Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
10. 1. 2014,
10.03

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Arsenal zimski prestopni rok

Petek, 10. 1. 2014, 10.03

8 let

Arsenalu se mudi, Wenger želi napadalca, rekorder za zdaj Brazilec

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ali bomo januarja dočakali zelo odmevne prestope? Wayne Rooney, Juan Mata, Diego Costa, Mirko Vučinić, Fabio Coentrao, Iker Casillas, nenazadnje Kevin Kampl. To je le nekaj imen, o katerih se šušlja.

Kot da bi prehod v novo leto uspaval nogometno borzo. O večjem prestopu ni ne duha ne sluha. Pred letom dni je bilo januarja bolj napeto, a se je večina prestopov zgodila v drugi polovici meseca. Bi se lahko zgodba ponovila? Takrat je zimski prestopni rok poskrbel za nekaj odmevnih zgodb. PSG je Sao Paulu za Brazilca Lucasa plačal 40 milijonov evrov, Chelsea za njegovega rojaka Williana vedno bolj obubožanemu Anžiju 35, odmevna je bila tudi selitev Maria Balotellija iz Manchestra v Milano, ko je City zaslužil 20 milijonov.

Večina kupčij pa je počakala na poletne mesece, ko je ples milijonov ponorel in poskrbel za kar 14 prestopov s plačano odškodnino nad 30 milijonov evrov. Prednjačil je še zdaj v tančice diplomatske skrivnosti zavit prihod Garetha Bala, ki naj bi po nekaterih virih dosegal rekordnih sto milijonov evrov (tudi več od rekordnega zneska za Cristiana Ronalda, ko je dres rdečih vragov za belega iz Madrida zamenjal za 94 milijonov), po drugih, ki so tudi obveljali v javnosti, pa 91.

Leandro Damiao rekorder januarskega prestopnega roka

Uvodna tretjina januarskega prestopnega roka je nakazala, da bo tudi letos glavnina odmevnih prestopov izpeljana v drugi polovici meseca. Če se bodo sploh zgodili, saj bi se lahko najbolj vroči posli sklepali šele poleti, po največji tržnici svetovnih velemojstrov, ki se bodo dokazovali na brazilskih zelenicah na svetovnem prvenstvu. Januarja je neugodno poslovati tudi zaradi prepovedi nastopanja v izločilnih delih evropskih pokalov. Če so kandidati že igrali v evropskih tekmovanjih, ne morejo snubcem pomagati, to pa deloma vpliva na zmanjšanje zanimanja.

Za zdaj je letošnji rekorder z največjo plačano odškodnino Brazilec Leandro Damiao. Svojega znanja ne bo razkazoval v Evropi, saj je v domovini sambe iz Internacionala prestopil k Santosu. Ta je poleti izgubil prvega zvezdnika Neymarja, a si tudi napolnil klubsko blagajno.

Za drugi največji prestop je poskrbel Lacina Traore. Mladi napadalec iz Slonokoščene obale se iz Anžija, ki zaradi ostre varčevalne politike iz meseca v mesec izgublja najboljše igralce, a tudi položaj v ruskem prvenstvu (jesen je končal na zadnjem mestu, v 19 nastopih ni niti enkrat zmagal), seli v bogato kneževino. Monaco, podprt z ruskim kapitalom, je Afričana sprejel v druščino mednarodnih zvezdnikov za okroglih deset milijonov evrov.

Tretji na lestvici je Američan Michael Bradley, ki se je iz Rima, kjer je izgubljal boj za začetno enajsterico, odpravil v Toronto. Ambiciozni kanadski član lige MLS želi pripeljati tudi napadalca Tottenhama Jermaina Defoeja. Končna odličitev naj bi padla zelo kmalu.

Pa drugi? Največja imena, vpletena v najrazličnejše govorice o prestopih, niso menjala klubskih dresov. Na Otoku se veliko govori o želji Manchester Uniteda, da osveži moštvo in pripelje kup novincev. Na vrata Old Trafforda naj bi tako ali drugače trkali Fabio Coentrao (Real), Ander Herrera (Athletic Bilbao), Koke (Atletico Madrid), Miralem Pjanić (Roma), Claudio Marchisio (Juventus), omenjala se je celo menjava zvezdnikov med Unitedom in Chelseajem, ko bi v gledališče sanj prišel Juan Mata (povezujejo ga tudi z Barcelono), na Stamford Bridge pa Wayne Rooney.

