Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Četrtek,
1. 9. 2011,
11.31

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 1. 9. 2011, 11.31

7 let, 12 mesecev

Ukrajina z ameriškimi silami nad Slovenijo

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
S prihodom Mikea Fratella - ameriškega strokovnjaka s številnimi izkušnjami iz lige NBA – je ukrajinska reprezentanca pridobila nekaj več drznosti, čeprav še vedno velja za zelo disciplinirano moštvo.

Najbolj poznan ukrajinski košarkar je Oleksej Pečerov, ki je pred leti igral v ligi NBA za Washington Wizards ter Minnesoto Timberwolves. Na mestu krilnega centra je nenadomestljiv, zelo nevaren pa zna biti tudi pri metih z razdalje navkljub višini 213 cm. Poleg njega kot center običajno začenja Vjačeslav Kravtsov, sicer član Donetska iz Ukrajine, ki je fizično zelo čvrst košarkar in dobro pokriva raketo. Na krilu bo selektor Mike Fratello najverjetneje proti Sloveniji v ogenj poslal Maksima Pustozvonova, na mestu visokega branilca pa Dmitro Zabričenka.

In ravno na teh dveh položajih ima Ukrajina največji luknji, kar bi morala Slovenija izkoristiti. Na mestu organizatorja igre ima veliko svobode naturalizirani Steve Burtt (nekateri ga zapisujejo tudi kot Stivena Bertta), ki sicer nima pretiranih mednarodnih izkušenj z velikih tekmovanj ali močnejših lig. Eno sezono je namreč le igral v Španiji pri Menorci, sicer pa si je kruh služil tudi v manj obljudenih košarkarskih deželah, kot sta Ciper ter Portugalska. Trenutno je član Dnepropetrovska, za katerega v povprečju dosega po več kot 20 točk na tekmo.

Imajo pa Ukrajinci tudi nekaj orožij na klopi za rezervne igralce. Tu je treba izpostaviti predvsem najboljšega posameznika s tekme z Rusijo Liščuka, ki je dobro poznan navijačem Uniona Olimpije. V pretekli sezoni je namreč igral za Valencio, medtem ko Pečerov za AJ Milano.

V prvi vrsti bo morala igrati Slovenija zelo agresivno v obrambi skozi celotno tekmo – tako kot proti Bolgarom. Jaka Lakovič in Goran Dragić bosta vršila velik pritisk nad Burttom, ki igra praktično celo tekmo. S tem ga bosta prisilila k napakam in Ukrajina bo posledično težje razvila svojo igro. Proti Rusiji je denimo izgubil šest žog. Znano pa je, da Ukrajinci radi popustijo v drugem delu tekme. To se jim je pripetilo tudi proti Rusiji. V zadnji četrtini so namreč po nekaj slabših minutah omogočili četi Davida Blatta, da se je sprostila in prišla do pričakovane zmage.

Izbranci Božidarja Maljkovića bodo morali prav tako paziti, da Ukrajincem ne steče met za tri točke. V svojih vrstah imajo kar nekaj košarkarjev sposobnih zadeti od daleč - v povprečju izza črte 6,75 m vržejo po dvajsetkrat na tekmo. V kolikor bo Sloveniji vsaj malenkostno bolj stekel met kot proti Bolgariji, potem je odgovor na vprašanje o zmagovalcu jasen. Slovenska obramba se je na prvi tekmi že dokazala in o njej ni treba dvomiti, drevi pa se lahko izkaže še napad.

Bo pa zanimivo videti, kakšne taktične pasti bo pripravil Američan na klopi Ukrajine Mike Fratello. V ligi NBA je namreč šestnajst sezon vodil tri NBA moštva – Atlanto Hawks, Cleveland Cavaliers ter Memphis Grizzlies -, zato mu ukan ne zmanjka. A ima jih na drugi strani tudi srbski strokovnjak Božidar Maljković.

Ne spreglejte