Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
20. 12. 2022,
22.51

Osveženo pred

1 leto, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

20

Natisni članek

Lionel Messi Lionel Messi SP 2022 v nogometu Katar 2022 argentinska nogometna reprezentanca Argentina

Torek, 20. 12. 2022, 22.51

1 leto, 4 mesece

Slavnostni sprejem nogometašev Argentine

Kaos v Argentini, Messija in druščino reševali s helikopterji #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

20

V Buenos Airesu se nadaljuje večdnevno rajanje po naslovu svetovnih prvakov. Argentinske nogometne junake je prišlo na ceste pozdravit na milijone fanatičnih navijačev, a so šli nekateri pri slavju predaleč. Z mostu so skočili na avtobus z nogometaši, pri čemer je eden zgrešil cilj in grdo padel. Nastal je kaos. Morala je posredovati policija, parade z avtobusom je bilo konec, nogometaše so evakuirali s helikopterji. Argentinska zveza se je pozneje opravičila zaradi skrajšanega slavja. Tako so lahko Lionel Messi in druščina večini zbranih navijačev pred znamenitim obeliskom pomahali zgolj iz helikopterjev. Večina se je nato odpravila še v domača mesta, Messi v Rosario, Paulo Dybala v Laguno Largo v Cordobi ...

Sportal Norišnica v Argentini: svetovni prvaki so prispeli v domovino #video

Kako se je avtobus odpravil na parado po ulicah Buenos Airesa:

Kapetana Argentine Lionela Messija in njegove soigralce, s katerimi je popeljal gavče do tretje svetovne zvezdice, je na slavnostnem sprejemu v Buenos Airesu v prekrasnem sončnem vremenu ob poletnih temperaturah v torek pozdravilo več milijonov navijačev.

Izbranci Lionela Scalonija so se na avtobusu ob 12. uri po lokalnem času podali na zmagovalno parado, ki naj bi se končala na osrednjem trgu. Takšen je bil scenarij, ki pa se pozneje ni razpletel po željah prirediteljev. Na poti La Scaloneta, poimenovani po selektorju Scaloniju, do središča glavnega mesta Argentine so se stvari zalomile.

Navijača skočila z mostu, eden je zgrešil cilj

Zaradi neodgovornih navijačev, ki so želeli na vsak način priti na avtobus, dva sta tako med drugim skočila z mostu, je morala posredovati policija in nogometaše evakuirati s helikopterji.

Kako sta dva argentinska navijača z mostu skočila na avtobus. Eden je zgrešil cilj in padel na cesto.

Argentinska nogometna zveza (AFA) je ocenila, da je vrag vzel šalo. Na prvo mesto je postavila varnost vseh udeležencev zgodovinskega sprejema svetovnih prvakov, zlasti nogometašev in spremljevalcev na avtobusu. Tudi za ceno tega, da večina navijačev, ki so čakali na svetovne prvake na osrednjem trgu pri obelisku, ni dočakala Scalonijevih junakov. 

Avtobus z argentinskimi nogometnimi junaki se je bližal trgu, nato pa je tragičen trenutek prekinil parado. | Foto: Reuters Avtobus z argentinskimi nogometnimi junaki se je bližal trgu, nato pa je tragičen trenutek prekinil parado. Foto: Reuters

Nesrečnega navijača, ki je z mostu padel na cesto, je hitro obkrožila množica navijačev. Za zdaj še ni uradnih novic o tem, kako hude poškodbe je utrpel po padcu na asfalt.

Argentinska spletna stran El Clarin poroča, da se je policija za takšno potezo odločila tudi zato, ker je avtobus za zgolj 12 kilometrov poti potreboval dobre tri ure. Do osrednjega trga ob obelisku na glavni aveniji v mestu bi sicer potrebovali še vsaj toliko kilometrov, zato so se zaradi kaosa odločili za drugačno nadaljevanje sprejema.

Slavnostni sprejem svetovnih prvakov v vročem Buenos Airesu:

Nogometaši so s helikopterji preleteli središče prestolnice in zahtevali, da se z navijači vendarle srečajo ob obelisku na glavni aveniji v mestu. To se ni zgodilo, saj je argentinska krovna zveza na prošnjo policije prekinila procesijo zaradi več nesreč med navijači na poti avtobusa. Več jih je zgrmelo z dreves, nekaj tudi s prometnih znakov oziroma semaforjev, po spletu pa je hitro zaokrožil še padec navijača, ki je pred tem z mostu skočil na avtobus z reprezentanti. Razočarani nogometaši, ki tako niso mogli priti z avtobusom do glavnega prizorišča sprejema, so zatočišče našli na sedežu nogometne zveze v parku Ezeiza.

Argentinska zveza se je opravičila zaradi skrajšanega slavja

Predsednik Argentinske nogometne zveze Chiqui Tapia se je kasneje opravičil, še pred tem pa potrdil, da nogometaši niso mogli priti do ikoničnega obeliska v središču Buenos Airesa.

"Ne dovolijo nam, da bi pozdravili vse ljudi, ki so bili ob obelisku," je zapisal Tapia na družbenih omrežjih. "Isti varnostni organi, ki so nas pospremili, nam ne dovolijo, da bi šli naprej. Tisoč opravičil v imenu vseh šampionskih igralcev. Škoda," je še dodal.

Messija množica pričakala tudi v Rosariu 

Nogometaši so po skupni zabavi odpravili še v domača mesta. Množica je v Rosariu pričakala prvega zvezdnika "Naš prvak, naš prvak, naš prvak, hvala ti" je odmevalo v Messijevem mestu.

