
9. 2. 2016,
15.51

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Jan Oblak Jan Oblak Atletico Madrid

Torek, 9. 2. 2016, 15.51

8 let

Atletico dokazal, da noče izgubiti Slovenca

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Slovenski reprezentančni vratar Jan Oblak je podaljšal zvestobo madridskemu Atleticu še za eno leto. Po novem se mu pogodba s španskim klubskim velikanom izteče šele leta 2021.

Madridski Atletico spada med največje španske nogometne klube. V tej sezoni mu gre izvrstno v domačem prvenstvu, kjer na razpredelnici zaostaja le za vodilno Barcelono, v hrbet pa mu gleda mestni tekmec Real. Rdeče-beli se lahko v tej sezoni španskega prvenstva pohvalijo z najboljšo obrambo. V 23 krogih so prejeli le 11 zadetkov, največje zasluge za tako trdno obrambo pa ima vratar Jan Oblak.

Trener Diego Simeone 23-letnemu Slovencu namenja vlogo prvega vratarja Atletica. Prvič jo je prevzel pred slabim letom, ko se je na povratnem dvoboju osmine finala lige prvakov proti Bayerju iz Leverkusna poškodoval njegov starejši stanovski kolega Miguel Angel Moya. Oblak, ki je poleti leta 2014 prestopil k Atleticu iz Benfice, španski klub pa je zanj odštel 16 milijonov evrov, je trdno zgrabil priložnost in navdušil javnost. V uvodnih sedmih mesecih je branil le na sedmih tekmah (enkrat v ligi prvakov in šestkrat v pokalu), nato pa se je zasidral v udarni enajsterici.

Poskrbel, da so navijači pozabili na Courtoisa

Iz tedna v teden je branil bolje, navijači pa so hitro spremenili mnenje, da je Atletico zanj odštel preveč denarja. Škofjeločan je postal ljubljenec občinstva. Pri 23 letih uživa izjemno podporo. Na štadionu Vicente Calderon so že vsi pozabili belgijskega vratarja Thibauta Courtoisa, ki se je po odlični sezoni 2013/14 in naslovu španskega prvaka vrnil k Chelseaju v London. Oblak je v tako dobri formi, da bi lahko v tej sezoni porušil kar nekaj rekordov.

V 23 nastopih je prejel le 11 zadetkov, kar znaša manj kot polovico na tekmo. V točkovanju za najboljšega vratarja prvenstva, ki bo po koncu sezone prejel v roke trofejo Zamora, je slovenski reprezentant v prepričljivem vodstvu. Oblak je tudi rekorder španskega prvenstva, saj pred njegovim prihodom v Madrid še nihče od španskih klubov, niti bogati dvojec Barcelona - Real, ni v svoje vrste pripeljal tako dragega vratarja. Odškodnina, ki jo je zanj plačal Atletico, je najvišja v zgodovini, kdajkoli izplačana za slovenskega nogometaša. Tako je postal Oblak, ki je za zdaj med vratnicama madridskega kluba stal natanko 50-krat, tudi slovenski rekorder.

Sprva je imel sklenjeno pogodbo do leta 2020, v torek pa je po svetu zaokrožila novica, da sta nekdanji vratar Olimpije in španski klub našla skupni jezik in sodelovanje podaljšala še za eno leto. Tako je Atletico dokazal, da ne želi kar tako izgubiti vratarja, ki ga krasi prvovrstna statistika. Oblak bo tako ostal član Los Colchoneros do konca junija leta 2021. V 50 nastopih je prejel le 32 zadetkov, v tej sezoni pa je ostal nepremagan kar na 18 od 29 srečanj.

Ne spreglejte