Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Torek,
2. 6. 2015,
13.20

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 2. 6. 2015, 13.20

8 let

Slovenska košarka potrebuje Jadran

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
"Grožnje z reprezentančnim embargom niso resne, potreben pa bo kompromis," o sporu okrog jadranske lige razmišljajo košarkarski strokovnjaki.

Letos obdobja klasičnih poletnih košarkarskih kislih kumaric, razpetega med koncem klubskih tekmovanj in začetkom reprezentančnih akcij z vrhuncem na evropskem prvenstvu, ne gre pričakovati. Tekmovalno vrzel bo v prihodnjih tednih najbrž zapolnjevalo dogajanje okrog regionalnega tekmovanja na območju nekdanje Jugoslavije, ki se ga je v zadnjem desetletju prijelo ime jadranska liga. Ta od leta 2001 poteka pod okriljem podjetja Sidro s sedežem v Ljubljani in tekmovalno pisarno v Zagrebu.

V želji po postopnem prevzemu (oziroma vrnitvi) nadzora nad klubsko košarko se je Mednarodna košarkarska zveza (Fiba) z evropsko podružnico Fiba Europe obregnila tudi ob to tekmovanje. Že med sezono je sporočila, da ga ne priznava, se zavzela za novo tekmovanje in podprla večjo veljavo državnih tekmovanj. V komunikaciji se je naslonila predvsem na košarkarske zveze držav z območja nekdanje Jugoslavije, jih pozvala k procesu urejanja razmer in v zadnjem obdobju večkrat zagrozila tudi z reprezentančnimi sankcijami.

Fiba: vse ostrejša retorika

Nazadnje je generalni sekretar mednarodne zveze Fiba Patrick Bauman v pismu vsem predsednikom košarkarskih zvez znova poudaril, da pričakuje več sodelovanja, naznanil, da bo tematika uvrščena na dnevni red izvršnega odbora zveze (18. in 19. 6.), in osvežil grožnjo o morebitnih reprezentančnih sankcijah. Kot je zapisal, je že zaprosil za proučevanje možnosti ob morebitni prepovedi nastopa reprezentanc s tega območja na tekmovanjih pod okriljem zveze.

Slovenija potrebuje ligo, toda …

Dvema nekdanjima reprezentantoma Petru Vilfanu in Dušanu Hauptmanu ter nekdanjemu slovenskemu selektorju in uglednemu trenerju Janezu Drvariču smo ob čakanju na razplet jadranske zagonetke postavili tri vprašanja:

Kje vidijo rešitev nastalega položaja?Kako nujna je za slovenske klube jadranska liga?Kako resna je Fibina grožnja o sankcijah, po katerih bi reprezentancam prepovedala nastope na velikih tekmovanjih?

Ne spreglejte