Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Četrtek,
22. 6. 2017,
20.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,95

Natisni članek

top 10

Četrtek, 22. 6. 2017, 20.00

6 let, 6 mesecev

Top10

To so največji spodrsljaji naborov lige NBA

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,95

Danes ponoči bo nabor košarkarjev v ligi NBA, na katerem bo sodeloval tudi Slovenec Vlatko Čančar. Mi pa smo se sprehodili po zgodovini tega dogodka, ki v marsičem začrta prihodnost NBA-klubov, in iz preteklosti izvlekli deset največjih napak v zgodovini drafta. Košarkarje, ki niso upravičili svojega slovesa na naboru.

10. Jay Williams (2. izbor, Chicago Bulls, 2002)

Jay Williams | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Chicago je leta 2002 na naboru, na katerem je prvo mesto zasedel poznejši kitajski super zvezdnik Yao Ming, pred Amar'ejem Staoudemirejem in Caronom Butlerjem izbral Jayja Williamsa. Branilca, ki ne more zgrešiti odprtega meta, kot je takrat zapisal eden izmed ameriških košarkarskih analitikov.

Po sijajnih treh sezonah na univerzi Duke je obetal veliko in v prvi sezoni pokazal precej solidne predstave. Dosegal je 9,5 točke in 4,7 podaje na tekmo. Toda potem je junija 2013 ob vožnji brez zaščitne čelade padel z motorjem in dobil hude poškodbe, zaradi katerih je bil dolgo časa odsoten in pozneje za Chicago ni igral nikoli več.

Leta 2006 se je vrnil na igrišča in podpisal pogodbo z New Jersey Nets, a so ga po enem mesecu odpustili. Potem je krajši čas igral za Austin Toros v razvojni ligi NBA, pri katerem prav tako ni zdržal veliko časa. Leta 2010 je bil na preizkušnji pri Miami Heat, ki je ni prestal, to pa je tudi zadnji stik s košarko, ki ga je imel. Njegova športna zgodba se je končala z nesrečo.

9. Robert Taylor (6. izbor, Milwaukee Bucks, 1998)

Robert Taylor | Foto: Reuters Foto: Reuters Roberta Taylorja so pravzaprav izbrali Dallas Mavericks, a so ga potem prodali v poslu, ki je po mnenju številnih eden izmed najslabših v zgodovini lige NBA. Milwaukee ga je kupil v zameno za 9. in 19. izbor nabora tistega leta.

Nič takšnega, če številka devet ne bi bil Dirk Nowitzki (9. je bil Pat Garrity). Nemec, ki je pozneje postal eden izmed najboljših košarkarjev v ligi NBA.

Kaj je ligi NBA ponudil Taylor, ki je bil na naboru izpred 15 let izbran tudi pred Paulom Pierceem? V ligi NBA je, igral je še za Cleveland Cavaliers in Charlotte oziroma New Orleans Hornets, nastopal sedem sezon in v povprečju nikoli ni dosegal več kot pet točk na tekmo. Njegov strelski rekord v ligi NBA znaša 22 točk. Toliko, kot jih je Nowitzki dosegal v povprečju v več kot 1.500 tekmah, ki jih je odigral v najboljši košarkarski ligi na svetu.

Taylorjeva življenjska zgodba se je končala tragično. Leta 2011 je umrl za posledicami srčnega zastoja. Star je bil vsega 34 let.

8. Chris Washburn (3. izbor, Golden State, 1986)

Chris Washburn | Foto: Getty Images Foto: Getty Images Košarkar, ki so ga pri Golden Statu izbrali pred Ronom Harperjem, Johnom Salleyjem, Dellom Curryjem in litvansko legendo Arvydasom Sabonisom, je že takoj po prihodu v klub začel povzročati težave.

Najprej se je nekajkrat sprl na treningih, na katerih se ni najraje pojavljal, v neki trgovini so ga ujeli pri kraji, pozneje je povzročal še nemalo težav. Imel jih je tudi z drogami.

Kar trikrat je padel na testih za nedovoljene substance, zato so ga dosmrtno izključili iz lige NBA. V tem tekmovanju je v treh letih, eno leto je bil član Atlanta Hawks, dosegel mizernih 222 točk.

7. Adam Morrison (3. izbor, Charlotte Bobcats, 2006)

Adam Morrison | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Adam Morrison, ki je bil izbran pred Brandonom Royjem, Rudyjem Gayjem in Rajonom Rondom, je bil takrat prvi izbor Michaela Jordana, ta je bil prvi mož Charlotta in se očitno zelo uštel. Odličen strelec, ki je v zadnji sezoni pred prihodom v ligo NBA v povprečju dosegal kar 28 točk na tekmo, se je v najboljši ligi izgubil.

V prvi sezoni je igral precej dobro, v povprečju je dosegal 11,8 točke na tekmo. Ko so vsi mislili, da bo v prihodnosti še veliko bolje, je v naslednji sezoni več kot prepolovil svoje strelsko povprečje, v sezonah 2008/09 in 2009/10 pa, takrat že kot član Los Angeles Lakers, padel še precej nižje. Dosegal je manj kot dve točki na tekmo.

To sta bili tudi njegovi zadnji sezoni v ligi NBA. Potem se je preselil v Evropo, kjer je igral za turški Bešiktaš in tudi beograjsko Crveno zvezdo.

6. Kwame Brown (1. izbor, Washington Wizards, 2001)

Kwame Brown | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Košarkar sicer še vedno igra v ligi NBA, v zadnji sezoni je bil član Philadelphie 76ers, a je imel daleč najboljšo sezono v sezoni 2003/04, ko je za Washington dosegal 10,9 točke in 7,4 skoka na tekmo. Vsekakor veliko manj, kot bi od številke ena na naboru pričakovali. Tudi tokrat je bil tisti, ki si je privoščil napako, legendarni Jordan. Takratni lastnik čarovnikov iz Washingtona.

