Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Četrtek,
1. 9. 2011,
22.34

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 1. 9. 2011, 22.34

8 let

Vitezi so v drugem polčasu postali oprode

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Če je bil prvi polčas Slovenije na drugi tekmi EP proti Ukrajini odličen, je bil drugi pravo nasprotje. Slovenija je imela vnovič težave s cono, a na srečo ni zapravila ogromnega naskoka 21 točk.

Kar so slovenski košarkarji obljubili po mučenju z Bolgarijo, so proti Ukrajini uresničili, vsaj kar se tiče igre v prvih dvajsetih minutah. Nekoliko so popravili met iz igre, ob standardno čvrsti obrambi pa je bilo jasno, da tokratni tekmec na začetku ne bo dorasel naši izbrani vrsti. Če v prvem dvoboju evropskega prvenstva centri niso prišli na svoj račun, ker so imeli raketo praktično zaklenjeno, pa so tokrat nemudoma stopili v akcijo in kot lačni levi začeli polniti ukrajinski obroč. Naveza Begić-Lorbek je dosegla uvodnih 12 od 14 točk in Slovenija je vodila s 14:11.

Ko so košarkarji Božidarja Maljkovića začeli povsem dobivati bitko v zraku (skok je bil 26:9 v našo korist), je Slovenija povsem zagospodarila na parketu dvorane Šviturio Arena. Prednost je skokovito naraščala iz minute v minuto in po simultanki Matjaža Smodiša, ki se je končala pri njegovi deveti zaporedni točki, je Slovenija prišla tudi do najvišje prednosti enaindvajsetih točk – sprva pri 36:15, nato pa še pri 39:18 in ob koncu prvega dela, ki se je končal z 41:20.

Kljub visokemu naskoku slovenski košarkarji niso popuščali v obrambi in še naprej držali potek dogodkov v svojih rokah. Raketo je povsem zacementiral tokrat odlični Mirza Begić, ki s svojimi rokami povsem zastrašil nasprotnika, da bi se v večjem številu podajal povsem pod slovenski obroč. Ukrajina je v tretji četrtini poizkusila še z zadnjo morebitno odrešilno bilko, vendar je Slovenija sprva hitro odgovorila na consko obrambo. Dvakrat zapored jo je s trojkama razbil Samo Udrih za 58:37.

Do konca tekme je bilo takrat le še deset minut. Ali je možno zapraviti takšno prednost v tako kratkem času? In to proti Ukrajini? Prav nihče ni tega pričakoval. A zgodilo se je. Slovenija je tako kot proti Bolgariji padla v past cone. Kar naenkrat so vitezi iz prvega polčasa postali oprode. Vnovič so delovali nebogljeno in izgubljali žoge kot po tekočem traku, obenem pa niso imeli rešitve, kako prebiti takšno obrambno postavitev. Ukrajina je naredila neverjetni delni izid 17:1 in se približala na vsega tri točke zaostanka 55:58. Kako nebogljeni so bili košarkarji v zeleno-belih dresih, pove podatek, da so v zadnji četrtini prvič zadeli iz igre 41 sekund pred koncem tekme, ko je bil učinkovit Zoran Dragić. K sreči je imela Slovenija svojega junaka v Begiću in Ožboltu, ki sta bila natančna pri prostih metih in soigralcem odprla pot do druge zmage na tem prvenstvu.

Ne spreglejte