Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sobota,
26. 12. 2015,
11.07

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

košarka reprezentanca Luka Dončić Luka Dončić Fiba

Sobota, 26. 12. 2015, 11.07

7 let, 12 mesecev

V Sloveniji alarm že dolgo zvoni

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
V košarkarskem svetu se je v letu 2015 zgodilo veliko, še več govorilo in kdaj tudi grozilo. V Sloveniji primanjkuje pozitivnega vetra, da bi odpihnil negativno energijo, ki se je zakoreninila.

Pretresov v košarki v iztekajočem se letu ni manjkalo. Prvi je slovensko javnost doletel ob koncu državnega prvenstva, ko sta favorita za naslov prvaka Olimpija in Krka izpadla v četrtfinalu oziroma polfinalu. Čeprav je uspeh Tajfuna čist kot solza, pa je bil neuspeh nosilcev slovenske košarke ponoven opozorilni znak, da na klubski sceni vse ne poteka tako, kot bi moralo.

Klubi imajo namreč ogromno težav – finančnih, vodstvenih … Če bi se Košarkarska zveza Slovenije (KZS) strogo držala licenciranja, je jasno, da lige sploh ne bi imeli. Povrhu vsega je umrl prvoligaš Maribor, na obroke umira Slovan. V Sloveniji alarm že dolgo zvoni …

Glede na pretekle izkušnje bi bilo za Slovenijo dobrodošlo, da bi imela klub, ki bi bil gonilna sila in preostale vlekel za seboj. Vendar v teh časih Olimpijo, ki bi morala predstavljati vrh piramide, košarkarji zaradi različnih razlogov radi obidejo, kar se je v zlatih časih klubske košarke redko dogajalo.

En odgovor je treba najti v menedžerjih, ki vodijo košarko. Drugega v naivnih starših, ki jim finance zameglijo um in povrhu vsega še pritiskajo na trenerje. Ti potem izgubljajo potrebno veljavo. Morda tudi zaradi tega ni več toliko košarkarskih zasvojencev na parketu. Tretji razlog je to, da mladi košarkarji ne vidijo pravega okolja za razvoj, zato nekateri poberejo šila in kopita ter odidejo v tujino, s čimer klubska košarka dodatno izgublja.

Slovenska košarka potrebuje zdrave temelje. Odstraniti mora odvečno negativno energijo, ki se je v teh kapitalističnih časih nabrala pri nas. Morda bi prihod nekdanjih odličnih košarkarjev ali tistih, ki so nekdaj znali peljati košarkarski voz in so izginili s košarkarskega zemljevida, na prava mesta pripomogel v tej smeri, saj imajo košarkarski "know-how".

Na ključnem testu niso bili pravi in misija Luka Dončić

Članska reprezentanca je šok doživela že pred velikim dogodkom. Ko je Goran Dragić sporočil, da letos izbrani vrsti na evropskem prvenstvu ne bo mogel pomagati, so delnice naši reprezentanci razumljivo hitro padle. Izbranci Jureta Zdovca so vidno oslabljeni v prvem delu v Zagrebu na krilih navijačev še igrali, kot so si želeli, pravega testa v osmini finala v Lillu, kjer pomoči s tribun ni bilo več, pa niso opravili.

Poraz proti premagljivi Latviji je nemudoma pomenil, da bo morala naša reprezentanca v boj za naslednje evropsko prvenstvo prek kvalifikacij, kar se je nazadnje zgodilo za EuroBasket 2005.

Mnogi se sprašujejo, ali bo v te vključen tudi slovenski košarkarski biser Luka Dončić. Ker za Slovenijo še ni igral na uradni tekmi, bi lahko kot naturalizirani košarkar nastopil tudi za kakšno drugo izbrano vrsto – ne bi se ga branili niti v Srbiji niti Španiji. Bila bi velika škoda, če bi se to dejansko zgodilo.

V prihodnje bi se lahko okoli njega gradila reprezentanca, saj že pri vsega 16 letih v dresu velikega Real Madrida kaže odlične predstave. A nepošteno je do Luke, da se pri tako rosnih letih vse obeša nanj. Bi bilo pa vse rešeno, če bi za Slovenijo v preteklosti že kdaj nastopil na uradni tekmi, saj teh skrbi ne bi bilo.

V letu 2016 spet grožnje?

Poleti smo lahko spremljali tudi vojno med Fibo in Ulebom. Prva je na nacionalne zveze pritiskala celo z grožnjami o suspenzu, če bodo klubi igrali v ligah, ki jih Fiba ne priznava. Mednarodna košarkarska organizacija si je za poligon vzela regionalno ligo ABA, ki je ni priznavala in je del Ulebove družine. Na koncu se je ta v celoti preoblikovala. V dokazovanju, kdo ima prav, je najkrajši konec potegnila košarka. Fiba namreč skuša pri vsem tem na svojo stran pritegniti najboljše klube in imeti pod nadzorom vso košarko, a v trenutni evroligi ne popuščajo.

Veliki klubi razumljivo ne bodo trpeli, saj se bo za njih vedno našel denar. Ob spremembah, ki jih pripravlja tudi evroliga, pa bo za naše okolje postalo še težje. Če je regionalna liga ABA pred tem dala dva evroligaša, bo zdaj to le pobožna želja, saj bo evroliga število klubov zmanjšala s 24 na 16. Enako bi/bo naredila tudi Fiba, ki želi imeti svojo ligo prvakov. Če je za slovenske klube elitno tekmovanje že zdaj oddaljeno, bo v prihodnje oddaljeno svetlobna leta.

V letu 2016 bo torej sledilo nadaljevanje mednarodne košarkarske burleske, ki jo bomo z zanimanjem spremljali.

Ne spreglejte