Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Petek,
24. 6. 2016,
12.55

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20

Natisni članek

LeBron James NBA draft NBA Dario Šarić Jahil Okafor Allen Iverson Philadelphia 76ers Ben Simmons

Petek, 24. 6. 2016, 12.55

6 let, 6 mesecev

Ben Simmons, prvi izbor na naboru NBA 2016

Začenja se nova era po Allenu Iversonu

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20
Ben Simmons | Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

Philadelphia 76ers so po 20 letih znova imeli pravico prvega izbora na naboru v ligi NBA. Pričakovano so se odločili za Avstralca Bena Simmonsa, okoli katerega bodo poskušali zgraditi zmagovalno moštvo.

V zadnjih sezonah Philadelphia ni imela veliko razlogov za veselje. V zadnjih treh sezonah ni presegla 19 zmag v eni sezoni in bila vedno povsem blizu dna lige NBA, ob tem pa pred dvema letoma svoj tretji izbor porabila za kamerunskega centra Joela Embiida, ki zaradi poškodbe še ni odigrala niti ene tekme v ligi NBA.

A 24. junij bi lahko pomenil začetek novega obdobja. Po 20 letih je žreb odločil, da Phillyju ponovno pripada prvi izbor na naboru.

Nazadnje, ko so izbirali prvi, so se odločili za Allena Iversona, ki jih je pozneje pripeljal v finale lige NBA in postal eden največjih košarkarskih zvezdnikov v zadnjem obdobju.

Melbourne dobil še tretjega predstavnika s številko ena

Letos se je Philadelphia odločila za avstralskega krilnega centra Bena Simmonsa, ki ga je na prvem mestu pričakovala večina poznavalcev v ligi NBA. Simmons je postal še tretji košarkar v zadnjih 11 letih, ki je bil na naboru izbran prvi in ob tem rojen v Melbournu. Pred njim sta v ligo NBA tako prišla tudi Andrew Bogut in Kyrie Irving.

208 centimetrov visoki Simmons je igral za univerzo Louisiana, s katero pa se mu ni uspelo uvrstiti na zaključni turnir lige NCCA. Simmons je postal prvi košarkar v zadnjih 20 letih, ki je imel na univerzi povprečje, višje od 19 točk, 11 skokov in štirih podaj na tekmo, največja težava pa je njegov slab met z razdalje – v zadnji sezoni je zadel le eno trojko.

Najprej O'Neal, zdaj Simmons

Z univerze Louisiana je bil nazadnje prvi na naboru lige NBA leta 1992 izbran Shaquille O'Neal, ki bo skupaj z Iversonom septembra uvrščen v Hišo slavnih.

Simmonsa že dobro pozna njegov novi trener pri Philadephii Brett Brown, ki je včasih vodil avstralsko reprezentanco, kjer je igral oče Simmonsa, Dale Simmons.

Kdo je Ben Simmons?

20 let po izboru Allena Iversona je Philadelphia ponovno imela prvi izbor na NBA-naboru. | Foto: Guliverimage/Getty Images 20 let po izboru Allena Iversona je Philadelphia ponovno imela prvi izbor na NBA-naboru. Foto: Guliverimage/Getty Images

Ben Simmosn se je rodil 20. julija 1996 v glavnem mestu Avstralije. Njegov oče je Američan, mama pa Avstralka.

Leta 2013 je v želji, da bi ga opazili tudi v Ameriki, zapustil Avstralijo in odšel na gimnazijo Montverde na Floridi, leta 2015 pa na univerzo Louisiana. Po enem letu se je odločil za odhod v ligo NBA.

Kot otrok je ob košarki Simmons treniral tudi nogomet, že pri sedmih letih pa igral z otroki, starimi 12 let.

Z nasveti mu pomaga tudi kralj James

Simmons ima istega zastopnika kot novopečeni prvak lige NBA LeBron James, ki je Simmonsu kot starejši brat. "Če potrebujem nasvet, mi pomaga," je o 31-letnem zvezdniku dejal Simmons.

Visoki izbori v zadnjih sezonah

Philadelphia je zaradi svojih slabih rezultatov v zadnjih treh sezonah vedno izbirala med tremi najboljšimi na naboru. Leta 2014 so se odločili za Embiida, lani za Jahila Okaforja, letos pa za Simmonsa.

Ob tem se jim bo pred novo sezono pridružil tudi hrvaški up Dario Šarić, ki so ga leta 2014 izbrali kot 12. (dobili so ga po menjavi z Orlandom).

Najslabše moštvo zadnje sezone je imelo na letošnjem naboru tri izbore, v noben primeru pa se niso določili za ameriškega košarkarja. Ob Simmonsu so izbrali še Francoza Timotheja Luwawuja, ki je igral za srbski Mega Leks in povzročal težave tudi slovenskim moštvom, ter Turka Furkana Korkmaza, člana Andolu Efesa.

Ne spreglejte