V Washingtonu in pozneje Los Angeles Lakers, Memphis Grizzlies, Detroit Pistons, Charlotte Bobcats in tudi Golden State Warriors se nikakor ni mogel prebiti v ospredje in izpolniti pričakovanj.

Na naboru daljnega leta 2001 je bil izbran pred košarkarji, kot so Tyson Chandler, Pau Gasol, Jason Richardson, Joe Johnson, Zach Randolph


Zadnje iz Sportalove rubrike Top 10:


5. LaRue Martin (1. izbor, Portland Trail Blazers, 1972)

LaRue Martin | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Košarkar, ki so ga izbrali pred legendarnim Juliusom Ervingom in Bobom McAddojem, je imel verjetno najslabšo NBA-kariero od vseh prvih izborov v zgodovini nabora.

V najmočnejši ligi na svetu je, vseskozi za Portland, igral vsega štiri sezone in v povprečju dosegal vsega 5,3 točke na tekmo. Vsekakor manj, kot so pričakovali številni.

Leta 1976, ko je zapustil Portland in s tem ligo NBA, se je upokojil. Star je bil vsega 26 let.

4. Greg Oden (1. izbor, Portland Trail Blazers, 2007)

Greg Oden | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Pred naborom izpred natanko desetletja je bilo vprašanje, ki so si ga zastavljali številni, kdo bo številka ena. Greg Oden ali Kevin Durant?

Ko je Portland s prstom pokazal na prvega, se nihče ni držal za glavo. Dilema je bila velika. Takrat. Ko zdaj pogledamo v preteklost, pa je to seveda velika napaka, zaradi katere je v Portlandu številnim slabo še danes.

Danes 29-letni košarkar, ki zdaj igra na Kitajskem, se namreč še zdaleč ni izkazal. Začel ni slabo, v prvi sezoni se je ustavil pri 8,9 točke na tekmo, a nato so se začele težave s poškodbami, zaradi katerih je v drugi sezoni odigral vsega 21 tekem.

Potem je bilo še veliko huje, med letoma 2010 in 2013 sploh ni igral. Potem se je v sezoni 2013/14 vrnil v ligo NBA in za Miami Heat odigral 23 tekem, to pa je tudi vse. Sledila je selitev v Azijo, kjer je še danes.

3. Michael Olowokandi (1. izbor, Los Angeles Clippers, 1998)

Michael Olowokandi | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Košarkar, ki je bil izbran pred Paulom Pierceem, Nowitzkijem, Vincom Carterjem, Mikom Bibbyjem in še nekaterimi poznejšimi NBA zvezdniki, je bil presenetljiv izbor številka ena.

S košarko se je Nigerijec Michael Olowokandi začel ukvarjati, ko je bil star že 18 let, in je bil neizdelan košarkar, zato je izbor Los Angelesa takrat presenetil.

V ligi NBA je zdržal 11 sezon, igral je še za Minnesoto Timberwolves in Boston Celtics ter v povprečju dosegal 8,3 točke na tekmo. Manj kot bi od prvega izbora pričakovali, seveda.

2. Darko Miličić (2. izbor, Detroit Pistons, 2003)

Darko Miličić | Foto: Getty Images Foto: Getty Images Pred 14 let je takrat komaj 17-letni, 213 centimetrov visoki Srb iz Hemofarma šokiral svet, ko so ga Detroit Pistons izbrali kot drugega. Kot se je izkazalo pozneje, je bil ta šok še večji. Izbran je bil namreč pred takšnimi superzvezdniki, kot so Carmelo Anthony, Dwyane Wade in Chris Bosh.

Šest točk, kolikor jih je v povprečju dosegal v 12 sezonah, kolikor jih je prebil v ligi NBA (igral je še za Orlando Magic, Minnesoto Timberwolves, Memphis Grizzlies, New York Knicks in Boston Celtics), ob vseh naštetih imenih deluje še bolj katastrofalno.

Leta 2013 se je poslovil od košarke in se posvetil borbam prostega sloga. Leta 2015 je najavil, da se bo v Metalcu vrnil na košarkarske parkete, a si potem kmalu premislil.

Ne najboljša je tudi njegova podoba, za katero je z nekaj nepremišljenimi potezami zunaj igrišč poskrbel kar sam. V spodnjem videu si lahko ogledate, kako.

1. Sam Bowie (2. izbor, Portland Trail Blazers, 1984)

Sam Bowie | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Eden izmed najbolj razburljivih naborov v ligi NBA je bil tisti iz leta 1984, na katerem je Sam Bowie postal eden izmed največjih kiksov v zgodovini tega dogodka.

Center, ki je bil izbran pred Jordanom in tudi Charlesom Barkleyjem, je verjetno človek, zaradi katerega se pri Portlandu, pri katerem pri naborih očitno nimajo najsrečnejše roke, po glavi tepejo še danes.

V štirih sezonah je za Portland odigral vsega 139 tekem. Potem je odšel v New Jersey Nets, klub, za katerega je štiri leta igral zelo solidno in predvsem redno, medtem ko sta bili zadnji dve sezoni v ligi NBA, ki ju je prebil v Los Angeles Lakers, zelo slabi. Košarko je zapustil, ne da bi v njej pustil kakršenkoli pečat. Razen tega, da je bil eden izmed največjih spodrsljajev v zgodovini nabora lige NBA.

Ne spreglejte