Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Petek,
1. 9. 2017,
14.35

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,55

Natisni članek

Sasu Salin EuroBasket 2017 Slovenija Finska

Petek, 1. 9. 2017, 14.35

6 let, 7 mesecev

Slovenija je Fincu dala vse, zato jo bo vedno nosil v srcu

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,55
Sasu Salin | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

V prvem krogu EuroBasketa so za prijetno presenečenje poskrbeli gostitelji Finci, ki so pred nabito polno dvorano na kolena spravili favorizirano Francijo. K zmagi je 14 točk prispeval Sasu Salin, ki je slovenskemu občinstvu zelo dobro poznan, saj je pet let igral za Union Olimpijo. "Slovenija ima posebno mesto v mojem srcu. Slovenija mi je dala vse," pravi Salin, ki se s soigralci ne misli zaustaviti le pri francoskem skalpu. Naslednji tekmec je prav Slovenija, o kateri govori z izbranimi besedami.

Od našega poročevalca iz Helsinkov. | Foto:

Sasu Salin je leta 2010, ko je bil star 19 let, prišel v Slovenijo. Sprva prave priložnosti ni dobival in je bil v drugem planu. Vztrajal je in začel pridobivati prostor na parketu. Finski ostrostrelec je pet let preživel v Ljubljani pri Unionu Olimpiji, nato pa se podal v Španijo h Gran Canarii in letos poleti okrepil evroligaško Unicajo iz Malage. Evropsko prvenstvo je zanj in soigralce posebno, saj igrajo v Helsinkih pred domačimi navijači. Po veliki zmagi nad Francijo v prvem krogu so apetiti javnosti narastli, želja Salina in soigralcev pa je, da bodo nadaljevali prvenstvo tudi v drugem delu v Turčiji.


"Slovenija ima posebno mesto v srcu. Užival sem, ko sem bil tam." | Foto: Vid Ponikvar "Slovenija ima posebno mesto v srcu. Užival sem, ko sem bil tam." Foto: Vid Ponikvar Zdaj veste, kako so se slovenski košarkarji počutili leta 2013. Kako je igrati na domačem prvenstvu?
Nekoliko čudno je. V preteklosti smo vedno potovali po drugih državah, zdaj pa smo doma, in to pred krasnim občinstvom.

V prvem krogu ste stopili na prste favorizirani Franciji. Kaj vam ta zmaga pred nabito polno dvorano v Helsinkih pomeni?
Neverjetno je bilo igrati tekmo proti Franciji. Potrebovali smo takšno zmago. Pred začetkom tekme sem dobil kurjo polt, ko so predvajali našo himno, polna dvorana pa je pela himno. Utrip srca je bil hitrejši.

Kakšna so pričakovanja na Finskem?
Vsi bi radi, da pridemo do Turčije. To pričakujejo od nas. Radi bi zmagali čim več tekem. Vemo, da imamo težko skupino.

Veselje po zmagi Finske po podaljšku proti Franciji na prvi tekmi EuroBasketa pred polno dvorano v Helsinkih | Foto: Vid Ponikvar Veselje po zmagi Finske po podaljšku proti Franciji na prvi tekmi EuroBasketa pred polno dvorano v Helsinkih Foto: Vid Ponikvar Ali pri sebi čutite, da bi lahko prišli še kam dlje?
Lahko bi. Pred tem smo igrali že na več evropskih prvenstvih in tudi na enem svetovnem. Dobro smo nastopili, vedno pa nam je nekaj zmanjkalo. Upam, da nam bo letos uspelo in bi prišli tja, kjer si vsi želimo.

Vaša naslednja tekma je proti Sloveniji, ki vam je v karieri nekaj dala, saj ste bili pri Olimpiji pet let?
Slovenija ima posebno mesto v srcu. Užival sem, ko sem bil tam. Lepo je videti znane obraze, ko igramo drug proti drugemu. Kljub temu bo to le ena tekma, vendar s posebnim predznakom.

