Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Torek,
20. 6. 2017,
10.33

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,65

Natisni članek

Saša Vujačić Beno Udrih Rašo Nesterović Goran Dragić Goran Dragić Marko Milić Boštjan Nachbar Luka Dončić Luka Dončić NBA Vlatko Čančar Vlatko Čančar

Torek, 20. 6. 2017, 10.33

6 let, 6 mesecev

Pred naborom lige NBA

Mladi nadarjeni Slovenec na trnih glede lige NBA

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,65
Vlatko Čančar | Foto Grega Valančič/Sportida

Foto: Grega Valančič/Sportida

V noči na petek se bo napetost v ligi NBA spet povečala. Sezona je sicer že končana in Golden State Warriors so prvaki, zato pa bodo v ospredje stopili mladi košarkarji, ki jih bodo klubi izbirali na naboru za ligo NBA. Od Slovencev je prijavljen nadarjeni Vlatko Čančar. Do zdaj je bil od slovenskih košarkarjev najvišje uvrščen Boštjan Nachbar (15.), ledino je oral Marko Milić, Goran Dragić pa dokazal, da se s trdim delom da najti prostor pod soncem, pa čeprav ni bil v ospredju nabora.

Klubi iz lige NBA bodo v noči na petek izbirali mlade, nadarjene košarkarje in jih skušali pripeljati v svojo sredino. Najboljši izhodiščni položaj ima Philadelphia, ki bo izbirala prva. Nato si bodo sledili Los Angeles Lakers, Boston Celtics, Phoenix Suns …, šestdeset košarkarjev pa bodo na naboru izbrali.

Prijavljenih je 80 košarkarjev, med njimi tudi slovenski reprezentant Vlatko Čančar, ki je v zadnji sezoni igral za srbski Mega Leks.

Statistika Vlatka Čančarja v tej sezoni

Liga ABA: 8,2 točke, 2,9 skoka, 1,6 podaje v 18,6 min.
Liga prvakov: 7,5 točke, 4,1 skoka, 2,4 podaje v 22,6 min.
Srbsko prvenstvo: 5,1 točke, 3,8 sk. V 18,4 min.

Milić oral ledino, Nachbar najvišje

Dvajsetletni slovenski košarkar se pojavlja v kombinacijah, da bi ga lahko izbrali v drugem krogu nabora okoli 40. mesta, delnice pa najvišje kotirajo organizatorjem igre. Markelle Fultz, Lonzo Ball in De'Aaron Fox so predvideni, da bodo povsem pri vrhu, kjer naj bi prostor dobila tudi krilna košarkarja Josh Jackson in Jayson Tatum.

Boštjan Nachbar  je bil najvišje uvrščeni slovenski košarkar na naboru lige NBA. Leta 2002 so ga kot 15. izbrali Houston Rockets. | Foto: Jaka Lopatič Boštjan Nachbar je bil najvišje uvrščeni slovenski košarkar na naboru lige NBA. Leta 2002 so ga kot 15. izbrali Houston Rockets. Foto: Jaka Lopatič

Od slovenskih košarkarjev je bil do zdaj najvišje uvrščen na naboru Boštjan Nachbar. Leta 2002 so ga kot 15. izbrali Houston Rockets. Ledino pa je onstran luže oral Marko Milić. Leta 1997 ga je kot 33. po vrsti izbrala Philadelphia, njegove pravice pa prodala Phoenix Suns.

Boštjan Nachbar: Zaradi košarke drugačnost sprejemam kot nekaj normalnega
Marka Milića hčerki nemudoma potegnili v povsem novo okolje, zato je bil prehod lažji
Italijan, ki so mu v Španiji dali ferrarija, navdušen nad Dončićem

Tako kot Boki so bili v prvem krogu nabora izbrani tudi Rašo Nesterović (17./Minnesota Timberwolves-1998), Primož Brezec (27./Indiana Pacers-2000), Saša Vujačić (27./Los Angeles Lakers-2004) in Beno Udrih (28./San Antonio Spurs-2004). Uroša Slokarja je leta 2005 izbral Toronto (58.), zanimivo pa je, da je bil tri leta pozneje med zadnjimi izbran Goran Dragić.

Dragić dokazal, da številke nič ne pomenijo

Šele kot 45. ga je izbral San Antonio, a je bil tudi on tako kot Milić takoj poslan k Phoenix Suns. Glede na številko izbora bi mnogi mislili, da v ligi NBA ne bo imel kaj iskati, a je Goran s trdim delom prišel do statusa enega najboljših organizatorjev igre.

Goran Dragić skupaj z bratom Zoranom leta 2008 pred odhodom v ligo NBA. | Foto: Vid Ponikvar Goran Dragić skupaj z bratom Zoranom leta 2008 pred odhodom v ligo NBA. Foto: Vid Ponikvar

Med vsemi Slovenci, ki so igrali onstran luže, so tudi trije, ki se lahko pohvalijo s šampionskim prstanom. Nesterović in Udrih sta se skupaj s soigralci pri San Antoniu povzpela na vrh leta 2005. Udrih je bil nato del zmagovalne ekipe še dve leti pozneje. Z dvema prstanoma se lahko pohvali tudi Vujačić, ki je bil dve leti zapored 2009-2010 član Los Angeles Lakers na čelu s Kobejem Bryantom.

Naslednje leto vse v znamenju Luke Dončića

Luka Dončić naj bi prihodnje leto postal slovenski rekorder, saj ga strokovnjaki uvrščajo med najboljše tri na naboru lige NBA. | Foto: Sportida Luka Dončić naj bi prihodnje leto postal slovenski rekorder, saj ga strokovnjaki uvrščajo med najboljše tri na naboru lige NBA. Foto: Sportida Slovenci pa si lahko prihodnje leto obetamo zelo visoko uvrstitev na naboru lige NBA. Slovenki košarkarski čarovnik Luka Dončić bo imel namreč možnost, da se prijavi, strokovnjaki pa ga že zdaj uvrščajo kot enega izmed treh najvišje rangiranih košarkarjev.

Ne spreglejte