Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Ponedeljek,
30. 11. 2015,
17.52

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

NBA

Ponedeljek, 30. 11. 2015, 17.52

6 let, 6 mesecev

Zakaj v ligi NBA igrajo 82 tekem?

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Redni del sezone košarkarske lige NBA je sestavljen iz 82 tekem. Zakaj klubi v najmočnejšem tekmovanju igrajo prav toliko dvobojev, ni povsem jasno.

V ligi NBA v tej sezoni nastopa 30 ekip, vsaka pa bo v rednem delu (od oktobra do aprila) odigrala 82 tekem. Če bi skušali s preprostim matematičnim izračunom ugotoviti, zakaj je ravno toliko dvobojev, bi nemudoma naleteli na težavo.

Pred leti se je že novinar EPSN Kevin Arnovitz spraševal, zakaj je prav 82 tekem v sezoni lige NBA: "Nihče ti ne zna natančno povedati, ne tisti v NBA, ki delajo razpored, ne tisti, ki delajo v pisarnah lige NBA v New Yorku, ne tisti, ki poznajo zgodovino lige."

Leta 1961 se je število tekem sprva povečalo na 80 na sezono, čez pet let so dodali eno, pred začetkom sezone 1967/68 pa smo dobili dokončno različico 82 tekem. Takrat je v ligi sodelovalo vsega 12 klubov. Ko so nastajali novi in se vključevali v velik košarkarski pogon, je število tekem na teden kljub temu ostajalo enako.

Nekateri pravijo, da je toliko tekem zaradi finančnega vidika. Več tekem prinaša več prihodkov za klube, ki morajo najti ravnotežje med prihodkom iz naslova vstopnic skupaj s televizijskimi pravicam ter plačami igralcev in preostalimi stroški, ki jih posamezna organizacija ima.

Drug vidik je, da so lastniki klubov v 60. letih prejšnjega stoletja preučili, koliko tekem lahko telo košarkarja zdrži, da se ne poškoduje, ter našli ravnotežje med donosnostjo in telesno izvedljivostjo.

Vseh 82 tekem morajo košarkarji odigrati v petih mesecih in pol, ko nastopi čas za izločilne boje, ki pa jih ne moremo količinsko povsem določiti, saj nekateri za napredovanje v naslednji krog potrebujejo manj, drugi več zmag. Aktualni prvak Golden State je tako v preteklem tekmovalnem obdobju, v katerem se je povzpel na vrh lige NBA, odigral 103 tekme v sedmih mesecih in pol, kar znaša več kot tri tekme na teden.

Za primerjavo z Evropo: če vzamemo pod drobnogled aktualnega prvaka evrolige Real Madrid, je ta v prejšnji sezoni odigral skupaj 78 tekem, kar vključuje dvoboje španskega prvenstva (43 tekem), evrolige (30), španskega kraljevega pokala (tri) in španskega superpokala (dve). V skoraj devetih mesecih je tako Real, ki je osvojil prav vsa omenjena tekmovanja, odigral v povprečju dve tekmi na teden.

"Ko sem leta 1997 prišel v Olimpijo, sem vedno igral po dve tekmi na teden. V ligi NBA imajo tako ali tako nor ritem," je v nedavnem intervjuju za Sportal Boštjan Nachbar ponazoril, kakšen ritem imajo onkraj Atlantika, kjer je igral šest sezon. V Evropi je bil med drugim tudi član španskega giganta Barcelone.

Ne spreglejte