Kaj vam je Slovenija v košarkarskem smislu dala?
Vse. V Slovenijo sem prišel kot golobradi košarkar. Moja profesionalna pot se je tam šele začela. Naučili so me praktično vse, kar se je v košarki treba naučiti. Spoštujem jo. Vedno bo imela posebno mesto v mojem srcu. Sem jo hotel spet obiskati, vendar zaradi vseh obveznosti v klubu in reprezentanci nisem imel še časa. Verjetno naslednjo leto, ko ne bo prvenstva.

"Vsi bi radi, da pridemo do Turčije. To pričakujejo od nas." | Foto: Vid Ponikvar "Vsi bi radi, da pridemo do Turčije. To pričakujejo od nas." Foto: Vid Ponikvar Kakšni so bili za vas slovenski trenerji? V naši državi zelo mladi košarkarji vse pogosteje odhajajo v tujino v druge klube in se tam razvijajo …
Mislim, da sem imel dobre trenerje v Juretu Zdovcu, Sašu Filipovskemu in Alešu Pipanu. Morda mladi mislijo, da Slovenija ni dobra, vendar sem imel sam dobre trenerje. Tudi zunaj parketa. Ničesar nisem pogrešal.

Kaj lahko rečete o slovenskih igralcih? Kakšno kakovost imajo?
Slovenija je imela vedno dobre posameznike, odlična pa je bila tudi kot ekipa. V Španiji sem imel priložnost, da sem večkrat videl na delu Luko Dončića. Fenomenalen je. Odlično igra za Real Madrid. Mlada zvezda je. Ve, kaj mora delati. Potem je Goran Dragić, ki je vodja. Zame sta osrednji zvezdi Slovenije.

Nastajajočo zvezdo pa imate tudi vi v Lauriju Markkanenu, ki je bil letos izbran kot sedmi na naboru lige NBA in ga uvrščajo med bodoče odlične košarkarje v najmočnejši ligi na svetu.
Zelo dober je. Gre v NBA, kar je dobro za finsko državo. Tudi mi imamo nekaj. Svojo kakovost je pokazal proti Franciji, proti kateri je bil z 22 točkami najboljši strelec.

"Zelo dober je. Gre v NBA, kar je dobro za finsko državo. Tudi mi imamo nekaj." | Foto: Vid Ponikvar "Zelo dober je. Gre v NBA, kar je dobro za finsko državo. Tudi mi imamo nekaj." Foto: Vid Ponikvar Dotakniva se naslednje tekme s Slovenijo. Katere nevarnosti ste videli v naši ekipi?
Pred našo prvo tekmo sem malce pogledal dvoboj Slovenije s Poljsko. Slovenija je igrala zelo dobro, hitro. Visoki košarkarji so zelo mobilni in se zelo dobro premikajo. Goran Dragić je bil izjemen. Slovenija ima odlične igralce. Vedno je težek nasprotnik. Koncept vaše reprezentance deluje, zato bomo morali odigrati res dobro tekmo.

Prednosti in slabosti slovenske ekipe?
Ko nam bo strokovni štab dal ves material, bomo vedeli. Jasno pa je, da moramo ustaviti Dragića.

Ali v slovenski reprezentanci pogrešate Alena Omića (kot naturalizirani košarkar je prednost pred njim dobil Američan Anthony Randolph, op. a.), s katerim sta bila soigralca tako pri Olimpiji kakor tudi pri Gran Canarii?
Seveda. Moj prijatelj je že dolgo. Skupaj sva igrala. Lepo bi bilo, da bi ga videl, vendar se tokrat to ne bo zgodilo.

Kje vidite Sloveniji in Finsko na tem prvenstvu?
Obe ekipi v Istanbulu (izločilni boji evropskega prvenstva, op. a.), vendar Finsko na enem mestu višje (smeh, op. a.).

Ne spreglejte