Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
16. 9. 2015,
10.42

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

advertorial adidas maraton zanimivosti New York Berlin London Pariz Boston Ljubljanski maraton

Sreda, 16. 9. 2015, 10.42

2 meseca, 1 teden

Top 5 maratonov na svetu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Preteči 42 kilometrov ni lahka naloga, a na tem je zagotovo nekaj zelo privlačnega, saj po vsem svetu maratoni beležijo množične udeležitve. Pogledali smo, kateri so največji in najznamenitejši.

Nekaj zanimivosti iz zgodovine maratona

#1 Maraton izvira iz Grčije. Legenda pravi, da je bil prvi tekač maratona Fedipij, ki je po bitki na Maratonskem polju, kjer so Grki leta 490 pred našim štetjem porazili Perzijce, brez postanka pretekel razdaljo od Maratona do Aten, kjer je z besedami "zmagali smo" obvestil senat o velikem dogodku, nato pa se je zgrudil in umrl zaradi izčrpanosti.

#2 Prvi "moderni" maraton, kakršne poznamo danes, je bil organiziran leta 1896 na grških olimpijskih igrah. Na njem je sodelovalo 17 tekačev.

#3 Maraton najprej ni imel točno določene razdalje. A leta 1908 sta na olimpijskih igrah v Londonu kralj Edvard VII. in kraljica Aleksandra želela, da je začetek pri gradu Windsor, kar je progo podaljšalo na malo več kot 42 kilometrov. Uradna razdalja 42,195 kilometra sicer velja od 1921.

#4 Najmlajši tekač na maratonu in najstarejši tekač na maratonu sta bila iz Indije. Prvi je do petega leta pretekel že 48 maratonov.

#5 Najhitrejša ženska maratonka je 37-letna Paula Radcliffe iz Velike Britanije, njen rekord je dve uri, 15 minut in 25 sekund, ki ga je postavila v Londonu. Med moškimi slavi Kenijec Dennis Kimetto, ki je svoj rekord postavil v Berlinu, in sicer dve uri, dve minuti in 57 sekund.

#6 Za največji maraton na svetu velja newyorški iz leta 2010, udeležilo pa se ga je kar 45 tisoč tekačev. A njegov začetek je bil skromnejši: leta 1970 se ga je udeležilo 127 tekačev.

 

#7 Prvi zmagovalec prvega olimpijskega maratona je bil Grk Spiridon Louis.

#8 Prva ženska zmagovalka na olimpijskem maratonu je bila Joan Benoit, in sicer leta 1984 v Los Angelesu.

#9 Najstarejši maraton, ki je organiziran čisto vsako leto, je maraton v Bostonu, in sicer od leta 1897.

#10 Najpočasnejši maratonec je bil Lloyd Scott, ki je maraton pretekel v petih dneh in osmih urah, oblečeno pa je imel potapljaško obleko.

5 najznamenitejših maratonov na svetu

Morda kateremu maratonu, ki ga ne omenjamo, delamo krivico, saj je čisto vsak poseben in nosi svojo zgodbo, a za spodnjih pet je zagotovo slišal že vsak – tekač ali ne. V katerih mestih se dogajajo največji maratonski dogodki?

New York

Newyorčani stvari preprosto ne znajo organizirati skromno, tako tudi njihov maraton ni izjema. Začel se je skromno, leta 1970 s 55 tekači, a je hitro prerastel v svetovno atrakcijo. Maraton v New Yorku nosi rekord največjega maratona v vsej zgodovini. Postavil ga je leta 2013, ko se ga je udeležilo kar 50.740 tekačev, končalo pa kar 50.304. Dirka se vedno začne v slovitem Centralnem parku. Ker je ta maraton zelo priljubljen, se je nanj zelo težko prijaviti. O udeležbi rekreativcev, nečlanov uradnih atletskih klubov, tako odloča žreb.

Rekorderja: med moškimi rekorderji je Kenijec Geoffrey Mutai, ki je leta 2011 tekel dve uri, pet minut in pet sekund. Med ženskami pa Kenijka Margaret Okayo, ki je maraton leta 2003 pretekla v dveh urah, 22 minutah in 31 sekundah.

