Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Torek,
19. 9. 2017,
15.20

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58

3

Natisni članek

Matej Erjavec Košarkarska zveza Slovenije EuroBasket 2017 Igor Kokoškov

Torek, 19. 9. 2017, 15.20

6 let, 6 mesecev

Selektorski status Igorja Kokoškova bo zamrznjen

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58

3

Kot vse kaže, je načrt pripravljen in usklajen, a še ne pogodbeno oblikovan in podpisan: Igor Kokoškov bo ostal slovenski selektor, v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo pa bodo trenersko taktirko vihteli njegovi pomočniki.

Igor Kokoškov naj bi v kvalifikacijah za SP taktirko predal enemu od pomočnikov. | Foto: Vid Ponikvar Igor Kokoškov naj bi v kvalifikacijah za SP taktirko predal enemu od pomočnikov. Foto: Vid Ponikvar

Da se bo moral srbski strokovnjak Igor Kokoškov po evropskem prvenstvu 2017 umakniti s slovenskega selektorskega stolčka, je bilo jasno že pred časom. Kot trener v ligi NBA (pomočnik pri Utah Jazz) namreč ne bi mogel biti na voljo v novih Fibinih reprezentančnih oknih. A ker je v izbrano vrsto Slovenije vnesel zmagovalno miselnost, postavil učinkovit sistem igre ter navsezadnje prispeval enega od glavnih deležev pri zgodovinskem vzponu na vrh Evrope, je postalo iskanje možnosti za nadaljnje sodelovanje ena od prednostnih nalog Košarkarske zveze Slovenije.

Uradne potrditve še ni. A zdi se, da je že sklenjen dogovor, po katerem bo Kokoškov ostal sodelavec slovenske reprezentance in neformalni selektor, toda v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo na Kitajskem, v katerih #mojtim sprva čakajo Belorusi, Španci in Črnogorci, naj bi okrnjeno ekipo vodil eden od njegovih pomočnikov. Naj spomnimo, Kokoškovu so na EuroBasketu "asistirali" Jaka Lakovič, Aleksander Sekulič in Rado Trifunovič. Kokoškov pa naj bi nato ob želenem preboju skozi kvalifikacijsko sito selektorski status odmrznil v pripravah na SP 2019 na Kitajskem.

S Slovenijo ne pozna uradnega poraza: 6 zmag v kvalifikacijah in 9 zmag na EP. | Foto: Vid Ponikvar S Slovenijo ne pozna uradnega poraza: 6 zmag v kvalifikacijah in 9 zmag na EP. Foto: Vid Ponikvar Gospod ob parketu

"Delamo vse, da bi ostali skupaj," se konkretnemu odgovoru še izogiba predsednik Košarkarske zveze Slovenije Matej Erjavec, ki pa vendarle ne skriva, da je ideja o zamrznitvi blizu vsem. Tudi Kokoškovu. "Vse to je realno. A postaviti moramo koncept. Dejstvo je, da v Helsinkih in Istanbulu ni bil pravi čas za to. Poleg tega je bilo marsikaj odvisno tudi od poteka prvenstva. A ob zlati kolajni dvomov ni. To je cilj. Končnega modela pa še nimamo," pravi prvi mož KZS.

Denar tokrat, kot vse kaže, ni ovira. "Ne, tu se ne zatika. Gre le za vprašanje modela oziroma načina dela," pravi uspešni odvetnik in predsednik zveze, ki ne skriva navdušenja nad Srbovim vplivom na reprezentanco in slovensko košarko. "Ko je postal selektor, sem dejal, da je Igor gospod ob parketu. To je potrdil. Povezal je vse delce v eno celoto. V vsakem trenutku ve, kaj dela. Zaradi njega so tudi fantje boljši," pravi Erjavec.

Rad bi ostal

"Skupaj se bomo dogovorili, kako naprej. Zanesljivo bom pomagal, morda kot svetovalec, morda bom tukaj kakšen teden. Nemogoče pa je, da bi v kvalifikacijah vodil ekipo," o (ne)nadaljevanju govori Igor Kokoškov.

Matej Erjavec ne skriva: Želimo na SP  2017, kjer bi ekipo vodil Kokoškov. | Foto: Vid Ponikvar Matej Erjavec ne skriva: Želimo na SP 2017, kjer bi ekipo vodil Kokoškov. Foto: Vid Ponikvar

"Gogi ni želel biti vodja"

Ob nizanju selektorjevih odlik Erjavec izpostavlja tudi vpliv na kapetana Gorana Dragića. "Gogi pravzaprav nikoli ni želel biti vodja. Da, odličen igralec, a ne 'lider'. Ni silil v druge igralce. No, zdaj dela tudi to. Zaradi njega so soigralci boljši. Ne le da je sebe dvignil na neverjetno raven, ki jo bo težko doseči, temveč je pripomogel tudi k dvigu vseh drugih. Tudi to je Igorjevo delo," poudarja predsednik KZS, ki se zaveda, da selektorska kontinuiteta povečuje tudi možnosti, da bi Dragć snedel besede o upokojitvi.

In kaj na to pravi Gogi? "Iskreno? Ne vem, kaj se mi plete po glavi. V življenju je najtežje, ko ne veš, kaj storiti. Včasih se prebudim, trdno odločen zaključiti. Naslednji dan bi znova nadaljeval. Prav zaradi tega mi vprašanja o tem niso pri srcu. Počutim se nelagodno. Zdaj bi rad užival ob tem uspehu," odgovarja kapetan evropskih prvakov.

Goran Dragić | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

Kako na svetovno prvenstvo?

Na SP bo nastopilo 12 evropskih reprezentanc. Slovenija bo morala skozi dve kvalifikacijski siti. Če bo osvojila vsaj tretje mesto v skupini s Črno goro, Belorusijo in Španijo, jo čaka drugi del kvalifikacij. Tam bo nastopala v novi šestčlanski skupini (z najboljšimi tremi iz skupine B - Latvija, Turčija, Ukrajina in Švedska), pri čemer se bodo rezultati iz prvega dela prenesli. To pomeni, da se bodo zgolj dvakrat med seboj pomerile ekipe, ki se do te faze tekmovanja še niso. Na svetovno prvenstvo se iz evropskega dela kvalifikacij uvrsti 12 reprezentanc - prvo-, drugo- in tretjeuvrščena ekipa iz vsake od štirih skupin drugega dela.

Tekmovalni termini
Četrtek, 23. novembra 2017: Slovenija - Belorusija
Nedelja, 26. novembra 2017: Španija  - Slovenija
Petek, 23. februarja 2018: Črna gora - Slovenija
Ponedeljek, 26. februarja 2018: Belorusija - Slovenija
Četrtek, 28. junija 2018: Slovenija - Španija
Nedelja, 1. julija 2018: Slovenija - Črna gora

Drugi skupinski del:
1. okno: 30. avgust-18. september 2018 (dve tekmi)
2. okno: 26. november-4. december 2018 (dve tekmi)
3. okno: 18.-26. februar 2019 (dve tekmi)

Svetovno prvenstvo bo na Kitajskem potekalo med 31. avgustom in 15. septembrom 2019.
Ne spreglejte