Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Ponedeljek,
17. 2. 2014,
18.19

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

liga prvakov liga prvakov Zlatan Ibrahimović PSG Real Madrid Cristiano Ronaldo Cristiano Ronaldo Carlo Ancelotti Barcelona Lionel Messi Lionel Messi Bayern München Josep Guardiola

Ponedeljek, 17. 2. 2014, 18.19

8 let

Agonija italijanskih klubov se bo nadaljevala

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Po 69 dneh se vrača nogometna liga prvakov, ki bo vsaj za kratek čas vzela pozornost trenutno največjemu športnemu dogodku na svetu, zimskim olimpijskim igram v Sočiju.

Italijanski klubski nogomet trenutno še zdaleč ne uživa vloge, ki jo je pred desetimi leti. Najboljši italijanski klubi že nekaj let ne spadajo več med favorite za naslove v najmočnejših evropskih tekmovanjih. Tudi letos bi se moral zgoditi čudež, da bi se ob koncu sezone naslova veselil italijanski klub.

Pravzaprav je v igri le še Milan, ki ima resda bogato zgodovino in je s sedmimi naslovi tudi drugi z največ trofejami v Evropi, a od kluba, ki se trenutno muči tudi v skromni italijanski ligi, v kateri je po dobri polovici šele na devetem mestu, ne moremo pričakovati, da se bo vmešal v boj za končno zmago. Preostala italijanska predstavnika, Juventus in Napoli, sta se od tekmovanja že poslovila.

Na kakšni ravni je italijanski klubski nogomet v zadnjih letih, zgovorno priča dejstvo, da je Inter, ki je bil leta 2010 resda prvak, edini klub iz Italije, ki se je v zadnjih šestih sezonah prebil med najboljše štiri. Presenečeni bi bili, če bi bilo v tej sezoni drugače.

Deseti evropski naslov je obsesija Reala

Že 12 let Real Madrid lovi jubilejni deseti evropski naslov, vselej neuspešno. Poskusili so tudi s Josejem Mourinhom, ki naj bi bil zagotovilo za uspeh, a jim ni uspelo. Trikrat zapored so bili v polfinalu in trikrat izpadli tik pred zadnjo, odločilno stopničko.

Jim bo uspelo letos? Prav gotovo so med favoriti. V osmini finala s Schalkejem ne bi smeli imeti veliko dela, potem bodo nasprotniki veliko kakovostnejši. Na klopi imajo Carla Ancelottija, ki je bil evropski prvak dvakrat z Milanom, na igrišču Cristiana Ronalda, ki je ligo prvakov osvojil z Manchester Unitedom. Madridčani vedo, kako iti do konca v najbolj prestižnem evropskem klubskem tekmovanju, le izvedba v praksi v zadnjih letih nekoliko šepa.

Lani so bili na poti do finala za gol prekratki v boju z Borussio Dortmund, predlanskim so izpadli po enajstmetrovkah proti Bayernu iz Münchna, pred tremi leti je bil zanje usoden veliki rival Barcelona. Zmanjkalo jim je tudi nekaj sreče, ki je za pohod na evropski naslov nujno potrebna. Deseti evropski naslov je obsesija navijačev Reala, ga bodo letos naposled dočakali?

Ibrahimović išče pot do nesmrtnosti

Igral je za Ajax, Juventus, Milan, Inter in Barcelono. Klube, ki so že osvajali naslove evropskih prvakov. Večkrat. Tudi v obdobjih, ko je njihove barve branil on. A usoda se je z Zlatanom Ibrahimovićem večkrat poigrala, zato na prvi naslov evropskega prvaka še čaka.

Brez dvoma švedski zvezdnik spada med najboljše nogometaše na svetu. Njegovi goli in podvigi so tema pogovorov številnih nogometnih poznavalcev. Če želi, da bi ga uvrščali v peščico tistih, katerih imena se sučejo v debatah o tem, kdo spada med najboljše vseh časov, pa bo moral osvojiti tudi kakšno izmed najbolj pomembnih ekipnih lovorik.

Na svetovnem prvenstvu v Braziliji ga poleti ne bomo gledali, kar je bil prav gotovo boleč udarec za njegov velik ego. Star je 32 let, priložnosti ne bo več veliko. Tudi zato brez dvoma razmišlja o najbolj pomembni klubski lovoriki. Resda PSG ne spada med favorite tekmovanja, a ekipe, ki ima Ibrahimovića, še zdaleč ne gre odpisati.

Bo Bayern kot prvi ubranil naslov?

Odkar so pred 22 leti ustanovili ligo prvakov, kot jo poznamo danes, ni še nobenemu klubu uspelo zmagati dvakrat zapored. Številni so prepričani, da bo münchenski Bayern prvi, ki mu bo uspelo kaj takega. Tistim, ki menijo tako, vsekakor ne moremo nasprotovati. Bavarci so brez dvoma najboljši nogometni kolektiv na svetu zadnjih let.

V minuli sezoni so osvojili vse, kar se je osvojiti dalo. Tudi v tej, ko jih vodi eden izmed najboljših trenerjev na svetu Josep Guardiola, blestijo. V Nemčiji imajo kar 16 točk naskoka pred najbližjim zasledovalcem in so si pravzaprav že zagotovili nov naslov, v igri za lovoriko so seveda tudi v pokalu, blestijo kakopak tudi v ligi prvakov, v kateri so se sprehodili v osmino finala.

Poraz proti Manchester Cityju v zadnji tekmi skupinskega dela, ki je bila nepomembna, je pravzaprav edini, ki so ga doživeli v tej sezoni na 35 tekmah. Ob tem so zabeležili kar 30 zmag in zabili 99 golov. Brez dvoma so prvi favorit v boju za naslov evropskega prvaka. Bodo zdržali pritisk?

Messi lovi nov rekord

Zvezdnik Barcelone v tej sezoni ne igra na ravni, s kakršno nas je razvajal v zadnjih letih. Razlog za to se skriva tudi v poškodbi, ki ga je mučila kar nekaj časa. ''Ni več najboljši na svetu. Njegovo obdobje je končano,'' so o Lionelu Messiju govorili nekateri, najbolj pesimistični kronisti igre čudežnega Argentinca.

Ta se je medtem spet vrnil v staro formo, na zadnjih treh tekmah zadel kar petkrat in jasno sporočil, da je Barceloni pripravljen pomagati v boju za vrnitev na vrh Evrope, kjer je v zadnjih petih letih stala kar trikrat. Ambicije Kataloncev so precej odvisne prav od njega, zato ne preseneča, da so po predstavah, ki jih kaže v zadnjih tednih, navijači spet optimisti.

Če bo strelski pohod nadaljeval tudi v ligi prvakov, bi lahko postavil nov mejnik, teh pri Messiju tako ali tako ne manjka. Star je 26 let in je v ligi prvakov zabil že kar 65 golov. Rekorder je Raul Gonzalez, ki se je ustavil pri številki 71. Še šest golov Argentincu manjka, da bi ujel nekdanjega asa madridskega Reala. Če bo Barcelona prišla do finala, lahko Messiju že v tej sezoni uspe na tabelo z rekordi, ki so v njegovi lasti, pripeti še enega.

Ne spreglejte