 

Paulo Dybala je na letališču v Cordobi dejal, da bo zbral še zadnje atome moči in v Laguni Largi pozdravil navijače: "Zelo sem vesel, utrujen, a grem v Laguno Largo, da pozdravim ljudi. Zelo smo hvaležni za tak sprejem, nam je pa žal, da vseh nismo mogli pozdraviti."

Argentina po 36 letih pozdravila svetovne prvake

V domovini tanga je v teh dneh sicer veselo in prešerno kot že dolgo ne. V Argentino so se vrnili nogometni junaki, ki so na svetovnem prvenstvu v Katarju šli do konca in po dramatičnem finalu s Francijo postali svetovni prvaki, vlada pa je razglasila dan slavja in zaprla vse državne urade.

Fotogalerija sprejema reprezentantov v Buenos Airesu, foto Reuters:

Fotogalerija
1 / 45

Argentina je najboljša na svetu po 36 letih, Lionel Messi je bil izbran za najboljšega nogometaša turnirja, pri 35 letih pa je prejel lovoriko, o kateri je sanjal od otroštva. Zanimivo je, da se je rodil le leto dni po tem, ko so Argentinci postali svetovni prvaki v Mehiki (1986), na tistem svetovnem prvenstvu pa je s številnimi čarobnimi potezami izstopal Diego Armando Maradona, s katerim v Argentini tako radi primerjajo Messija.

Kako so se navijači zbirali v Buenos Airesu: 

Starček v vozičku na rokah navijačev

Zabava v Argentini traja že več dni, o tem, kakšno nogometno strast izžarevajo privrženci gavčev, pa zelo zgovorno pričajo posnetki starejšega ljubitelja nogometa, ki ponosno maha z zastavo, medtem ko ga množica nosi na invalidskem vozičku. To je prizor, ki pove več kot tisoč besed ter ponazarja srečo in ponos, ki ju zadnje tedne čuti dobrih 47 milijonov Argentincev.

Junak Messi: Ta naslov je tudi za Diega

Messi je po uresničitvi otroških sanj izlil dušo. Napovedal je, da želi še naprej igrati v državnem dresu, na Instagramu pa v daljšem zapisu poudaril: "Od Grandolija (njegov prvi nogometni klub iz Rosaria, pri katerem se je dokazoval kot deček, op. p.) do SP v Katarju je minilo skoraj 30 let. V skoraj treh desetletjih mi je žoga prinesla veliko veselja, a tudi nekaj razočaranj. Vedno sem sanjal o tem, da bi postal svetovni prvak. Vztrajal sem, nikoli nisem hotel obupati, čeprav sem vedel, da se mi morda ne bo posrečilo." Messi tako ne skriva radosti po največji lovoriki v karieri, še edini, ki mu je manjkala v že tako razkošni zbirki.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Leo Messi (@leomessi)

"Ta pokal, ki smo ga osvojili, je tudi za vse tiste, ki tega niso dosegli na prejšnjih SP. Na primer leta 2014 v Braziliji, kjer bi si ga vsi zaslužili, ker so se borili do konca, garali in si ga močno želeli. Vključno z menoj," je dodal Messi, ki se je po svetovnem naslovu v Katarju spomnil na slovitega rojaka, ki je žal že pokojen, a je iz nogometnih nebes zagotovo fanatično, povsem v svojem slogu, proslavil veliki uspeh gavčev.

Lionel Messi in Diego Armando Maradona sta v Argentini prerasla v božanstvi. | Foto: Reuters Lionel Messi in Diego Armando Maradona sta v Argentini prerasla v božanstvi. Foto: Reuters

"Ta naslov je tudi za Diega, ki je navijal za nas od tam zgoraj. In za vse, ki so podpirali reprezentanco ne glede na rezultat. Tudi takrat, ko nam ni šlo tako, kot bi hoteli. Ta naslov je tudi za vse iz te prečudovite družine, ki je nastala, vse ljudi iz strokovnega vodstva in reprezentance, ki jih javnost ne pozna, a se vsakodnevno trudijo, da nam je lažje. Neuspeh je pogosto del potovanja in učenja, brez razočaranja je nemogoče doseči uspeh. Hvala vam od srca. Vamos, Argentina!" je Messi, prvi junak pred kratkim končanega SP v Katarju, zapisal na Instagramu.

Argentina sprejem Katar 2022 Lionel Messi
Sportal Messi še naprej podira rekorde
Lionel Messi
Sportal Noro, Messi zasenčil Ronalda tudi na Instagramu! Padel je rekord.
Jutro na Planetu
Planet TV Med navijači v Ljubljani tudi Messijev znanec #video
Sportal Kaj se dogaja v Argentini? "To je res norost."
Argentina francija
Sportal "Messi kronal kariero v legendarnem finalu"
Lionel Messi
Sportal Messijevo posebno ogrinjalo buri duhove
Pele
Sportal Brazilska legenda čestitala Messiju in Argentini: "Diego se smeji"
Lionel Messi
Sportal Prijazen fant brez karizme?!
Lionel Messi
Sportal Messi z enim stavkom navijače spravil v dvojni delirij
Argentina francija
Sportal Najboljši tako ali drugače. Lionel Messi nasledil Luko Modrića.
Cristiano Ronaldo
Sportal Nov udarec za Cristiana Ronalda
Sportal Goloprsi Argentinki grozi zaporna kazen
Szymon Marciniak
Sportal Ste vedeli, koliko so na SP v Katarju zaslužili sodniki? Sploh ni slabo.
Argentina francija
Sportal Argentincem za naslov skoraj 40 milijonov evrov
Ne spreglejte