Rdeči vragi, ki so padli v eno največjih kriz v zadnjih letih, bi lahko tudi ostali brez kakšnega igralca. Nanija želi Juventus, Nemanja Vidić je želja Fiorentine, povezujejo ga tudi z Barcelono, mladi Wilfried Zaha pa želi igrati in se dokazati angleškemu selektorju pred SP 2014, zato bi rad odšel drugam.

Wenger išče napadalca

Vodilni Arsenal je po najnovejših težavah z napadalci, do konca sezone je izgubil Thea Walcotta, vendarle primoran okrepiti konkurenci in kupiti novega kandidata. Francoski strateg Arsene Wenger je sprva želel ostati zvest tercetu Bendtner, Giroud in Podolski, a ga je tragedija Walcotta prepričala, da bo do konca januarja pripeljal kakovostno pridobitev. Topničarji so vrgli oko na "prezrtega" napadalca madridskega Reala Alvara Morato, a je Carlo Ancelotti že opozoril vse snubce, da mladi Španec do nadaljnjega ostaja v Madridu. Verjetno se bodo ponovno okrepile govorice o tem, da želi Arsenal iz Porta pripeljati Kolumbijca Jacksona Martineza. Arsenal se zanima tudi za branilca Celtica Virgila Van Dijka.

Veliko otoških velikanov bi rado v svojih vrstah pozdravilo Diega Costo. Brezkompromisnega borca, ki blesti v napadu Atletica in je ob Ronaldu najboljši strelec španskega prvenstva, na svetovno prvenstvo pa bo kot Brazilec s španskim potnim listom potoval z rdečo furijo. A cena mu je tako zrasla, da bi ji bili kos le najbogatejši klubi.

Borussio Dortmund, ki bo po koncu sezone izgubila prvega strelca Roberta Lewandowskega (za pet let odhaja k Bayernu), mika poškodovani nemški reprezentant pri madridskem Realu Sami Khedira, rumeno-črnim pa je zelo zanimiv tudi nadarjeni Serge Gnabry iz Arsenala. Bogati PSG še ni rekel zadnje besede, prisotna je želja, da bi na Parku princev tekmovalno formo obudil prvi vratar španske izbrane vrste Iker Casillas. Vendarle se bliža svetovno prvenstvo, zadovoljstvo kapetana Reala zaradi manjšega števila nastopov pa je očitno.

Obstaja možnost, da bo Sevilla v Ljudskem vrtu brez najboljšega igralca

V Italijo bi se lahko vrnil Argentinec Erik Lamela, a ne v Rim, pač pa Torino, saj obstaja možnost, da bi se Juventus in Tottenham dogovorila za menjavo. V London bi odšel Črnogorec Mirko Vučinić. Liverpool bi nadaljeval urugvajsko pravljico, ki jo v tej sezoni uteleša Luis Suarez s svojim reprezentančnim soigralcem Abelom Hernandezom, najboljšim strelcem Palerma, Manchester City pa se trudi, da bi ujel 15-letnega švedskega čudežnega dečka Zachariasa Faourja, ki velja za novega Ibrahimovića.

Ivana Rakitića, najboljšega igralca Seville, ki jo februarja čakata dva evropska dvoboja z Mariborom, želi pol Anglije, a bi Hrvat najraje ostal v Andaluziji, kjer si je z ženo Španko ustvaril družinski dom. Zaradi družine se je za selitev odločil njegov rojak Mladen Petrić, ki se je iz West Hama podal v Atene k Panathinaikosu. Poročen je z Grkinjo.

Ruski klubi še pripravljajo svoje ponudbe. Izjema je le Zenit, ki je dvignil glas pri Egipčanu Mohamedu Salahu. Želita ga Inter – zanima se tudi za Pabla Osvalda (Southampton) – in Liverpool, klub iz St. Peterburga ponuja Baslu še večjo odškodnino. Švicarski prvak bi lahko ostal tudi brez prvega vratarja Yanna Sommerja, ki se je znašel na seznamu želja Borussie Mönchengladbach. Ta je ostala brez Marca-Andreja in Stegna, neuradnega Valdesovega naslednika pri Barceloni. Mladi nemški vratar noče podaljšati pogodbe z bundesligašem.

Valencia želi Iaga Aspasa, ki je pri rdečih v Liverpoolu ob Suarezu in Sturridgeu padel v drugi plan, Milan se želi vrniti v zgornji del razpredelnice z Japoncem Keisukejem Hondo in Francozom Adilom Ramijem.

Čakajo nas še zanimivi trije tedni. Za večino evropskih držav se bo zimski prestopni rok končal konec januarja.

Ne spreglejte