Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Četrtek,
12. 11. 2015,
9.12

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Klemen Prepelič Union Olimpija Eurocup

Četrtek, 12. 11. 2015, 9.12

8 let

Prepelič o pritiskih, ki jih je zdržal, da je dobil nagrado

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Slovenski reprezentant v dresu Oldenburga Klemen Prepelič je dobil v sredo v Ljubljani veliko zadoščenje. V razburljivi končnici se je veselil zmage, s trojkami pa dal svoji ekipi dodatno širino.

"Čez celotno tekmo smo bili boljši nasprotnik. Večkrat smo povedli za devet točk. Padec se nam je pripetil, ko smo rotirali igralce. Imamo namreč kratko klop. Dominic Lockhart je tokrat igral precej korektno, razigral je Briana Qvalija (dosegel je 21 točk in ni zgrešil meta, op. p.). Druga svetla plat naše igre je, da lahko dobimo težke končnice. V svojih vrstah imamo Vaughna Dugginsa, ki je odličen v igri ena na ena," je Klemen Prepelič povzel dogodke, ki so bili v Stožicah ključni, da je Oldenburg v petem krogu Eurocupa z 82:81 premagal Union Olimpijo.

Tudi sam je igral poglavitno vlogo. Ob začetku zadnje četrtine je namreč zaporedoma sprožil tri projektile od daleč in priigral svoji ekipi prednost enajstih točk (74:63): "Olimpija je moj klub, zato sem bil dodatno motiviran. Ta zmaga je zame še toliko bolj vredna."

A so kljub visokemu naskoku, ki je bil kar 14 točk pri 78:64, na koncu trepetali za zmago, saj se je Olimpija vrnila in celo povedla z 81:80, a je prav Duggins s prodorom in 19. točko priigral gostom zmago.

Prepelič je k uspehu z 82:81 prispeval 12 točk, vse pa je dosegel z meti za tri, kar je njegova značilnost.

Prepelič bil pod nenehnim pritiskom, a je zdržal

V Nemčijo je sprva odšel le za mesec dni, nato pa si je z vodilnimi v klubu segel v roke in podaljšal sodelovanje do konca sezone: "Nenehno sem bil pod pritiskom, imperativom dobrih iger. Imel sem omejeno število tekem. Vsaka slaba se ni vrnila. Osredotočen sem bil na vsak trening in tekmo. Imel sem srečo v nesreči, da se je Scott Machado poškodoval. Predsednik je bil z mojimi predstavami zelo zadovoljen. Direktor mi je prav tako rekel, da me je spremljal že tri, štiri leta in dogovorili smo se."

Za Klemna je bil odhod v Nemčijo drugi v karieri, da je pokukal onkraj naših meja. Prve izkušnje v Turčiji pri Banvitu se ne bo nikdar rad spominjal, saj je veliko presedel, a pravi, da se je veliko naučil: "Po tisti zgodbi vem, da se ne smem kar zaletavati. V zadnjem času sem imel nekaj korektnih ponudb, vendar so me hoteli le kot zamenjavo. Nisem bil na prvem mestu, zato jih nisem sprejel."

Osnovni cilj kluba je, da se v nemškem prvenstvu uvrsti v končnico. Tiha želja je skok na vsaj četrto mesto, saj je prednost domačega terena v Nemčiji zelo pomembna, v Eurocupu pa bi radi uspešno opravili uvodni del.

Odšel je v drugi Maribor

Poudaril je tudi, da je nemško prvenstvo kakovostno in dodal, da je v tamkajšnji ligi veliko dobrih klubov: "Če primerjamo nemško prvenstvo z ligo ABA, ni primerjave. Bayern in Bamberg sta neprimerno boljša od Cedevite in Crvene zvezde. Tu je še Alba in ti trije so na domačem parketu nedotakljivi. Potem so še drugi klubi, ki igrajo dobro. Tudi ekipe z začelja so kakovostne, saj imajo v svojih vrstah šest dobrih tujcev."

Slovenski reprezentant ni imel nobenih težav pri privajanju na okolje, saj je našel veliko vzporednic iz Slovenije: "Ker je tam cela vrsta Balkancev – od direktorja, trenerja, Nemanje Aleksandrova do kondicijskega trenerja, mi je bilo lažje. Povrhu vsega so v mestu restavracije, ki jih imajo ljudje iz naših krajev. Oldenburg je precej podoben Mariboru. V klubu je za vse vrhunsko poskrbljeno."

Plača pred napisanim datumom, Olimpija se organizacijsko ne more primerjati

Za Prleta je po Banvitu Oldenburg drugi klub v tujini, organizacijsko pa ga je primerjal z Unionom Olimpijo, ki mu bo za vedno ostala v srcu.

"Organizacijsko in finančno se kluba ne moreta primerjati. Oldenburg je zelo stabilen klub. Sponzorsko pogodbo z EWE ima zagotovljeno za deset let in se mi zdi, da letno navrže dva milijona evrov. Plača je napisana 1. v mesecu, dobimo jo že 28. Oldenburg je organizacijsko na višji ravni. Olimpija ima na drugi strani tradicijo, a je bil tudi Oldenburg nemški prvak leta 2009 in je igral v evroligi. Klub sicer nima takšne tradicije, ima pa kontinuiteto," je Klemen še dejal pred vrnitvijo v Nemčijo.

Ne spreglejte