Boston

Maraton v Bostonu je zagotovo eden najslavnejših modernih maratonov, prav tako pa velja za prvega, ki so ga začeli organizirati na letni ravni, in sicer leta 1896. Prvič je sodelovalo 18 tekačev. Ob progi se redno zbere približno pol milijona navijačev. Rekord proge ima Geoffrey Mutai s časom dve uri, tri minute in dve sekundi, kar je najhitreje pretečeni maraton v zgodovini, vendar ni priznan kot svetovni rekord, saj bostonska trasa ne ustreza povsem pravilom mednarodne atletske zveze. Vsako leto poteka na dan domoljubja. Velja tudi za enega najhitrejših maratonov na svetu, saj se ga udeležujejo najboljši tekači sveta, časi pa so zares impresivni.

Rekorderja: med moški rekorderji je prav tisti, ki je rekord postavil tudi v New Yorku, Kenijec Geoffrey Mutai s časom dve uri, tri minute in dve sekundi. Najhitrejša ženska pa je Rita Jeptoo, Kenijka, ki je tekla dve uri, 18 minut in 57 sekund.

Pariz

Pariški maraton je eden najbolj priljubljenih v Evropi, kar ni nič nenavadnega, saj poteka po prečudovitem mestu, kjer tekači srečajo mnogo nepozabnih znamenitosti. Že začetek je poseben, na slavni nakupovalni aveniji Champs-Elysees, nato pa gre mimo znamenitega Louvra pa vse do Eifflovega stolpa. Posebnost tega maratona je, da zahteva zdravniško potrdilo vsakega tekača, ki ni staro več kot eno leto.

Rekorderja: med moškimi je bil v Parizu do zdaj najboljši Etiopijec Kenenisa Bekele, in sicer leta 2014 s časom dve uri, pet minut in tri sekunde, med ženskami pa je rekorderka tega maratona Etiopijka Boru Tadese, ki je 2013 osvojila rekord dve uri, 21 minut in šest sekund.

London

Otoški tekaški spektakel je znan po svoji izjemni učinkoviti zbiranja denarnih sredstev za dobrodelne namene. V 31 letih so zbrali 450 milijonov funtov, kar londonski maraton uvršča v Guinnessovo knjigo rekordov v kategoriji letnih dogodkov. Nagradni sklad za najboljše tekače v obeh kategorijah znaša milijon dolarjev. Leta 2013 je kar 74 odstotkov tekačev teklo z dobrodelnim namenom. V Londonu je bil postavljen tudi svetovni ženski rekord, ki ga je postavila Paula Radcliffe.

Rekorderja: med moškimi Kenijec Wilson Kipsang s časom dve uri, štiri minute in 29 sekund, ki ga je dosegel leta 2014, ženski rekord pa drži že od leta 2003, ko ga je postavila, kot že omenjeno, Britanka Paula Radcliffe – dve uri, 15 minut in 25 sekund.

Berlin

Berlinskega maratona ne gre spregledati, saj je bil prav tu leta 2014 postavljen svetovni rekord, ki ga ni prekosil še nihče. Postavil ga je Kenijec Dennis Kimetto, in sicer dve uri, dve minuti in 58 sekund. Kar štirje od zadnjih petih svetovnih rekordov so bili doseženi v prestolnici Nemčije. Leta 2008 so našteli kar milijon navijačev, ko je je preizkušnjo končalo kar 35.913 tekačev, prijavljenih pa je bilo prek 40 tisoč.

Rekorderja: moški rekord iz Berlina smo že omenili, med ženskami pa ga ima Mizuki Noguchi, Japonka, ki je dve uri, 19 minut in 12 sekund potrebovala leta 2005.

Pa največji pri nas?

Kdo sta trenutna rekorderja Ljubljanskega maratona?

Kenijec Daniel Too iz leta 2011 s časom dve uri, osem minut in 25 sekund in Kenijka Caroline Cheptanui Kilel, ki je rekord postavila leta 2009, in sicer dve uri, 25 minut in 24 sekund.

Se boste prijavili?

Ne spreglejte