Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Ponedeljek,
21. 9. 2015,
9.02

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 21. 9. 2015, 9.02

8 let, 3 mesece

Prišel je v Hišo slavnih in spregovoril o Smodišu ter Bečiroviću

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Nekdanji francoski košarkar Antoine Rigaudeau je dobil mesto v Fibini Hiši slavnih,dotaknil pa se je tudi svojih let v Virtusu, kjer je imel za soigralca Slovenca Matjaža Smodiša in Sanija Bečirovića.

Pred desetimi leti je francoski košarkar Antoine Rigaudeau končal kariero, ki je trajala 17 let. Uspehe je žel tako na klubski kakor tudi reprezentančni ravni.

Z Virtusom iz Bologne je bil dvakrat na vrhu Evrope. Evroligo je namreč osvojil leta 1998 in 2001. Z reprezentanco se je najprej na olimpijskih igrah leta 2000 dokopal do srebrnega odličja, bronasto medaljo pa je osvojil čez pet let na evropskem prvenstvu v Srbiji.

V času letošnjega EuroBasketa so ga zaradi preteklih dosežkov sprejeli v Fibino Hišo slavnih. In na kaj je v karieri najbolj ponosen?

"Ko sem bil v Virtusu, je dva dni pred prvenstvom predsednik odpustil Ettoreja Messino. Na ogrevanju pred tekmo je predsednik nato prišel v dvorano. Vsi navijači so šli nanj in stopili na igrišče, da se nismo mogli ogrevati, kaj šele igrati. Trener me je poklical in mi dejal: 'Primi mikrofon in jim reči, naj gredo ven.' In to sem moral narediti v italijanščini ... Rekel sem si: 'Dobro, pojdi, ker te navijači spoštujejo. Vsaj poskusi.' Šel sem. Stopil sem na mizo in govoril v italijanščini s francoskim naglasom. A se ni nihče odzval. Vsi so ostali na igrišču. Čez pet minut mi je trener rekel, naj grem spet. Drugič sem jim rekel, da je Virtus klub navijačev in ne od igralcev, predsednika ... Mi se menjamo. Navijači so nato rekli v redu in odšli," je odgovoril Rigaudeau.

"Smodiš se je oglasil, ko so ga najbolj potrebovali, Bečirović eden največjih talentov"

Nato se je dotaknil tudi slovenskih košarkarjev, s katerima je bil v italijanskem klubu soigralec. Sprva je spregovoril o Matjažu Smodišu. Leta 2011 sta skupaj osvojila evroligo: "Matjaž je bil enkraten soigralec. Sposoben je bil igrati v ligi NBA, čeprav je meril kakšen centimeter premalo. Zato mislim, da nikdar ni šel v NBA. Bil je zelo pameten, znal je zadeti od daleč, bil je čvrst. Vedno je igral za ekipo. V najbolj pomembnih trenutkih tekme je bil pravi. Ko smo potrebovali trojko, skok … je bil vedno na mestu."

Lepe besede je namenil tudi Saniju Bečiroviću, s katerim sta bila soigralca v sezoni 2001/02: "On je imel težave s koleni, sicer pa bil izjemen talent. On je bil po mojem mnenju eden največjih talentov. Imel je smolo s koleni. Nikdar nisem videl, da bi kdo znal toliko stvari. Videl sem ga, da je pred letom dni še igral v Italiji."

Tako Rigaudeau kakor tudi Sani sta zdaj zajadrala v trenerske vode. Nekdanji slovenski košarkar je pri Panathinaikosu pomočnik Aleksandru Đorđeviću, medtem ko je Francoz letos postal prvi mož Paris-Levalloisa.

Ne spreglejte