Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
5. 7. 2014,
12.50

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

svetovno prvenstvo

Sobota, 5. 7. 2014, 12.50

8 let

Afera s preprodajo vstopnic pretresla svetovno prvenstvo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Svetovno nogometno prvenstvo v Braziliji je pred najbolj vročimi dnevi, v ozadju pa so novinarji izbrskali velik škandal.

V najnovejšem škandalu, ki pretresa Mednarodno nogometno zvezo, se je pojavil nov trenutek. Britanski The Guardian razkriva, da je vrhunske vstopnice za tekme mundiala naprej prodajal sin vplivnega argentinskega podpredsednika Fife Julia Grondone, Humberto Grondona mlajši, ki sicer v Fifini strukturi ni prav visoko.

Sin drugega moža po pomembnosti v hierarhiji krovne svetovne nogometne organizacije, predsednika zelo vplivne finančne komisije, je za argentinsko televizijsko postajo TyC priznal, da je prijatelju dejansko prodal vstopnici za finale svetovnega prvenstva. "Imam prijatelja, ki je zelo dobro poznan v Argentini in ki je želel priti na tekmo in jaz sem mu prodal nekaj od teh vstopnic. On pa je nato te vstopnice dal nekemu drugemu prijatelju. Kaj sta nato naredila s temi vstopnicami, nimam najmanjšega pojma," je dejal Grondona mlajši.

Tudi njegovo ime na črnem trgu

Argentinec je sicer priznal, da je razpolagal s 24 vstopnicami prve kategorije v vrednosti približno 6600 evrov. Šlo je za vstopnice tako za tekme skupinskega dela kot za izločilne boje, vključno s polfinalom in finalom. Zanimivo pa je, da Grondona na neposredno vprašanje, komu je najprej prodal vstopnice, ni hotel odgovoriti: "Tega pa vam ne morem povedati. Ali mislite, da bi si umazal roke zaradi 220 dolarjev? Resnica je taka, da res nimam pojma, v čigavih rokah so pristale te vstopnice."

O vpletenosti sina pomembnega funkcionarja krovne nogometne organizacije v sumljivo prodajo vstopnic za mundial ne gre dvomiti, saj so bile v obtoku na črnem trgu prav vstopnice z njegovim imenom. Njegove poimenske vstopnice je policija zasegla od preprodajalcev v Sao Paulu. Za zdaj pa policija ne razpolaga z dokazi, da je Humberto Grondona član kriminalne verige, ki je uradne vstopnice za tekme spravila na črni trg ter jih preprodajala za zneske tudi osemkrat višje od njihove dejanske vrednosti.

Fifa, ki je že obremenjena z očitki o kupovanju odločilnih glasov pri izbiri Katarja za organizatorja svetovnega prvenstva leta 2022, se na nov škandal uradno še ni odzvala oziroma se bo odzvala po koncu preiskave. Brazilski organi pregona sumijo, da je za zdaj neimenovani visoki funkcionar Fife sodeloval pri preprodaji nogometnih vstopnic za tekme mundiala, saj je uradne vstopnice lahko spravil na črni trg le nekdo z zelo dobrimi zvezami ter dostopom do pisarn in prostorov Fife.

Cena? Tudi do 10.000 evrov

Brazilska policija je prijela 11 oseb, ki so sodelovale v očitno zelo dobro organizirani kriminalni združbi, glavni protagonist pa se jim za zdaj še uspešno izmika. Omenjeni neimenovani uslužbenec Fife je po policijskih dokazih nezakonite posle vršil iz luksuznega hotela Copacabana Palace v Rio de Janeiru oziroma je v njem bival. Ta hotel je sicer uradni hotel Fife, v njem pa so nastanjeni vsi najbolj pomembni predstavnike te organizacije s predsednikom Švicarjem Seppom Blatterjem na čelu.

Policija je obsežno preiskavo nečednih poslov poimenovala po nekdanjem dolgoletnem francoskem predsedniku Fife Julesu Rimetu, racijo pa izpeljala, ne da bi predhodno obvestila Fifo. Policija je najprej domnevala, da je s prijetjem francosko-alžirskega državljana s prebivališčem v Dubaju obglavila sam vrh verige. Na čelu tatinske združbe naj bi bil Mohamadou Lamine Fofana, a so pozneje ugotovili, da je bil Fofana le posrednik z osebo ključno za delovanje kriminalnega sistema.

Kriminalna združba se je nadejala dobička v višini 76 milijonov evrov, skupina pa je po podatkih brazilskih preiskovalcev delovala že na prejšnjih svetovnih prvenstvih. Cena posameznih najbolj iskanih vstopnic za finale na štadionu Maracana v Rio de Janeiru je na črnem trgu dosegala tudi 30.000 brazilskih realov oziroma 10.000 evrov.

Ne spreglejte