Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Nedelja,
12. 11. 2017,
20.30

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,78

Natisni članek

Luka Dončić Luka Dončić Real Madrid Barcelona

Nedelja, 12. 11. 2017, 20.30

6 let, 5 mesecev

Derbi v Madridu

Sladko-kisli "el clasico" za Luko Dončića

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,78

Barcelona je v derbiju osmega kroga španskega prvenstva Realu, pri katerem je z dvojnim dvojčkom (20 točk, 10 skokov) znova izstopal slovenski biser Luka Dončić, prizadejala prvi domači poraz v sezoni (84:80).

Znova prvi mož Reala | Foto: Sportida Znova prvi mož Reala Foto: Sportida

Ko so se v Sloveniji zapirala volišča in so se začeli šteti glasovi predsedniških volitev, mimogrede, prvih, na katerih je imel volilno pravico tudi Luka Dončić, je bila pozornost številnih ljubiteljev košarke namenjena derbiju španskega prvenstva med madridskim Realom in Barcelono. Košarkarski "el clasico", ki zaradi nedavnega osamosvojitvenega dogajanja v Kataloniji ni bil nič kaj bolj oster, je tokrat v tesni končnici dobila "Barca" (84:80), pri kateri je bil z 18 točkami najboljši Adrien Moerman. Najboljšega strelca in skakalca tekme pa je vseeno imelo poraženo domače moštvo – Luko Dončića.

Brez pike na i

Na koncu je mladi zvezdnik Reala v 25 minutah dosegel 20 točk, ujel kar 10 odbitih žog in zbral eno asistenco. Zablestel je že ob odprtju tekme, ko je obrambnega igralca dvakrat vihravo vrgel z ravnotežja in zadel za tri točke. Nato je v svojem slogu začel še podajati in skakati ter "iskati" prekrške, po katerih je hladnokrvno zadeval s črte prostih metov. Svoje točkovno povprečje je dosegel že do polčasa. Precej manj natančen je bil v večjem delu drugega dela, ko si je privoščil kar nekaj zgrešenih metov in izgubljenih žog. Manj učinkovit je bil tudi v odločilnih minutah, a je bil z indeksom 20 vseeno prvi mož domače vrste, ki je po sedmih zmagah vknjižila prvi poraz v DP.

Luka Dončić ohranja visoko raven. | Foto: Sportida Luka Dončić ohranja visoko raven. Foto: Sportida Trojni program

Dončića pa kaj kmalu čaka priložnost za vnovična dokazovanja, saj bo prihodnji teden poleg nove preizkušnje v španskem prvenstvu (nedeljsko gostovanje pri Betisu) njegov Real odigral tudi kar dve tekmi v evroligi. Ob tem je zanimivo, da bosta oba tekmeca španska. Že v torek bo najbolj slovenska ekipa v evroligi gostovala pri Baskonii. V četrtek, 16. novembra, pa bo v okviru osmega od skupno 30 krogov v Madridu gostovala Unicaja iz Malage, za katero med drugim igrata tudi nekdanja člana Olimpije Sasu Salin in Giorgij Šermadini.

Prvi igralec evrolige

Če si v španskem prvenstvu 18-letni Ljubljančan vodilno vlogo večkrat deli s soigralci, pa je prav v evroligi nesporni prvi igralec. Ne le Reala, temveč kar vsega tekmovanja. Po šestih krogih je namreč najkoristnejši posameznik, saj je prvi strelec (povprečje 21,2 točke) in prepričljivo tudi najboljši v kategoriji statističnega indeksa. Njegov v povprečju znaša 29,5, kar je krepko več od prvega zasledovalca (Nando De Colo – 20,8). V tem pogledu je tudi prvi v tekmi za MVP rednega dela, čeprav je pot do konca še zelo dolga.

Ne spreglejte