Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sreda,
11. 10. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,93

Natisni članek

liga prvakov liga prvakov Eurocup Evroliga Alen Omić Jaka Blažič Klemen Prepelič Aleksej Nikolić Edo Murić Zoran Dragić Anthony Randolph Luka Dončić Luka Dončić

Sreda, 11. 10. 2017, 4.00

6 let, 6 mesecev

Slovenski košarkarji v evropskih tekmovanjih

Luki Dončiću bo družbo delala četverica

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,93
Luka Dončić | Foto Sportida

Foto: Sportida

S tem tednom se odpirajo vrata tudi v evropskih klubskih košarkarskih tekmovanjih. Slovenija bo imela zastopstvo v vseh treh ligah. V najmočnejši Evroligi bo slovenske barve branila peterica. Največ upov za vrhunski dosežek ima naveza pri Real Madridu, Luka Dončić in Anthony Randolph.

Intervju z novim selektorjem Radom Trifunovićem

Od torka do petka bomo lahko praktično vsak teden pogledovali po vsej Evropi, saj bodo slovenski košarkarji nastopali v treh najmočnejših evropskih klubskih tekmovanjih. Najvišje uvrščena je Evroliga, sledi Eurocup, ki spada pod isto okrilje, za njima pa je Liga prvakov, ki jo organizira Mednarodna košarkarska organizacija FIBA.

Ta bo že novembra odprla vrata tudi za reprezentance, ki se bodo potegovale za nastop na svetovnem prvenstvu na Kitajskem 2019. Znano je, da igralci iz Evrolige in tudi iz lige NBA v terminih med sezono ne bodo nastopili v dresu z državnim grbom, kar bo mnogim povzročalo obilo preglavic.

Med klubsko elito bomo Slovenci imeli tako košarkarjev. Luka Dončić in Anthony Randolph, ki je letos dobil slovensko državljanstvo ter pomagal Sloveniji do zgodovinske zlate medalje na evropskem prvenstvu, se z Real Madridom spogledujeta z vrhom Evrope.

A med najboljšimi ne bosta osamljena jezdeca. Aleksej Nikolić upa, da bo dobil lep košček odmerjenih minut v dresu nemškega Brose Bamberga, Edo Murić pri Anadolu Efesu, Zoran Dragić pa se po operaciji kolena vrača v dresu Milana.

Olimpija edini slovenski klub v treh evropskih tekmovanjih

Gregor Hrovat in Devin Oliver | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar Po kakovosti drugo tekmovanje predstavlja Eurocup, kjer Slovenija ne bo imela svojega klubskega predstavnika. Za Petrol Olimpijo ni bilo več prostora, zato pa bodo na parketu aktivni Jaka Blažič (Andorra), Klemen Prepelič (Paris Levallois), Alen Omić (Hapoel Jerusalem) in Saša Vujačić (Torino), ob robu igrišča pa Jure Zdovc kot glavni trener Cedevite in Jaka Lakovič kot pomočnik trenerja pri Bilbao Baskets.

Zaradi Petrol Olimpije bo največje slovensko zastopstvo v Fibini Ligi prvakov, sicer pa bodo v tem tekmovanju zaigrali le trije slovenski legionarji. Gašperja Vidmarja bomo lahko videli na delu tudi v Stožicah, saj je njegov Banvit, ki mu tudi v tej sezoni poveljuje Sašo Filipovski, v Olimpijini skupini. Njegov reprezentančni kolega Matic Rebec, ki si je v Istanbulu okoli vratu prav tako nadel zlato medaljo, bo igral za ruski Enisej Krasnojarsk. Kot zadnji predstavnik v Ligi prvakov bo Jure Balažič, ki je že od leta 2015 član turškega Gaziantepa.

Slovenci v evropskih tekmovanjih

Liga prvakov (FIBA)

Matic Rebec – Enisey Krasnojarsk

Jure Balažič – Gaziantep

Gašper Vidmar – Banvit (trener Sašo Filipovski)

Petrol Olimpija


Eurocup

Jaka Blažič – Andorra

Saša Vujačić – Torino

Klemen Prepelič – Paris Levallois

Alen Omić – Hapoel Jerusalem

Trenerja

Jure Zdovc – Cedevita

Jaka Lakovič – Bilbao Baskets


Evroliga

Luka Dončić – Real Madrid

Anthony Randolph – Real Madrid

Aleksej Nikolić – Brose Bamberg

Edo Murić – Anadolu Efes

Zoran Dragić – Milano

Ne spreglejte