Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Sreda,
25. 5. 2016,
12.15

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

Natisni članek

Golden State Warriors Stephen Curry Kevin Durant Oklahoma CIty Thunder NBA končnica Russell Westbrook

Sreda, 25. 5. 2016, 12.15

6 let, 7 mesecev

GOLDEN STATE WARRIORS PRED IZPADOM

Prvaki pred misijo, ki je uspela le devetim moštvom

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

Potem ko so v rednem delu podrli rekord legendarnih Chicago Bulls po številu zmag v sezoni, so se v finalu konference košarkarji Golden Stata znašli na robu izpada. Do zdaj se je le devetim moštvom uspelo vrniti po zaostanku z 1:3.

Golden State Warriors so bili v zadnjih dveh sezonah s svojimi igrami in dosežki najbolj vroča ekipa v ligi NBA. Po lanskem naslovu so v letošnji sezoni s 73 zmagami in le devetimi porazi spisali še eno zgodovinsko poglavje.

A v konferenčnem finalu proti Oklahomi Thunder so se znašli v težkem položaju. Če v prvih dveh krogih končnice proti Houstonu in Portlandu niso imeli velikih težav, so na četrti tekmi proti Oklahomi prvič v sezoni doživeli drugi zaporedni poraz in se znašli na robu izpada.

Za nov uspeh Oklahome je imel veliko zaslug Russell Westbrook s trojnim dvojčkom (30 točk, 11 skokov in 11 podaj), s čimer je prvič ponovil dosežek Charlesa Barkleyja iz leta 1993.

Prvaki se bodo pred domačimi navijači reševali v noči na petek, za morebitno napredovanje pa bodo potrebovali tudi zmago v Oklahomi, kar jim za zdaj v tej seriji še ni uspelo.

Joker Oklahome: Andre Roberson

Na tretji in četrti tekmi sta imela glavna stroja za koše pri Oklahomi Westbrook in Durant veliko pomoč v 25-letnem Andreju Robersonu, ki je bil ob dveh domačih tekmah tretji strelec, na zadnji pa je ob 17 točkah in 11 skokih končal z dvojim dvojčkom.

Russell Westbrook je bil nerešljiva uganka na zadnji tekmi za Golden State. | Foto: Russell Westbrook je bil nerešljiva uganka na zadnji tekmi za Golden State.

Zmaga nad San Antoniom dobiva smisel

​Oklahomine dobre predstave niso presenečenje. Na poti do konferenčnega finala so izločili izkušeno ekipo San Antonio Spurs, ki je ob Golden Statu veljala za najbolj neugodnega nasprotnika.

Kaj se je spremenilo?

Vsestranski Draymon Green (levo) je bil na zadnjih dveh tekmah le bleda senca samega sebe. | Foto: Vsestranski Draymon Green (levo) je bil na zadnjih dveh tekmah le bleda senca samega sebe.

Zanimivo je vprašanje, kaj se je pri Golden Statu spremenilo v zadnjih tednih, da ne melje več svojih nasprotnikov, kot jih je pred tem. Na ekipo je, kot kaže, močno vplivala poškodba prvega zvezdnika moštva in ponovno najkoristnejšega igralca lige Stepha Curryja, ki je izpustil šest tekem v končnici.

Curry je na zadnjih dveh tekmah zadel 13 od 37 metov, svoji najslabši predstavi v štiriletni karieri v ligi NBA (odigral je 375 tekem) pa je prikazal Draymond Green.

Golden State je na zadnjih dveh tekmah odpovedal predvsem v obrambi, saj je v povprečju dobil več kot 125 točk na tekmo.

 

V rednem delu so se zdeli nezaustavljivi, zdaj pa so pred izpadom. | Foto: V rednem delu so se zdeli nezaustavljivi, zdaj pa so pred izpadom.

Če kdo, se lahko vrnejo oni

Prvaki morajo zdaj, če želijo braniti šampionski prstan, dobiti preostala tri srečanja. Do zdaj so se v takšnem položaju, kot je Golden State, moštva znašla 232-krat, le devetim pa je uspelo serijo spreobrniti.

A če se lahko kdo pobere iz globokega brezna, so to košarkarji Golden Stata, ki so v zadnjih dveh sezonah spisali eno največjih zgodb v zadnjih letih lige NBA.

Na drugi strani  je Oklahoma vsaj na videz nemogočo misijo (izločitev prvakov) spremenila v mogočo, zvezdnika Westbrook in Kevin Durant pa bi lahko po štirih letih znova dobila priložnost za osvojitev velikega šampionskega prstana.

Težave ima tudi favorit na drugi strani

Težave, veliko manjše od Golden Stata, imajo v vzhodni konferenci tudi favorizirani Cleveland Cavaliers, ki so dobili prvi dve srečanji proti Torontu Raptors, nato pa doživeli dva poraza v Kanadi. Serija je tako izenačena na 2:2.

Ne spreglejte