Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
3. 10. 2012,
11.32

Osveženo pred

4 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

rekreacija koncentracija Tanja Kajtna

Sreda, 3. 10. 2012, 11.32

4 leta

Dan pred tekmo: koncentracija le nase

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

O pomembnosti in vplivu ciljev, motivacije in notranjega samogovora na rekreacijo smo že pisali. Sedaj se bomo ustavili še pri miselni pripravi in koncentraciji na tekmovanje dan pred tekmo.

Da ustrezno razmišljanje lahko privede do boljšega rezultata na tekmovanju, verjetno ve večina rekreativcev. A kako se pripraviti do ustreznega razmišljanja, ki lahko prinese boljši rezultat, je povsem druga zgodba. Kot pravi dr. Kajtna, je sama priprava na štart zadnji večer in jutro pred tekmovanjem zelo pomembna: "Paziti moramo na to, da vse delamo po neki rutini. Da jemo tako kot običajno, da ne razmišljamo o tem, kaj bi lahko dodali, pač pa izkoristimo svoj trening in avtomatizirane procese ter pustimo, da se stvari odvijajo na način, kot smo jih natrenirali." Prav z ustreznim razmišljanjem in rutino bo prenos treninga na tekmovanje največji, hkrati pa se bomo izognili pogostemu pojavu, ko npr. rekreativec ve, da je dobro treniral, a nato zelo slabo nastopil.

Koncentracija, usmerjena le na sebe

Poleg rutine, ki naj nas spremlja pred tekmovanjem, Tanja Kajtna poudarja pomembnost "vizualiziranja, predstave" tekme: "Pred štartom si je koristno za trenutek predstavljati, kako dobro tečemo ali kolesarimo, kako pridemo skozi cilj, kar deluje v smislu pozitivnih misli. A pri tem moramo razmišljati predvsem o sebi." Pozitivne misli o sebi nam namreč dajejo moč, voljo in samozavest. S pozitivnim razmišljanjem prevzemamo odgovornost za svoja dejanja, iniciativnost in kontrolo. Tako se iz pasivnega položaja premaknemo v aktivnega, gradimo svoje samozaupanje, povečamo vložen napor in zvišamo vztrajnost. Naše razpoloženje postaja vse bolj stabilno in pozitivno, hkrati pa se s pozitivnimi mislimi tudi nagradimo.

Pri vizualiziranju tekmovanja je ključno, da torej razmišljamo o sebi in ne o tekmecih. Misli o nasprotnikih pogosto delujejo kot ovira, saj pokvarijo koncentracijo nase in v nas porajajo dvome o lastni pripravljenosti in povzdigujejo moč ostalih. "Koncentracija naj bo usmerjena nase, saj smo mi sami razlog, zaradi katerega se udeležujemo tega tekmovanja, hkrati pa razmišljajmo predvsem o poti do cilja, ne pa toliko o trenutku, ko bomo prečkali ciljno črto. Do tja moramo prej še priti," o pomembnosti koncentriranja nase pred tekmo zaključuje Tanja Kajtna.

 

Ne spreglejte